Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Plavi kut: Šampionska igra, šampionski rezultat. Rapsodija!

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 26.02.23. | 18:45

Dugo, baš jako dugo nismo svjedočili takvoj Dinamovoj dominaciji, nogometnoj lekciji u dvoboju protiv najvećeg rivala. Ime novog/starog prvaka već se gravira na pehar

'Izađite na balkone, pozdravite šampione.' Poznata pjesma Dinamovih navijača već se ori zagrebačkim ulicama. Jer, čuda se u nogometu događaju, uvjerili smo se 1000 puta, ali nakon ovog derbija jedno od najvećih čuda bilo bi da Dinamo ne osvoji naslov! Pogotovo nakon svega što smo vidjeli snježnog, nedjeljnog poslijepodneva u Maksimiru. Dugo, baš jako dugo nismo svjedočili takvoj Dinamovoj dominaciji, nogometnoj lekciji u dvoboju protiv najvećeg rivala.

Dinamo je nakon prvog dijela vodio 3:0, ali potpuno je razbio 'Bijele' igrom i pristupom. Od prve minute Modri su ušli u utakmicu kao da je njima presudna i radi im se o životu, bili su brži na svakoj lopti, svaki je odbijanac završio u njihovim nogama, uklizavali su, 'bacali' se na glavi. Dva gola u prvih 10 minuta dodatno su slomila Hajdukove nade, iako, očekivali smo da će se suparnik iz Splita trgnuti, da će, vodeći se onom da je 2:0 najgori rezultat, pokušati uhvatiti Modre na spavanju i nekako se vratiti u utakmicu. Međutim, Dinamo nije Hajduku dao ni milimetar prostora, ni sekundu vremena.

Lošeg čovjeka u modroj kompoziciji nije bilo, Splićani nisu, praktički, prešli centar, Livaja pokraj Šutala nije došao do lopte. Da, može puno alibija imati Ivan Leko za takvu prezentaciju svoje momčadi, ali nijedan alibi ne može obrisati zasluge Dinamu na sjajnoj predstavi. Hajdukov trener, ipak, preživio je kanonadu gruda sa zapadne tribine, pravo je čudo da ga nijedna pogodila, ali zato Karlo Sentić na Hajdukovim vratima nije preživio kanonadu Dinamovih igrača. Štoviše, s tri komada u mreži u prvom poluvremenu još je dobro i prošao.

U moru sjajnih pojedinaca u plavom šampionskom orkestru, nekoliko pojedinaca ipak je bilo u glavnim ulogama. Martin Baturina još je jednom demonstirao kakav dragulj ima Dinamo u svojem sefu. 'Desetka' na leđima odavno nije samo ukras, u derbiju je bio pravi komandant, teško je reći je li ljepše pogodio za 2:0 ili proigrao Ivanušeca za 3:0 na drugoj strani terena. Svaki je njegov potez definicija nogometa, logičan i najbolji u tom trenutku. Nezaustavljiv je bio za Bijele, a oni mu posebno leže. Zabio je već treći put zaredom u derbijima u Maksimiru.

Drugi je Arijan Ademi. Fantastičan ulazak u susret, pogodak i asistencija u 10 minuta, a ni kasnije se nije ugasio. Doista, ako mu je ovo zadnji derbi, ako tijekom ožujka ode prema Kini, otići će potpuno spokojan, odigrao je veliki derbi.

Luka Ivanušec ponovno je bio razigran, opet dvostruki strijelac, dvije utakmice zaredom, Bruno Petković s nevjerojatnim rješenjima, Šutalo i Perić neprelazni. I svi ostali na visokoj razini. Možda bi Modri zabili i više da je sudac Bel prekršaj Ferra nad Ljubičićem okrarakterizirao kaznenim udarcem, očito mu je intenzitet bio preslab.

Ukratko bila je to šampionska igra i šampionski rezultat Dinama, ime novog/starog prvaka već se gravira na pehar. Dinamo je pokazao da je u ovom trenutku nekoliko klasa iznad Hajduka, prvenstvo je već u veljači riješeno. To je istina, ostalo je čista kurtoazija!



Tagovi

GNK DinamoHajdukDerbiHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti