Počinje sezona za sedam hrvatskih nogometaša

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 31.07.14. | 15:41

Utakmicom između Fortune Düsseldorf i Eintracht Braunschweiga, koja se igra sutra u 20:30, počinje natjecanje u drugoj Bundesligi, a za sada je poznato kako će u njoj igrati sedam hrvatskih igrača.

Od 481 prijavljenog igrača u 18 klubova druge Bundeslige, prema podacima s Transfermarkta 157 je stranih igrača. Najviše je Austrijanaca, njih 18, a odmah zatim dolaze Hrvati i Nizozemci kojih je po 7 u drugom razredu njemačkog nogometa.

Vjerojatno najutjecajnije ime u ovom društvu je 34-godišnji stoper Andre Mijatović. On je nakon Rijeke i Dinama još 2005. otišao na njemačke travnjake. Nastupao je za Greuther Fürth, Arminiju Bielefeld te Herthu u kojoj je bio i kapetan, a od 2012. nosi dres Ingolstadta. U bavarskom klubu Mijatović trenutno nije u prvom planu, prošle godine je nastupio tek u 12 drugoligaških utakmica, ali trener Ralph Hasenhüttl i dalje računa na njegove usluge te će Mijatović sigurno imati 10-15 nastupa i u ovoj sezoni.

Na njemačkim travnjacima dugo je i Srđan Lakić. On je 2006. došao u Herthu, a nakon posudbe u nizozemskom Heraclesu, 2008. je prešao u Kaiserslautern gdje se zadržao tri sezone i postigao 35 golova. To mu je donijelo angažman u Wolfsburgu, no tamo se nije najbolje snašao te se, nakon novih posudbi u Hoffenheimu i Eintrachtu početkom godine, vratio u Kaiserslautern. U proljetnom dijelu sezone se nije najbolje snašao, ali bi Lakić već od ovog vikenda, zajedno s Philippom Hofmannom koji je došao iz Schalkea, trebao predvoditi napad Kaiserslauterna.

U Union Berlinu igraju dva naša igrača. Damir Kreilach je iz Rijeke došao početkom prošle sezone, a u proteklih je 12 mjeseci bio nezamjenjiv igrač ovog kluba. Ubilježio je 32 nastupa te postigao 3 gola, a trener Norbert Düwel i ove godine će ga postaviti na poziciju defenzivnog veznog. Uz Kreilacha, u klubu je i 22-godišnji stoper Roberto Punčec koji je u Union Berlin došao prije dvije godine. Prošle godine u prvoj momčadi kluba odigrao je 21 utakmicu baš kao i sezonu prije toga.

Dvije godine u 2. Bundesligi igra i Marin Tomasov. On je u 1860 München došao nakon što se već dogovorio sa zagrebačkim Dinamom. Međutim, njegov zastupnik Reno Sinovčić usmjerio ga je u Njemačku, a tamo je Tomasov u prvoj sezoni igrao u 26 utakmica. Međutim, prošle godine Tomasov se nije baš naigrao. Nastupio je u tek 15 utakmica, a od toga je u samo 6 startao pa je ovom 26-godišnjaku sezona koja je pred nama na neki način pravi test za nastavak karijere.

U ovom društvu nalaze se i dva Hrvata rođena izvan domovine. Antonio-Mirko Čolak rođen je u Njemačkoj, karijeru je počeo u Karlsruheru odakle je otišao u Nürnberg. U tom je klubu ovaj 20-godišnjak, koji je igrao za mlade uzraste hrvatske reprezentacije, prošle sezone u Bundesligi ubilježio 6 ulazaka s klupe pa je za očekivati da će Čolak dobiti veću šansu ove godine kada se njegov klub nalazi u nižem rangu. Tu je i Stipe Vučur, 22-godišnji obrambeni igrač rođen u Salzburgu, koji je ovog ljeta iz Wackera prešao u Erzgebirge Aue gdje će se boriti za mjesto u momčadi.

(Foto: Action Images)


Tagovi

Andre MijatovićSrđan Lakić

Ostale Vijesti