Ivana Ivanović/PIXSELL
Ivana Ivanović/PIXSELL

Može li Brekalo u Osijeku biti čovjek odluke za Hajduk?

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 30.01.24. | 08:01

Novo pojačanje Bijelih neće imati puno vremene za prilagodbu

Hajduk nakon poraza od Rijeke treba ponovno pronaći dobitnu formulu misli li biti u utrci za prvaka jer umjesto šest bodova plusa, sada je poravnat s momčadi s Rujevice koja je na Poljudu od 1-0 došla do 1-2 i zasjela na vrh.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Pred Hajdukom je uvijek teško gostovanje u Osijeku, a ovaj put bit će još i teže jer su bez najboljeg igrača Marka Livaje koji je ozlijedio nožni zglob u Jadranskom derbiju i ne bi ga trebalo biti najmanje tri kola. Kako će Hajduk izgledati bez svog najbolejg igrača, to samo zna trener Mislav Karoglan koji do petka mora pronaći početnu jedanestoricu.

Osim Livaje, neće biti ni Emira Sahitija i Nike Sigura koji su katonirani, pa mora puno toga improvizirati. U posljednji red upast će Dino Mikanović kao zamjena za Sigura, pretpotavka je da će Fahd Moufi ostali lijevo,a vijesti iz Afrike koje stižu kažu da je Ismael Diallo još u turniru njihova kontinentalnog natjecanja, stoga se ni on ne vraća.

Ako će u obrani i vezi minimalno mijenjati, u napadu će morati napraviti dvije promjene. Srećom, Karoglan je vratio Nikolu Kalinića koji bi trebao zauzeti mjesto Livaje, no način igre s njim u odnosu na onaj s Livajom bit će totalno drugačiji. Također, vidjet će se je li Kalinić sposoban odigrati barem 60 minuta, a rezervna opcija za njega je Aleksandar Trajkovski koji je ostao protiv Rijeke na klupi, premda je zdrav, baš kao i Leon Dajaku.

Prema tome, Josip Brekalo koji je u nedjelju predstavljen pred punim gledalištem, a u ponedjeljak potpisao ugovor, trebao bi imati vatreno krštenje u dresu Hajduka bez puno treninga i vremena za prilagodbu. Hoće li ga Karoglan staviti desno kao zamjenu za Sahitija ili lijevo, pa namijieniti drugačiju ulogu Laszlu Kleinheisleru koji se vraća u Osijek gdje je sjajno igrao, tek treba vidjeti.

No, činjenica je da na Brekalu leži velika odgovornost i od njega se puno očekuje. Zagrepčaninin u dresu Hajduka, iako dugo nije igrao jer nije bio u prvom planu u Fiorentini, morat će uskočiti odmah na teren, jer nužda tjera Karoglana da ga stavi odmah. Premda je doveden kao lijevo krilo mogao bi zaigrati desno što je u povijesti igrao. Sjećamo se da je na toj poziciji nastupao u reprezentaciji, a koristio ga je izbornik Zlatko Dalić čak i kao desnog beka kada je tražio ofenzivno rješenje.

Ne vjerujemo da je Brekalo u Hajduk došao igrati beka, već biti lijevo krilo do povratka Ivana Perišića. Motiv mu je vratiti se u reprezentaciju, biti sudionik Eura te pomoći Hajduku osvojiti naslov.

Nije prvi Zagrepčanin u Splitu, pamtimo da su od većih imena za Bijele igrali Bernard Vukas, Zlatko Papec, Ivan Pavlica, Drago Rukljač, Stjepan Deverić i Niko Kranjčar koji su bili igrači sa neki većom, a neki manjom karijerom i odlično su bili primljeni u gradu pod Marjanom.

Od Brekala se traže, prodori, asistencije i golovi, a može li nešto iz svog repertoara isporučiti već u Opus Areni, za Hajduk bi bilo od velike koristi, jer Bijeli se moraju dignuti nakon poraza od Rijeke. Sada je vodeći trojac praktički na početku, prava bitka tek počinje. Rijeka je prva, Dinamo u koji je Brekalo prvotno trebao otići, digao se i nada se obrani titule, a Hajduk je napravio krivi korak. Još jedan takav udaljio bi ih od vrha, jer konkurenti imaju nešto lakše suparnike u ovom kolu.

Karoglan mora nešto 'iščarobirati' bez Livaje i što prije uklopiti Brekala da bi donio ono zbog čega je doveden.



Tagovi

HajdukJosip BrekaloMislav KaroglanMarko LivajaNK OsijekHrvatska nogometna ligaZimski prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti