Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Leko mora balansirati s davanjem prigode mladima

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 06.05.23. | 09:02

Bijeli do kraja sezone žele osvojiti Kup protiv Šibenika te juniorsko prvenstvo kako bi i iduće sezone igrali Ligu mladih

Trener Hajduka Ivan Leko u najavi utakmice s Lokomotivom osvrnuo se i na mlade igrače nakon pitanje koji bi od njih mogli dobiti priliku do kraja prvenstva obzirom da Bijelima treba još bod za osiguravanja drugog mjesta. Idealno bi bilo šansu dati mladima, no Leko je tu mogućnost odbacio, naglasio je da će provjeriti neke, no generalno je zadovoljan koliko su Bili tići dosad participirali s prvom momčadi.

U fokusu je utakmica sa Šibenikom za trofej Kupa, ali i želja za što više bodova, pa zato vjerojatno Leko neće puno prigoda davati novim mladima, već će koristiti one koje su dosad bili u njegovom kadru. Jedan od razloga je i taj što se juniori bore za titulu prvaka Hrvatske koja bi im značila izlazak u Ligu mladih i iduće sezone za razliku od Dinama koji plasmanom seniora u Ligu prvaka može izboriti to natjecanje.

Govorio je Leko o sedam-osam igrača koji su dobili minutažu, no glavni aduti su neizostavni u prvoj momčadi Rokas Pukštas i Luka Vušković koji je trenutno na poštedi. Njih dvojica su ujedno najveći potencijali za prodaju već možda ovoga ljeta. Pravo mjerilo za sudjelovanje mladih u momčadi bit će filter zvan pripreme za novu sezonu, jer puno je lakše kada ti mladići prođu pripreme.

Ove sezone osim Vuškovića i Pukštasa, u prvoj momčadi participirao je do bolesti i Dominik Prpić koji je također zanimljiv materijal na lijevoj strani obrane. Oni su se nekako najviše nametnuli dok su ostali bili dio prve momčadi s kojom su trenirali i ponešto igrali te sudjelovali u prijateljskim utakmicama.

Osim toga, juniori su napravili sjajan rezultat finalom Lige prvaka mladih te da nije bilo te epizode, možda bi još netko dobio priliku, ali su se zato pokazali na međunarodnoj sceni izbacivanjem Šahtara, Manchester Cityja, Borussije Dortmund, Milana, da bi na kraju u finalu pokleknuli protiv AZ Alkmaara. No, svejedno je taj rezultat jedan od najvećih u bogatoj klupskoj povijesti.

Roko Brajković pokazao je talent, isto kao i kapetan Marko Capan, Niko Đolonga, Niko Sigur koji nije imao pravo nastupa sada je starter u prvoj momčadi, a govoreći o mladima Leko je mislio još na Elvisa Letaja i Ivana Ćubelića koji su također pod njegovom paskom, iako su nešto stariji. Do kraj sezone pokoju minutu mogao bi upisati i Jere Vrcić koji se driblinzima pokazao u europskom natjecanju.

Jedino mjerilo uspjeha juniora u Ligi mladih jest koliko će ih zapravo napraviti nešto u prvoj momčadi, no bitno je isto tako osvojiti Ligu te uzeti Kup, pa stoga Leko mora kalkulirati kako će balansirati između svega toga.



Tagovi

HajdukHajduk junioriPrva HNLIvan LekoUEFA Youth LeagueRokas PukštasLuka Vušković

Ostale Vijesti