Pixsell
Pixsell

Nikad zvučniji prijelazni rok: U HNL se vratili Perišić, Brekalo, Rog, Marić, Murić, Ćorić... (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 16.02.24. | 12:30

Od igrača koji su došli u HNL (ili proimijenili sredine) složili smo dvije odlične momčadi, a vrlo dobra je i 'jedanaestorka' igrača koji su napustili HNL...

Kaže se da je ljetni prijelazni rok puno plodonosniji od onog zimskog, da se na ljeto ostvaruju puno veći i zvučniji transferi nego na zimu... Laj podatak možda i jest točan ako pogledamo Lige petice i ostatak svijeta. No, naša, po mnogima nikad zanimljivija domaća liga, imala je nikad zvučniji prijelazni rok, barem kada je riječ o ulaznim transferima.

Naime, ove zime u HNL su se vratili Josip Breklalo, Ivan Perišić, Nikola Kalinić, Laszlo Kleinheisler, Marko Rog, Robert Murić, Mirko Marić, Enis Cokaj, Marko Dabro, Ante Ćorić, Fran Karačić, Lirim Kastrati, Eros Grezda, a od 'novih' imena tu su još Dinamovi Ronael Pierre Gabirel, Takuya Ogiwara te slovački reprezentativni napadač Ladislav Almasi koji je pojačao Osijek...

Od spomenutih igrača, kao i onih koji su se vratili u matične klubove s posudaba, dala bi se složiti jedna momčad koja bi sigurno konkurirala za naslov u HNL-u i druga koja bi se sigurno borila za mjesta koje vode u Europu. Pod uvjetom, dakako, kada bi svi bili maksimalno zdravi i spremni (u momčad namjerno nismo stavili Nikolu Kalinića kojeg je Hajduk 'reaktivirao' iz igračke mirovine).

Najbolja momčad ulaznih transfera:

Rezervna momčad ulaznih transfera:

Hajduk je, bez premca, odradio najzvučniji prijelazni rok, možda i u cijeloj povijesti kluba. Bijeli su za samo 100 tiusća eura odštete u svoje redove doveli Ivana Perišića, Josipa Brekala, Laszla Klainheislera, a ponovno su aktivirali i ugovor Nikole Kalinića. Riječ je o četiri aktualna ili bivša reprezentativca svoje države. Brekalo, Kleinheisler i Perišić stigli su na posudbe, s ciljem kako bi Hajduk osvojio naslov prvaka. Bijeli su k tome osnažili obranu povratkom mladog Dominika Prpića s posudbe.

Zanimljivo, iako su doveli sva ta zvučna imena, vrijednost Hajdukovog kadra u odnosu na jesen povećala se za 'samo' 2.8 milijuna eura budući da je klub napustio najvrjedniji Hajdukovac Luka Vušković. Budući igrač Tottenhama otišao je na posudbu u poljski Radomiak. Bijele su još napustili Ivan Dolček, Tino Blaž Lauš i Karlo Sentić, koji je s posudbe u Diosgyoru otišao na posudbu u kazahstanski Orgabasi.

Dinamo je najavljivao veliku rekonstrukciju momčadi, u posljednja dva mjeseca spominjala su se brojna imena, mogli bi sastaviti čitavu momčad samo od igrača koji su se dovodili u kontekst dolaska u Dinamo...

Ipak, Plavi su bili vrlo aktivni na prijelaznom roku. U Maksimirsku 128 stigla su dva beka Ronael Pierre-Gabriel iz Nantesa te Takuya Ogiwara iz Urawe Red Diamonsa. Sa sjevera Hrvatske stigli su napadači Arber Hoxha i Fran Brodić, a iz Lokomotive Moreno Živković. Ipak, najzvučnije pojačanje Sergeju Jakiroviću neće biti na raspolaganju još barem mjesec dana. Riječ je, dakako, o Marku Rogu, igraču koji još uvijek drži rekord kao najveći ulazni transfer u povijesti kluba i HNL-a.

Dinamo je odradio solidan prijelazni rok što se tiče izlaznih transfera (barem kada je riječ o prihodima), ali je ostao i bez tri lijeva beka – Robert Ljubičić otišao je u AEK za četiri milijuna eura, klub je ostao bez Bohdana Mihajličenka, a Joaquin Sosa vratio se s posudbe u Bolognu. U kadru više nema Antonija Marina, Denija Jurića, Luke Menala, Gabrijela Rukavine... prva trojica otišla su u Sloveniju, a potonji u Goricu.

Lider HNL-a Rijeka nije bila toliko aktivna na tržištu, Damir Mišković i Željko Sopić očito vjeruju svojoj momčadi koja je izgurala jesen, a pravi posao ostvaren je dovođenjem iskusnog strijelca Mirka Marića koji je posljednje tri godine igrao u Italiji.

Osijek je odradio vrlo dobar prijelazni rok, ali je ostao i bez tri stožerna igrača – Mijo Caktaš otišao je u Tursku, Ivan Fiolić u Kinu, a Amer Hiroš u Željezničar. No, Osijek se pojačao sa zanimljivim igračima. Enis Cokaj vratio se iz Panathinaikosa u HNL, Roko Jurišić vratio se s posudbe iz Slovenije, a zanimljivo zvuči i napadač Ladislav Almasi, povremeni slovački reprezentativac. No, najveće pojačanje Osijeka je ostanak Ramona Miereza, prvog topnika HNL-a.

Lokomotiva je ostala bez nekoliko stožernih igrača, Indrit Tuci prodan je u Spartu iz Praga za milijun eura, Ivan Milićević otišao je u Kifisiju, a klub je napustio Moreno Živković koji se vratio u Dinamu. Od ulaznih transfera posljednjeg dana prijelaznog roka 'odjeknulo' je ime Lirima Kastratija koji je stigao na posudbu iz mađarskog Fehervara.

Gorica također nije pretjerano trgovala. Dovela je Andreja Lazarova iz Rudeša i Gabrijela Rukavinu iz Dinama na posudbu, a na zapad Zagreba, u trećeligaša Kustošiju, otišao je Martin Šroler.

Varaždin prijelazni rok završava dosta slabiji nego što je bio krajem prosinca. U momčadi više nema Frana Brodića, Agona Elezija (Bochuim), Jorga Pellumbija (Debrecen), Karla Bručića (Koper)... ipak pojačali su se s tri zanimljiva napadača od kojih je najzvučniji Marko Dabro koji se vratio iz Bejing Guoana, dok se dobrim pokazao i Jurica Poldrugač.

Slaven Belupo ostao je bez nositelja igre Arbera Hoxhe, no stigao je možda i bolji igrač – Robert Murić, na posudbu iz Konyaspora. Koprivnicu su još napustili Claudemir, Cascini, Martinaga, Račić i još neki nestandardni igrači, no zbog dolaska Murića vrijednost momčadi porasla je za 400 tisuća eura.

Istra isto nije bila pretjerano aktivna, ako ne računamo rošadu na trenerskoj klupi - Paolo Tramezzani za Davida Catalu. Klub je napustio švedski stoper Bjorkander, a stigao je finski – Koski!

Najaktivniji prvoligaš prošlog prijelaznog roka bio je Rudeš. Momčad za zapada Zagreba dovela je sedam novih igrača, od kojih su neki prilično zvučni – bivši igrač Rome i Dinama Ante Ćorić, bivše krilo Lokomotive, Osijeka, Rangersa i Šibenika Eros Grezda, bivši australski reprezentativac Fran Karačić, iskusni napadač Jan Doležal i iskusni stoper Tomislav Mrčela...

S druge strane klub se oprostio od 11 igrača. U kadru Rudeša više, između ostalih, nema Ivana Tomečaka, Jakova Bašića, Briana Odeija, Andreja Lazarova, Ivana Pešića...

No, kada bismo složili momčad izlaznih transfera, isto bi se složila vrlo respektabilna momčad koja bi se mogla nositi sa svim momčadima u ligi, pa tako i sa 'zvučnijim' ranije sastavljenima momčadima od ulaznih transfera.

Najbolja momčad izlaznih transfera:



Tagovi

Hrvatska nogometna ligaHNLIvan PerišićJosip BrekaloRobert MurićLaszlo KleinheislerMirko MarićMarko RogTakuya OgiwaraRonaël Pierre-GabrielMoreno ŽivkovićKarlo SentićAnte ĆorićIndrit TuciMijo CaktašRobert LjubičićIvan TomečakIvan MiličevićBohdan MihajličenkoJoaquin SosaTomislav MrčelaLadislav AlmasiLirim KastratiAntonio MarinLuka MenaloIvan FiolićLuka VuškovićDinamo ZagrebGNK DinamoHajdukOsijekHNK RijekaRijekaLokomotiva ZagrebNK LokomotivaNK RudešHNK GoricaIstra 1961Slaven BelupoNK VaraždinVaraždin

Ostale Vijesti