Kaos u Afričkom kupu nacija: Vratar i utjecajni političar osumnjičeni za namještanje (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 04.07.19. | 15:21

Ne zna se tko prolazi u knock-out fazu.

Veliki nogometni skandal drma afrički kontinent.

U ovom trenutku odigrava se 32. izdanje Afričkog kupa nacija, a potpuni kaos zavladao je nakon što je jedan dnevni list iz Zimbabvea (države sudionice) izašao s informacijom da bi DR Kongo mogao biti izbačen iz natjecanja zbog namještanja utakmica, odnosno jedne utakmice.

ODIGRAJ Maroko - Benin

U pitanju je ogled Zimbabvea i Konga koji je završio pobjedom blagog favorita Konga, rezultatom 4-0. Porazu Zimbabvea uvelike je kumovao vratar Elvis Chipezeze koji je napravio dvije katastrofalne greške kod prvog i posljednjeg gola, a prilikom trećeg je napravio prekršaj kojim je 'darovao' Kongu jedanaesterac.

Tamošnji The Herald prenosi kako je vratar Chipezeze trebao dobiti veliku svotu novca, koja je trebala biti uplaćena na njegov račun, ali transakcija nije dovršena jer je egipatska banka preko koje je trebala biti izvršena uplata 'upalila alarm' i upozorila vlastodršce, odbivši sudjelovati u tome.

Optuženom vrataru, novac je navodno namjeravao uplatiti kontroverzni političar iz Konga i vlasnik nogometnog kluba TP Mazembe, koji je prema uglednom The Economistu, drugi najutjecajniji čovjek u Kongu nakon predsjednika Josepha Kabile, a njegovo ime je Moise Katumbi.

Vratar Chipezeze je izvorno drugi golman reprezentacije, ali je u prvi sastav upao zbog ozljede Georgea Chigova, za kojega tamošnji mediji tvrde da je lažirao ozljedu, kako ne bi morao sudjelovati izravno u namještanju. Cjelokupnu stvar sada istražuje „Odbor za hitne slučajeve“ Afričkog nogometnog saveza, koji bi mogli izbaciti DR Kongo iz natjecanja i zabraniti im dolazak na Kup nacija sljedeće tri godine. Naravno, uz dodatnu novčanu kaznu.

 

 

Međutim, tim bi krovni nogometni savez Afrike napravio potpuni kaos u samom ždrijebu jer DR Kongo treba igrati utakmicu osmine finala protiv Madagaskara. Spomenuti The Herald piše kako se ne zna – ukoliko bi Kongo bio izbačen – bi li u tom slučaju Zimbabveu bila pripisana pobjeda od 3-0 ili bi se išlo direktno s osminom finala i pobjedom Madagaskara za zelenim stolom 3-0.

Ako Zimbabve dobije tri boda iz utakmice koju su izgubili 4-0(?!), tada bi oni zauzeli drugo mjesto u skupini A i igrali protiv Senegala u osmini finala. To znači da bi Uganda, u kojoj igra Goričin Farouk Miya, kao najbolja trećeplasirana reprezentacija trebala ići na Madagaskar.

S druge strane, oporbeni mediji iz Zimbabvea navode kako ove optužbe treba uzeti sa zadrškom zbog političke pozadine. Naime, Katumbi je vođa oporbe u Zimbabveu, koji se upravo vratio u domovinu iz političkog egzila, stoga brojni protivnici aktualne vlasti pod vodstvom Josepha Kabile, koji je mjesto predsjednika države naslijedio od oca Laurent-Desirea, smatraju da je riječ o razračunavanju s političkim protivnicima aktualnog režima.

Prije nego saznamo rasplet ove kaotične situacije, pogledajte sporne greške vratara Zimbabvea, Chipezezea, koji je i prokomentirao svoje greške:

„Sve što mogu reći jest to da nismo dobro igrali na toj utakmci. Koliko god da smo htjeli pobijediti, stvari nisu išle u našu korist, to je sve što mogu reći. Sada nije vrijeme za bacanje krivice na nekoga jer na kraju krajeva mi smo htjeli postići taj cilj i plasirati se dalje, ali nažalost to se nije dogodilo. To je sve što mogu reći“, izjavio je 29-godišnji debitant na Afirčkom kupu nacija koji brani u južnoafričkom Baroka FC-u.

 

 

 

 

 

 

POVRATAK NA NASLOVNICU

(Foto: Reuters)


Tagovi

Afrički kup nacija

Ostale Vijesti