Igor Kralj/Pixsell
Igor Kralj/Pixsell

Kulenovićev promašaj - najveća razlika između 'starog' i 'novog' Dinama

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 14.04.24. | 08:00

Modri su nakon ispadanja u Solunu nanizali pet pobjeda, sve su uvjerljiviji u pohodu na naslov prvaka

Valjda se mora dogoditi neki težak poraz, da bi krenuo pobjednički niz. Tako ispada u Dinamovu slučaju, Modri su sve svoje dobitničke serije započinjali nakon grubih i bolnih prizemljenja. Ispali su u Pragu kod Sparte (1-4) pa zaredali s pet pobjeda. Izgubili su u Plzenu (0-1) pa pobijedili pet puta u idućih sedam susreta, dvaput remizirali. Od onog šoka protiv Lokomotive (0-3) do teškog uništena (1-5) u Solunu prošlo je 11 utakmica, u kojima su Modri upisali osam pobjeda i tri remija.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ali, gledajući sve te uspone i padove, dojam je da Dinamo nikad ove sezone nije izgledao tako dominantno i uvjerljivo kao u zadnjih pet utakmica, upravo nakon tog debakla u Grčkoj. Pet utakmica, pet pobjeda i samo jedan primljeni gol (Istra), dvije pobjede na Poljudu, sve više igrača u pravoj formi. I sve uvjerljivije Dinamo korača prema naslov prvaka. Na tom mu putu još uvijek stoji pobjednička Rijeka, no, ne uspiju li Riječani večeras pobijediti na Aldu Drosini u Puli, Modri će, ako u srijedu pobijede Varaždin u zaostalom dvoboju, preuzeti vrh ljestvice. No, o tom potom. Ono što Dinamo čini sve boljim i jačim, što navijačima ulijeva sve veći optimizam u završnici sezone jest način na koji Dinamo dolazi do tih pobjeda. I, tu je razlika između prijašnjih pobjedničkih serija i ove aktualne.

Najbolje tu razliku oslikava upravo detalj s utakmice u Velikoj Gorici. Jesenas je Dinamo, naime, bio na tom stadionu u sličnoj situaciji. Imao je vodstvo (0-1), imao je šanse za drugi gol, a onda neobjašnjivo 'krahirao', dopustio u zadnjim minutama veliki preokret i izgubio sve bodove. I, takvih je dvoboja Dinamo tijekom sezone odigrao pregršt, kad se do zadnjeg trena nije znalo na koju će stranu prevagnuti, navijači su čupali kosu obično sve do sudačke nadokande i svjedočili bezbrojnim licima svojih ljubimaca. U subotu, pak, Dinamova pobjeda na Gradskom stadionu nije nijednog trea došla u pitanje.

"Nije nervoza, ali uvijek po glavi kola misao da možeš biti kažnjen nakon takvog promašaja, iz nekog prekida, recimo. Ali, bili smo koncentrirani, nismo ovaj put dopustili takvo što.", komentirao je Sergej Jakirović nakon utakmice situaciju u kojoj je Sandro Kulenović promašio 'nemoguće'. Zabio je za 0-1, bio Dinamov junak, a onda promašio čisti zicer, umjesto prazne mreže pogodio preko gola. Naravno, možemo misliti što je u tim trenucima prolazilo kroz glavu Jakiroviću, igračima, ali i brojnim Dinamovim navijačima u Velikoj Gorici, tko zna kakvi su se filmovi vraćali pred oči. Međutim, kažemo, razlika ovog 'novog' i onog 'starog' Dinama upravo u toj reakciji na takav, veliki promašaj. Dinamo ovaj put nije potonuo, nije Gorici ponudio ništa, osim one šanse Rukavine u prvom dijelu, domaćini nisu ozbiljnije zaprijetili Nevistiću. Ne, Dinamo je nastavio 'lomiti', tražiti drugi pogodak i dočekao ga je pred sam kraj dvoboja, strijelac je bio Bulat. Ni u jednom se trenutku, niti nakon tog promašaja, niti nakon Rukavinina zicera, nije činilo da Dinamo u toj utakmici može izgubiti bodove.

Imao je, dakle, Dinamo već ove sezone uspješne, pobjedničke serije, ali nijednom nije djelovao tako uvjerljivo, stabilno, sigurno. Sergej Jakirović promijenio je sustav, igra s trojicom u zadnjoj liniji i s dvojicom napadača, to je jedan od razloga zašto Dinamo danas izgleda mnogo ozbiljniji kandidat za naslov nego ranije. Ali je puno toga, naravno, i u svježini igrača, u mentalnom stanju, samopouzdanju, koje ide do neba. Dinamo bi se možda prije nekoliko mjeseci nakon takvog promašaja poput Kulenovićeva raspao, pao u izvedbi, živio opasno do samog kraja i prizivao sreću da ga ne pogodi neki zalutali metak. Sad mu se to ne događa. Ni u Splitu (iako je Sigur mogao u zadnjim minutama poremetiti rezultat), ni protiv Istre ni protiv Gorice. Jednostavno, ovaj Dinamo ima drugačiji 'govor tijela'. Pobjednički! I sve je uvjerljiviji u pohodu na naslov. Ako ga želi osvojiti, mora tak gard i zadržati!



Tagovi

GNK DinamoHNK GoricaHNLHrvatska nogometna ligaSandro KulenovićSergej Jakirović

Ostale Vijesti