Pixsell
Pixsell

Dinamo predstavom dostojnom prvaka 'razbio' Hajduk

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 26.02.23. | 16:47

Zagrebački sastav je u prvom derbiju u 2023. svladao Hajduk s 4:0, pobjegao Bijelima na 11 bodova prednosti te je zbog utakmice manje praktički osigurao novi naslov prvaka.

Motivirani i raspucani Dinamo je dojmljivom igrom u Maksimiru s 4:0 svladao ozljedama i bolestima pokošeni Hajduk i tako stekao prednost koja im garantira da će gotovo sigurno na kraju sezone podignuti 24. trofej namijenjen prvaku Hrvatske. Posebno raspoloženi u redovima Plavih bili su dvostruki strijelac Luka Ivanušec, strijelci i asistenti Arijan Ademi i Martin Baturina, te sveprisutni Bruno Petković.

Utakmica je odigrana jako dobroj navijačkoj atmosferi. BBB su napunili sjevernu tribini, a Torcida je stigla u dosta velikom broju, s obzirom na vremenske uvjete, stanje na ljestvici, i kadar s kojim je Hajduk, s obzirom na sve izostanke i bolesti, istrčao na Maksimiru. BBB su pripremili lijepu koreografiju, a kroz utakmicu poslali su nekoliko navijačkih poruke, neke su bile upućene Torcidi, a neke 'bratskim' Ukrajincima koji su već godinu dana suočeni s vanjskom agresijom. Torcida se, pak, prisjetila svojeg prerano preminulog člana Luke Milata, a niti na ovom derbiju nije izostala tradicionalna bakljada na obje strane.

Dok je Ante Čačić na teren je poslao najjače raspoložive snage u 4-2-3-1 formaciji, Ivan Leko odlučio se na pomalo i riskantan potez te je u ‘vatru’ od prve minute, na poziciji desnog stopera u liniji s trojicom, gurnuo Luku Vuškovića, velikog talenta, ali i igrača kojem je ovo bila prva seniorska utakmica u karijeri, s tek prije dva dana navršenih 16 godina.

Upravo je preko Vuškovićeve desne strane prvi zaprijetio Luka Ivanušec, a već u osmoj minuti Dinamo je poveo. Ljubičić je pronašao Ademija koji je ‘okrenuo’ Ferra i preciznim udarcem u suprotni kut matirao Sentića. Dinamo je zasluženo poveo s 1:0 budući da su Plavi od prve minute uspostavili apsolutnu dominaciju na terenu.

U 10. minuti na semaforu je već zasjalo 2:0. Nakon što se Petković s dva driblinga oslobodio čuvara, lopta je došla do Martina Baturine koji snažno puca, a lopta je ‘žabicom’, odbivši se od travnjaka, prebacila Sentića. Torcidaši se praktički nisu ni smjestili na jugu, a njihova momčad već je gubila 0:2.

Mladom, 19-godišnjem Baturini ovo je inače bio već treći pogodak u derbijima. Prvi je zabio prije manje od 10 mjeseci…  

Hajduk je uspio utomiti nalete Dinama i nekako prebaciti igru na sredinu terena. Jedini pokušaj od Bijelih vidjeli smo kada je mladi Anello probio lijevu stranu, ali Livaković nije imao problema s Amerikančevim prizemnim udarcem.

Ipak, Hajdukova ozljedama i izostancima prožeta momčad jednostavno nije mogla parirati najjačoj i vrlo motiviranoj postavi Dinama. Posebno inspiriran bio je sjajni Baturina koji je u 38. 'teledirigiranom' loptom pronašao Luku Ivanušeca koji je sjajnom loptom plasiralo loptu od stative u mrežu za 3:0 vodstvo zagrebačkog sastava.

Dinamo je na odmor otišao sa zasluženom prednosti od 3:0. Ivan Leko na poluvremenu je napravio tri zamjene. Marko Livaja očito se nije skroz oporavio od temperature te je umjesto njega u igru ušao Jan Mlakar. Grega Lovrencsicsa je zamijenio Dino Mikanović, a umjesto mladog Marka Capana vezu Bijelih pojačao je Lukas Grgić.

Dinamovci su početkom nastavka tražili jedanaesterac nakon prodora Roberta Ljubičića, ali Dario Bel ostao je nijem. Početkom nastavka ponovno je počelo sniježiti, što nije pretjerano smetalo navijačima, posebno Dinamovim budući da je njihova momčad igrala vrlo lepršavo i napadački. Na taj način Dinamo je stigao do svojeg četvrtog pogotka. Petković je dodavanjem izbacio Ivanušeca koji je izbio sam pred Sentića i gromovitim ga udarcem matirao za 4:0 vodstvo Dinama.

U 68. minute Leko je napravio četvrtu zamjenu, Anella je zamijenio Benrahou, a Čačić je ubacio tri nova igrača. Ušli su Josip Drmić, Luka Menalo i Garbijel Rukavina, a izaži Bruno Petković, Dario Špikić i dvostruki strijelac Ivanušec.

Menalo i Rukavina uveli su dodatnu živost u Dinamovu igru, ali prednost je bila prevelika te Modri ipak nisu napadači kao u prvih sat vremena dvoboja. U sam smiraj susreta, Leko je priliku dao još jednom tinejdžeru, 17-godišnjem Roku Brajkoviću, a Čačić je ubacio Marka Bulata i Maura Perkovića kojem je ovo bila prva utakmica u Dinamovom dresu u Maksimiru. Do kraja utakmice Dinamo je u nekoliko navrata preko krila pokušao ugroziti goste, ali pogodaka više nije bilo.

Obje momčadi sada se okreću četvrtfinalu Kupa, Dinamo u srijedu dočekuje Lokomotivu, a Hajduk gostuje kod Osijeka.

23. kolo 1.HMNL

Dinamo – Hajduk 4:0

Stadion: Maksimir, Zagreb

Gledatelja: 14.010

Strijelci: 1:0 Ademi (8., Perić), 2:0 Baturina (9., Ademi), 3:0 Ivanušec (38., Baturina), 4:0 Ivanušec (63., Petković)

Sudac: Dario Bel (Osijek), Pomoćnici: Goran Pataki (Đakovo), Marjan Tomas (Vladislavci); VAR: Marin Vidulin (Kanfanar), AVAR: Kristijan Novosel

Žuti kartoni: Perić 30. (Dinamo)

Dinamo (4-2-3-1): Livaković – Ristovski, J. Šutalo, Perić (od 82. Perković), Ljubičić – Ademi, Mišić (od 82. Bulat) – Špikić (od 68. Menalo), Baturina, Ivanušec (od 69. Drmić) – Petković (od 69. Rukavina); Trener: Ante Čačić

Hajduk (3-4-2-1): Sentić – Ferro, Vušković, Melnjak – Lovrencsics (od 46. Mikanović), Capan (od 46. Grgić), Fossati, Anello (od 68. Bennrahou) – Pukstas, Krovinović (od 82. Brajković=– Livaja (od 46. Mlakar); Trener: Ivan Leko



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoHajdukHrvatska nogometna ligaHNLDerbi

Ostale Vijesti