REUTERS/Thilo Schmuelgen
REUTERS/Thilo Schmuelgen

Navijači Dinama iz pragmatičnih razloga navijaju za PSG, a nogometni romantičari za Borussiju Dortmund

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 07.05.24. | 08:01

Dvoboj između PSG-a i Borussije Dotrmund počinje u 21 sat na Parku prinčeva uz izravni prijenos na AreniSport.

Nakon pobjede na Rujevici Dinamo je postao izvjesni prvak HNL-a. Riječani će teško nadoknaditi -4 u posljednja tri kola, posebno jer Dinamo ima puno lakši raspored od rivala s Kvarnera. Dakle, Dinamo će vjerojatno predstavljati Hrvatsku iduće sezone u kvalifikacijama za Ligi prvaka, možda i u glavnoj fazi natjecanja! Naime, ako Slavia, Copenhagen i Šahtar ne osvoje naslove prvaka svojih država (Šahtar je najbliže tituli), a Dinamo potvrdi domaći naslov, Plavi će izboriti direktni plasman u elitno klupsko natjecanje. Osim ako Borussia Dortmund ne osvoji Ligu prvaka i završi peta u prvenstvu Njemačke, što je, također, realni scenarij.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Navijači Dinama bi, stoga, iz pragmatičnih razloga u današnjem susretu trebali navijati za PSG, čime bi eliminirali jednu prepreku prema direktnom plasmanu u Ligu prvaka. No, iz subjektivnih, romantičarskih razloga, cijeli svijet (pa tako i brojni navijači Dinama), danas će biti na strani Borussije Dortmund. Jer, Borussia Dortmund, iako je riječ o klubu s budžetom od oko 230 milijuna eura, i dalje predstavlja onaj 'romantičarski' nogometni duh. Onaj u kojem se nogomet igra zbog publike i u kojem trofeji i najveće zvijezde nisu jedino mjerilo uspjeha i kvalitete.

Borussia Dortmund je klub s izraženim identitetom, s fanatičnom vojskom navijača diljem svijeta. Riječ je o 'razvojnom' klubu barem u kontekstu elitnog nogometa, iz kojega mladi igrači prelaze u bogatije svjetske klubove (Haaland, Bellingham, Sancho, Dembele, Aubameyang, Gundogan, Mhitarijan, Gotze...). No, riječ je i o klubu koji je, prije 27 godina, osvojio naslov prvaka Europe.

Dakle, sve suprotno od onoga što predstavlja PSG - jedan od najbogatijih klubova svijeta, koji je među elitu stigao 'preko reda', na krilima nepresušnih vreća petrodolara. Klub koji je pokupovao sve što se pokupovati moglo. Ta, u jednom trenutku su za Parižane igrali Messi, Mbappe i Neymar. PSG je među nogometnim romantičarima percipiran kao 'umjetan' klub, a nerijetko je i dosta omražen. PSG (barem od ulaska katarskih šeika u klub) nije razvijao igrače, već ih kupovao. U posljednje vrijeme situacija se po tom pitanju i donekle promijenila, no, ne previše. PSG je, recimo, u tekućoj sezoni za pojačanja iskrcao 454 milijuna eura, što je 220 milijuna eura više od ukupnog budžeta Borussije Dortmund. Uz to, PSG nikada nije osvojio naslov prvaka Europe. Najbliži su bili 2020. kada ih je u korona-finalu, pred praznim gledalištem, s 1-0 porazio Borussijin najveći rival Bayern München.

A s rezultatom 1-0 Borussia Dortmund slavila je u prvoj utakmici golom Niclasa Füllkruga u 36. minuti. Dortmunđani su nošeni svojim Žutim zidom zadržali tu prednost s kojom sada stižu na Par prinčeva. Iako se u francuskoj prijestolnici očekuju brojni navijači Žuto-crnih, prednost na današnjoj utakmici je ipak na strani puno bogatijeg PSG-a.

No, Borussia Dortmund je, recimo, u ovosezonskoj Bundesligi osvojila više bodova na gostovanjima (30) nego na domaćem terenu (27). Uz to, potvrdili su da sui u zavidnoj formi svladavši Augsburg u prvenstvenoj utakmici prošli vikend s 5-1. PSG je s druge strane preskočio prvenstveni sraz kako bi maksimalno spremni dočekali uzvrat polufinala natjecanja kojeg žarko žele osvojiti. U prvenstvu su ionako sigurni prvaci...

Luis Enrique bilježi i značajnije probleme s izostancima. Persnelu Kimpembeu, Layvinu Kurzawi, Sergiju Ricu u klupskoj bolnici priključio se pehist Lucas Hernandez, a ne oduševljava ga niti loša forma Milana Škriniara. Još nekoliko Enriqueovih igrača u posljednje vrijeme ne prikazuje bajnu formu, tako da nije baš niti lagano za pogoditi s kakvim će sastavom Španjolac danas istrčati. Ono što je sigurno, najviše će se uzdati u performansu Kyliana Mbappea kojem bi ovo trebala biti posljednja utakmica Lige prvaka u dresu PSG-a na Parku Prinčeva.

U momčad Edina Terzića se, pak, vraćaju Sebastian Haller i Julian Ryerson, a neće biti Ramyja Bensabainija i Juliena Duranvillea. Karim Adeyemi imao je blagih problema s bolovima nakon prve utakmice, igrao je samo pola sata protiv Augsburga u prvenstvu, ali će sigurno biti spreman za večerašnji susret te bi se na bočnim napadačkim pozicijama trebao izmjenjivati s Jadonom Sanchom, igračem Manchester Uniteda na posudbi u 'matičnom' Dortmundu u kojem proživljava novu mladost. (N.R,)

Mogući sastavi

PSG (4-3-3): Donnarumma - Hakimi, Marquinhos, Beraldo, Mendes - Ruiz, Vitinha, Zaire-Emery - Dembele, Ramos, Mbappe

Borussia Dortmund (4-2-3-1): Kobel; Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen; Sabitzer, Can; Sancho, Brandt, Adeyemi; Fullkrug




Tagovi

Borussia DortmundPSGLiga prvaka

Ostale Vijesti