Reuters/Carl Recine
Reuters/Carl Recine

Pet godina od jedne od najgorih kupovina u povijesti nogometa

Vrijeme Čitanja: 6min | pet. 06.01.23. | 14:45

Ima li Brazilac želje i volje da pokaže kako još uvijek nije za staro željezo?

Godina je 2018., datum 6. siječnja, vrijeme radnje 19:44 sati. Nakon mjesec i više dana kontinuiranog 'bombardiranja' od strane engleskih medija, španjolski gigant Barcelona na svojim je web stranicama objavila vijest koja je bila udarna u svim medijima i sportskim portalima diljem svijeta - Philippe Coutinho postao je novi član kluba u transferu vrijednom 135 milijuna eura!

Potpisao je Brazilac ugovor na pet i pol godina. Barcelona je, optimistično, u isti ugradila opciju otkupa za 400 milijuna eura, ali sve ono što je pokazivao u dresu Liverpoola 'Mali Mađioničar' nije uspio na Nou Campu. Vjerovali su mnogi da će njegov dolazak biti zlata vrijedan Messiju, kojeg bi Coutinho rasteretio u kreaciji, Suarezu, kojeg je trebao hraniti loptama te mlađahnom Dembeleu od kojeg bi se zahtijevalo da 'samo trči' po desnoj strani terena jer će ga lopta 'kad-tad' pronaći. Rakitić i Busquets (i iskusni Iniesta) su trebali držati veznu liniju pod kontrolom, Dembele, Messi i Coutinho trebali su funkcionirati kao trojica ofenzivnih veznjaka (s desna na lijevo), dok je urugvajski stroj za golove Luis Suarez trebao biti onaj koji će kao na pokretnoj traci ubacivati loptu u mrežu.

Messi je igrao nevjerojatno. Ali, to nije ništa novo, jer tako je igrao i 10 godina ranije, baš kao što tako igra sada. Sve se vrtjelo oko njega, a Barcelona je na kraju osvojila La Ligu i Copu del Rey. Iako u Ligi prvaka nisu otišli dalje od četvrtfinala, sezona se okarakterizirala veoma uspješnom, a u Barceloni su, nakon što se Coutinho i Dembele aklimatiziraju na novu sredinu, već sljedeće sezone u planu imali osvojiti četverostruku krunu!

Lijepo je to izgledalo na papiru, ali teren je bio nešto drugo. Doduše, kad imaš Messija, onda i lošije sezone Dembelea i Coutinha mogu proći ne baš do kraja kažnjeno. Osvojila je Barcelona opet prvenstvo, ali ih je u Copi del Rey svladala Valencia, a u Ligi prvaka – Liverpool. Naslađivali su se navijači engleskog giganta, Coutinho je otišao iz kluba jer je njegova želja bila osvojiti Ligu prvaka, ali dok je on to samo htio, njegovi bivši suigrači su to i ostvarili.

Kad nekoga platiš 145 milijuna eura, onda je jasno kako je 'strpljenje' nešto što te ne zanima. Rezultat je trebao doći 'sad i odmah', a kako s Coutinhom to nije uspjelo, u klubu su mu dali zeleno svijetlo da ode na posudbu u Bayern. Igrao je veoma dobro u Njemačkoj, ali ipak nedovoljno da bi ga se otkupilo. Uostalom, Bayern nije klub koji radi takve transfere, a Coutinho se potom vratio na Nou Camp. I onda, kad se očekivalo da će doći motiviran i svima pokazati kako su pogriješili kad su ga prerano otpisali, Coutinho je u potpunosti potonuo. U sezoni 20./21. skupio je 14 nastupa, tri pogotka i dvije asistencije, neki su mislili kako je na pravom putu da pokaže svo svoje umijeće, ali onda je krajem prosinca teško ozlijedio meniskus zbog čega je bio 'out' narednih 220 dana. Već tada se krenulo pričati o njemu kao jednom od najgorih transfera u povijesti nogometa, a sve te priče očito su utjecale na njegovu glavu budući da nakon toga više nije bio isti igrač.

Prošlu je sezonu započeo normalno, uvjeravao je Koeman da u Coutinhu vidi veliku snagu kluba, ali kad ne Nizozemac dobio otkaz, a onda na njegovo mjesto stigao Xavi, stvari su bile potpuno jasne – Coutinho je višak i slobodno može potražiti novu sredinu. To zvuči veoma jednostavno, ali kad zarađujete 20 milijuna eura godišnje, odnosno više od 400 tisuća eura tjedno, onda nema previše klubova na ovom svijetu koji si mogu priuštiti vaš ugovor. Pričalo se o Juventusu, PSG-u i takvim klubovima, a Mali Mađioničar je svoj talent na kraju odnio u Birmingham. Da, hladni i kišni Birmingham!

Steven Gerrard, njegov bivši kapetan iz Liverpoola, tada je bio glavni trener Aston Ville. Zvao ga je osobno, objasnio da će mu dati sve što poželi u igračkom smislu, ali ako želi doći kod njega, morat će se odreći velikog dijela kolača. Protivno svim očekivanjima, Coutinho je pristao je te ne kraju odlučio umanjiti svoj ugovor za nevjerojatnih 70 posto! S 20-ak milijuna eura godišnje na 6.5 milijuna eura godišnje. Koliko god da je u tom trenutku imao na računu, biti spreman na takav rez nije mala stvar…

Počeo je sjajno, u proljetnom dijelu sezone je za Villu skupio pet pogodaka i tri asistencije, a kad se očekivalo da će ove sezone, nakon što ga je Villa otkupila za 20 milijuna eura i nakon što prođe kompletne pripreme te još malo bolje upozna svoje suigrače, ubaci u brzinu više i postane jedan od najbolji igrača lige, on je potonuo! Opet!

Rubrike golovi i asistencije ostale su prazne, Coutinho u 15 utakmica nije napravio ništa pa tako ne čudi da se već sad krenulo pisati o njegovom mogućem odlasku iz kluba. Corinthias je navodno zainteresiran, Coutinho, po Englezima, želi otići, ali Brazilac se nedavno oglasio i rekao kako navode otočkih medija ne treba uzimati ozbiljno. U 19. kolu je u igru ušao u drugom poluvremenu, ali opet nije doprinio ni sa čime. Emery će mu sigurno dati priliku, ali je upitno ima li on motiva pokazati svima koji sumnjaju u njega da nije 'za staro željezo'.


Neupitno je, u svojem 'primeu', Coutinho je bio jedan od najboljih na svojoj poziciji. Vizija, udarac, prekid… Imao je sve što jedan ofenzivni veznjak mora imati. Danas, njegov 'prime' djeluje kao daleka povijest. Iako bi ga se trebalo pamtiti po svemu onome što je napravio u dresu Liverpoola, dojam je, pogotovo ako nastaviti do kraja sezone igrati kao u prvom dijelu ove sezone, da će on zauvijek ostati okarakteriziran kao jedan od najgorih transfera u povijesti nogometa. Nije to zaslužio, ali nogometna javnost je nemilosrdna. Danas ti se klanjaju i dižu na pijedestal, dok su već sutra spremni gurnuti te s njega. Pogrešku je napravila Barcelona, ne Coutinho, jer nema tog igrača koji bi odbio takav novac i takav klub. Ima još, ali ne previše, vremena da okrene stvari u svoju korist, ali mora krenuti s prikazivanjem dokaznog materijala sad i odmah. U protivnom, svi oni koji zagovaraju stranu njega kao 'lošeg igrača i promašaja' nastavit će dobivati sve više i više primjera u svoju korist. Toliko da ih se, jednog dana, više neće moći ničime pobiti…



Tagovi

CoutinhoPhilippe CoutinhoAston Villa

Ostale Vijesti