Srecko Niketic/PIXSELL
Srecko Niketic/PIXSELL

NXGN lista najvećih talenata: Bellingham broj jedan, 11. pozicija ostala prazna, Šimić među odabranima

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 23.03.22. | 11:54

Na drugom mjestu je Florian Wirtz iz Leverkusena, dok je Gaviju iz Barcelone pripala bronca.

Poznati portal GOAL je odabrao 50 najvećih talenata svijeta koji su rođeni nakon 1. siječnja 2003. godine. Na prvom mjestu nalazi se engleski veznjak na privremenom radu u Dortmundu, Jude Bellingham, box-to-box veznjak od kojeg se u Engleskoj očekuju velike stvari.

Danas 18-godišnji veznjak je u BVB prešao iz Birminghama u ljeto 2020. godine za čak 25 milijuna eura. Kako bi inspirirali druge igrače, u Birminghamu su odlučili umiroviti njegov dres s brojem 22, a on ujedno i najmlađi debitant (16 godina, 1 mjesec, 8 dana) i najmlađi strijelac (16 godina, 2 mjeseca, 3 dana) u povijesti matičnog mu kluba.

Bellingham je 'najskuplji' 17-godišnjak na svijetu, a vjeruje se kako će BVB ovog ljeta u svoje redove povući i njegovog 16-godišnjeg brata Jobea koji igra na mjestu desnog krila i koji je ove sezone već debitirao za prvu momčad Birminghama.

Jude je netko koga se voli nazivati modernim veznim igračem, a pomalo nevjerojatno zvuči podatak da je dosad skupio već 10 nastupa za A reprezentaciju Engleske. Ove sezone je za BVB upisao 37 nastupa, 6 golova i 13 asistencija u svim natjecanjima. Koliko je napredovao dolaskom u BVB svjedoči i rast njegove tržišne vrijednosti na TM-u jer kad je dolazio cijenilo ga se na 11 milijuna eura, dok pored njegovog imena sad stoji cifra od 75 milijuna eura. Valja istaknuti kako Bellingham nije jedini igrač iz BVB-a koji je u top 10 na NXGN-ovoj listi najvećih mladih talenta budući da se na osmoj poziciji našlo ime Youssoufe Moukoka.

Na drugom mjestu se nalazi Florian Wirtz iz Leverkusena. Kad je postao četvrti najmlađi debitant u povijesti Bundeslige, mnogi su pozornije krenuli pratiti njegov napredak, jer dobro je poznato da Leverkusen voli davati prilike mladim igračima s kojima sustavno rade i na njima potom zarade ogroman novac (posljednji primjer je Havertz).

Lani je odigrao svoju prvu pravu seniorsku sezonu, a praktički je 'preko noći' promoviran iz jednog od talentiranih klinaca u nositelja Apotekara. I ove sezone je bio sjajan, samo u 24 bundesligaška nastupa dogurao je do sedam pogodaka i 10 asistencija, ali tu će njegove brojke stati budući da je 'out' do kraja sezone (a i malo dulje) budući da je potrgao prednje križne ligamente te je pred njim dugotrajni oporavak.

Ofenzivni veznjak netko je koga već sad u svoje redove žele dovesti United, Real Madrid i Bayern, a u klubu pak vjeruju da će on jednog dana postati najveći izlazni transfer u povijesti kluba, usprkos tome što je Chelsea za Havertza izdvojio 80 milijuna eura prije nešto manje od dvije godine.

Brončana medalja na NXGN-ovoj listi ide oko vrata novog čuda od djeteta u Barceloni, Gavija. On je na posljednjem TM-ovom ažuriranju dogurao do tržišne vrijednosti od 60 milijuna eura pa tako – po novom – njegova 'cijena' je jednaka kao da na suprotnoj strani stoje četiri Edena Hazarda.

Gavi je utjelovljenje Barcelone, produkt La Masije, igrač koji pod vodstvom Xavija može postati jedan od najboljih igrača na svijetu na svojoj poziciji. Hoće li to biti slučaj, nemoguće je predvidjeti, ali sve preduvjete ima. Jer, kod Xavija je njegovo – baš kao i Pedrijevo – mjesto u momčadi osigurano, a Barcelona je u prošlom El Clasicu pokazala kako sljedeće sezona sigurno neće ostvarivati ovako slabe rezultate kao sada.

Sa samo 10 godina prešao je iz Betisa u Barcelonu, a ove sezone je 17-godišnji središnji veznjak skupio 24 nastupa, dva pogotka i pet asistencija u La Ligi. A još ni izbliza nismo vidjeli ono najbolje od njega…

Istaknimo i kako je Slovenac Benjamin Šeško iz Red Bull Salzburga na devetom mjestu, a zanimljivo je kako je NXGN odlučio 11. mjesto ostaviti prazno iako bi se na njemu, u nekim drugim okolnostima, našao 18-godišnji središnji veznjak Dinamo Moskve i suigrač Nikole More, Arsen Zaharjan.

Ali, kakva bi to lista najvećih svjetskih talenata bila da nema na njoj barem jednog hrvatskog nogometa? Na 36. mjestu našao se Roko Šimić, a NXGN ga uspoređuje s Haalandom i Vlahovićem. Sin legendarnog Vatrenog danas je standardni U21 reprezentativac, a iako je prije manje od godinu dana preselio iz Zagreba u Salzburg, već sad se javljaju Real Madrid, Arsenal i Tottenham čiji skauti navodno budnim okom prate hrvatskog napadača.

Cijela NXGN lista 50 najvećih talenta svijeta rođenih nakon 1. siječnja 2003. godine:

1.      Jude Bellingham (BVB)

2.      Florian Wirtz (Bayer Leverkusen)

3.      Gavi (Barcelona)

4.      Jamal Musiala (Bayern Munchen)

5.      Harvey Elliott (Liverpool)

6.      Rayan Cherki (Lyon)

7.      Devyne Rensch (Ajax)

8.      Youssoufa Moukoko (BVB)

9.      Benjamin Šeško (Red Bull Salzburg)

10.  Ricardo Pepi (FC Dallas)

11.  Bez igrača (Arsen Zaharjan – Dinamo Moskva)*

12.  Matias Soule (Juventus)

13.  Yusuf Demir (Rapid Beč)

14.  Marcos Leonardo (Santos)

15.  Luca Netz (Borussia M'Gladbach)

16.  Mohamed-Ali Cho (Angers)

17.  Ilaix Moriba (RB Leipzig)

18.  Ilias Akhomach (Barcelona)

19.  Kacper Kozlowski (Brighton)

20.  Romeo Lavia (Manchester City)

21.  Felix Afena-Gyan (Roma)

22.  Hannibal Mejbri (Manchester United)

23.  Liam Delap (Manchester City)

24.  Caden Clark (NY Red Bulls)

25.  Kayky (Manchester City)

26.  Malo Gusto (Lyon)

27.  Xavi Simons (PSG)

28.  Charlie Patino (Arsenal)

29.  Andreas Schjelderup (Nordsjaelland)

30.  Kaiky (Santos)

31.  Naci Unuvar (Ajax)

32.  Levi Colwill (Chelsea)

33.  Isak Bergmann Johannesson (Copenhagen)

34.  Adam Karabec (Sparta Prag)

35.  Alejandro Balde (Barcelona)

36.  Roko Šimić (Red Bull Salzburg)

37.  Carney Chukwuemeka (Aston Villa)

38.  Wahid Faghir (Stuttgart)

39.  Valentin Barco (Boca Juniors)

40.  Kaide Gordon (Liverpool)

41.  Bryan Okoh (Red Bull Salzburg)

42.  Edouard Michut (PSG)

43.  Matheus Franca (Flamengo)

44.  Shola Shoretire (Manchester United)

45.  Lucas Gourna (St. Etienne)

46.  Gabriel Slonina (Chicago Fire)

47.  Roony Bardghji (Copenhagen)

48.  Marcelo Flores (Arsenal)

49.  Endrick (Palmeiras)

50.  Bruno Iglesias (Real Madrid)


Tagovi

Jobe BellinghamJude BellinghamFlorian WirtzGaviRoko ŠimićNext Generation

Ostale Vijesti