Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Kad vidim Perišića, siguran sam da ova generacija nije rekla zadnju riječ

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 19.06.23. | 09:15

Španjolski igrači s klupe donijeli su više od naših, ali svejedno smo došli do jedanaesteraca. A tamo su Španjolci bolje pucali, očito su jako dobro analizirali Livakovića

Izgubili smo u raspucavanju, u jednoj ravnopravnoj utakmici, u kojoj su obje reprezentacije veći dio utakmice odigrale s velikim respektom prema suparniku. Malo smo bolji bili mi, malo oni, bila je to ravnoteža, koja je možda otišla na stranu Španjolaca u zadnjem dijelu utakmicu, tada su oni bili opasniji i konkretniji. Razlog tome leži u doprinosu igrača s klupe, Ansu Fati i Dani Olmo, prije svih, donijeli su novu energiju, bili su opasni za naš gol, prebacili su težište igre pred hrvatski šesnaesterac. Mi to ovaj put nismo dobili sa zamjenama, naši pričuvni igrači nisu uspjeli biti prevaga, uostalom, Španjolci su napravili svih šest zamjena, mi samo četiri, no, mislim da tu više i nije bilo razloga za neke nove promjene. Možda da smo gubili, možda bi izbornik tada ubacio još nekog igrača, ovako, kad je bio 'egal', procijenio je da nema potrebe za nekim drugim potezima. Nemam, zapravo, većih zamjerki ni na koga, možda, jedino, da je Majer više igrao u sredini, a ne na krilu, no, kad se podvuče crta, došli smo na prag pobjede, presudili su nam udarci s bijele točke, a jednom se i to moralo dogoditi. U samoj igri imali smo onu priliku Kramarića, nismo zabili, kao što nisu ni Španjolci zabili neke svoje šanse.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Što se samih jedanaesteraca tiče, ono što je vidljivo, jest da su Španjolci jako dobro analizirali Livakovićeve obrane iz Katara. Vidjeli smo već tada da je Messi, nakon što se Livi proslavio protiv Japana i Brazila, odlučio pucati visoko, a sad su i Španjolci birali isti recept. Znaju da je Livaković mačka na niskim loptama, odlučili su riskirati i pucati visoko, a kad tako pucaš uvijek postoji šansa da ćeš promašiti. I tako je Laporte promašio, no, naši su promašili dva udarca. Petković je promijenio svoj stil, način izvođenja penala, sad je odlučio pucati jako, u stranu, bila je to poluvisoka lopta, koja je golmanima često najdraža. Ali, opet, ne treba previše secirati i krtizirati, sve u svemu Hrvatska je pokazala da pripada u vrh reprezentativnog nogometa, sad su stvarno presudile nijanse.

Vidio sam lica naših igrača i Luke Modrića nakon utakmice, teško im je pao ovaj poraz. Jasno mi je to, pogotovo Luki, jer zaslužio je jedan naslov s Hrvatskom, bio je blizu i sigurno ga je ovo jako pogodilo. Ne znam što će odlučiti, hoće li nastaviti ili ne, ali vjerujem da ćemo se, kao i poslije svakog poraza, brzo dići i vratiti u pozitivan niz. Preživjela je već ova generacija poraze, i u finalima, dva-tri dana ti je teško, razmišljaš o svemu, a onda opet digneš glavu i ideš dalje.

Ja moram istaknuti jednog igrača, Ivana Perišića. Kakvu je utakmicu odigrao, kako se borio, kako dolazio naprijed! Odigrao je dvije odlične utakmice u Rotterdamu i kad vidim njega, onda doista mislim da ova generacija još nije rekla svoju zadnju riječ i da može i dogodine na Euru ganjati veliki rezultat. Ne znam, kažem, što će biti s Lukom, ja vjerujem da će ipak ostati, jer i on s posebnim žarom igra za reprezentaciju, isto kao i Perišić. I svi ostali! Treba sad malo prespavati ovaj poraz, ali ne izgubiti optimizam, jer vjerujem da su pred nama opet lijepa vremena. U kvalifikacijama imamo skupinu koja nam je po mjeri, naravno, ne treba nikoga podcijeniti, moramo biti ozbiljni i fokusirani, ali ne bismo trebali imati problema s plasmanom na Euru. Zlatko Dalić je nakon Rusije napravio odličnu smjenu generacija, vjerujem da će i ovaj put prilagoditi reprezentaciju na najbolji način, da ćemo na Euru imati momčad, koja može pucati visoko.

Jer, neki od ovih igrača su u najboljim godinama, pred nekim drugima tek jesu najbolje godine u reprezentaciji, a dolaze i novi mladi, kvalitetni igrači. Hrvatska sigurno ima potencijal i snagu da nastaviti s ovakvim nizom rezultata, ima i Perišića i, vjerujem, Modrića, koje možda treba ponekad u kvalifikacijama odmoriti, osvježiti i omogućiti im da na taj Euro stignu odmorni i orni. Ne, ovo sigurno nije zadnja riječ ove generacije!



Tagovi

Nenad BjelicaHrvatska nogometna reprezentacijašpanjolska nogometna reprezentacijaFinal Four Lige nacija 2023

Ostale Vijesti