undefined
undefined

Lokomotiva i Osijek za maksimalni fokus na Dinamovu mladost (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 27.02.23. | 13:00

Zagrebački sastav jučerašnjom pobjedom praktički je, ne i teoretski, stigao do novog naslova prvaka. Dinamo ima preveliku prednost pred Hajdukom, a stanje u momčadi oba kluba ne daje Bijelima nadu da do kraja mogu ugroziti Dinamovo vodstvo. Prema tome, Ante Čačić pred sobom ima sjajnu situaciju i može pružiti priliku 'juniorima' te igračima koji se ove sezone nisu naigrali...

Iako se nakon uvodna tri kola proljetnog dijela prvenstva, u kojima su Plavi gubili bodove od Gorice i Slaven Belupa, među Dinamovim navijačima stvorila bojazan da je njihova momčad u krizi, pa čak i da bi mogla ispustiti naslov prvaka, posljednja dva kola otklonila su sve sumnje u Dinamovu kvalitetu. Prvo je, uz dojmljivu igru, svladan Varaždin u Baroknom gradu s 3:1, a onda je još impresivniji Dinamo 'razmontirao' Hajduk, rezultatom (4:0) i igrom te je pitanje prvaka praktički riješeno.

Pred Dinamom je rezultatski, ne i simbolički (jer Derbi je ipak Derbi), i bitnija utakmica od dvoboja s Hajdukom. Jer hipotetski poraz u derbiju zadržao bi Dinamo na solidnoj prednosti pred Hajdukom, a potencijalni poraz od Lokomotive u četvrtfinalu Kupa značio bi kraj Dinamovog kupa u tom natjecanju. Čačić je nakon jučerašnje utakmice, u izjavama za HRT, ali i na konferenciji za medije, u nekoliko navrata naglasio važnost iduće Dinamove utakmice te da on, zajedno sa svojim stručnim stožerom, mora učiniti 'sve' ne bi li momčad taj dvoboj dočekala maksimalno 'našpanana'. Jer, ne bi bilo prvi put da momčad nakon velikog trijumfa u derbiju (ili europskoj utakmici) nonšalantno uđe u idući dvoboj. Popravnog ispita nakon Lokomotive nema...

A nakon Lokosa, na Maksimir stiže Osijek, trećeplasirana momčad prvenstva. Iako je, rekli smo, Dinamo već sada praktički prvak, dojam je da bi pobjeda u drugom derbiju u nizu, bila konačna 'točka na i' Hajdukovih nadanja o naslovu.

Kada bi Dinamo, nakon važnih pobjeda nad Varaždinom i Hajdukom, slavio u još iduće dvije utakmice, čime bi izborio polufinale Kupa (koje se igra 5. travnja) i pobijedio još jednog rivala u derbiju, Čačić i Dinamo našli bi se u vrlo lagodnoj situaciji te bi do kraja prvenstva Dinamov strateg imao mogućnost pružiti veću minutažu izlaznim 'juniorima', ali i igračima koji zbog raznih razloga nisu nakupili preveliku minutažu u tekućoj sezoni.

Martina Baturinu (19), dakako, pod te izlazne juniore ne računamo, budući da je već neko vrijeme riječ o jednom od Dinamovih nositelja igre i potencijalnom budućem 'najvećem izlaznom transferu u povijesti kluba', kako ga je sam Čačić jučer okarakterizirao na konferenciji za medije.

Tu se svakako misli na Garbijela Rukavinu (19) koji je za seniore debitirao protiv Varaždina, a protiv Hajduka je dobio prvu 'ozbiljniju' minutažu (dvadesetak minuta), u kojoj je demonstrirao talent i kvalitetu. Jakov Gurlica još je jedan junior koji je debi u prvoj momčadi Dinama zabilježio u Kupu protiv trećeligaša Splita. Protiv prvoligaša u HNL-u još nije zaigrao, ali sada će imati idealnu priliku da sakupi prvoligaške minute do kraja sezone i bude spreman za izazove iduće sezone.

U tu kategoriju svakako ulazi i Mauro Perković, 19-godišnji mladi reprezentativac koji iza sebe ima već 52 seniorske utakmice i samo je po godištu izlazni junior. Perković je u Istri 1961 nerijetko igrao i na poziciji lijevog beka, tako da bi ga Čačić mogao isprobati i na toj poziciji, a Roberta Ljubičića vratiti na prirodnu poziciju pogotovo ako se ostvare priče oko mogućeg odlaska Ademija u Kinu.

Pobjede u iduće dvije utakmice Čačiću će omogućiti da nesmetano u natjecateljski ritam vrati Boška Šutala, koji je u Šibeniku doživio teški lom noge, protiv Varaždina i Hajduka bio je na klupi za pričuve, ali još nije odradio povratničke minute. Luka Menalo je dobar dio sezone bio ozlijeđen, nakon što je u istu ušao kao nominalno možda i prvo desno krilo. Menalo je sada zdrav, motiviran, a lagodna situacija na prvenstvenoj ljestvici možda mu može donijeti i priliku u kontinuitetu.

Slična je situacija s Markom Bulatom koji je u Maksimirskoj 128 već drugu sezonu, a još nije dobio konkretniju priliku.

Ostaje za vidjeti hoće li u tom slučaju priliku do kraja prvenstva dobiti sjajni rezervni golmani Danijel Zagorac i Ivan Nevistić, hoće li Čačić priliku dati još pokojem bivšem ili tekućem junioru (Fran Tomek, Fran Topić?), ali i hoće li se odlučiti i na nekakve taktičke varijacije, s trojicom u obrani (kako je igrao u Ligi prvaka), dodatno uvježbavati igru s Petkovićem i Drmićem...

Sve u svemu, pred Dinamovim trenerom mogle bi biti 'slatke brige', no, prije toga Plavi moraju apsolvirati Lokomotivu, a onda potvrditi sjajan period sezone protiv Osijeka na Maksimiru.

Potencijalna Dinamova postava zadnjem dijelu sezone:



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoHrvatska nogometna ligaHNLAnte ČačićGabriel RukavinaJakov GurlicaFran TomekMarko BulatLuka MenaloHrvatski nogometni kup

Ostale Vijesti