Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Jerko Leko za Germanijak: "Kao što sam bio i na terenu, takav sam i trener - radnik. Nisam od ručkova i sastanaka"

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 13.05.22. | 10:17

Trener Jaruna dodaje i kako Rudešu neće biti lagano u današnjem derbiju na zapadu Zagreba

Varaždin i Rudeš vode veliku borbu za naslovom prvaka Druge HNL. Zagrepčani gledaju u leđa Varaždinaca s razdaljine od dva boda tri kola prije kraja prvenstva. A danas do 16 sati na terenu Kustošije, Rudeš će u derbiju zapadnog dijela Zagreba protiv Jaruna pokušati nastaviti svoj lov za promocijom u viši rang. Koliko je cijela stvar ozbiljna potvrđuje i delegiranje sudaca, pa će tako Ivan Bebek suditi današnji ogled koji počinje u 16 sati, dok će Tihomir Pejin suditi Sesvetama i Varaždinu u okršaju koji počinje u 17.30.

Rudeš je, dakle, favorit protiv Jaruna, no trener današnjeg domaćina Jerko Leko ističe kako njegov klub itekako ima motiva u toj utakmici.

„Oni se bore za prvo mjesto, dok smo mi rasterećeni što se tiče našeg plasmana budući da smo ostali u ligi, a što je i bio naš cilj. Ali to ne znači da nemamo motiva, upravo suprotno. Rudeš je slavio u prvom našem međusobnom susretu i želimo im se revanširati za to. Osim toga mi želimo popraviti dojam nakon poraza od Varaždina kojim je prekinut naš niz. Znamo da Rudeš lovi prvu ligu i da vode borbu s Varaždinom, ali mi imamo svoju računicu”, pojašnjava nam Leko, kojeg pitamo je li ga malo iznenadio taj visoki 4:0 poraz od Varaždina u proteklom kolu. Jer Jarun je na papiru bio najteži protivnik i Varaždinu i Rudešu u zadnjim kolima.

(5.50) Jarun (3.80) Rudeš (1.55)

„Nije me iznenadio taj poraz od Varaždina jer se odvio splet okolnosti na toj utakmici. Imali smo sudar glavama igrača, a igra se nastavila i oni su zabili tijekom te situacije. Poslije je bile jedna sumnjiva situacija u kojoj nismo dobili penal, nakon toga nismo zabili dvije šanse, a onda smo u drugom dijelu imali protiv nas penal, pa smo dobili i crveni karton, tako da nije ništa iznenađujuće. Ali rekao sam dečkima da ću radije jednu utakmicu izgubiti s četiri ili 5:0, nego pet utakmica s po 1:0”.

Leku smo zamolili i da nam opiše kako on vidi tu borbu za prvo mjesto.

„Pa zapravo je dosta sličnosti između Varaždina i Rudeša i to su momčadi koje su zasluženo na prva dva mjesta. Rudeš je pokazao moć u njihovom posljednjem međusobnom dvoboju, ali bi ih kiks protiv Opatije mogao stajati ulaska u viši rang. Po meni Rudeš čak ima i teži raspored u zadnja tri kola. Poznajem njihovog trenera Landeku, znamo se dobro i želim mu svu sreću, ali ne i danas, haha”.

Leko je već sjedio na trenerskoj klupi Dragovoljca i Lokomotive, ali on sam ističe kako na gažu u Jarunu gleda kao na pravi trenerski početak.

„Mene je zanimao baš trenerski rad, imam dosta zapisanih treninga iz svoje karijere i uvijek sam imao taj afinitet. Zanima me i sportska psihologija, odnošenje prema igračima koji igraju i koji ne igraju i nemaju treninga. Imam bilješke iz Kijeva, Monaca, pa to često znam uklopiti u treninge Jaruna. Uz teren sam od devet godine, još od Chromosa pa kroz Dinamo pa sve do sada i gušt mi je to. Ne vidim se u menadžerskom poslu, nisam od ručkova i sastanaka, ja sam onakav kakav sam bio i na terenu, radnik. Ali kažem, volim mentalnu pripremu i tome posvećujem dosta pažnje”.


(5.50) Jarun (3.80) Rudeš (1.55)

Aktualni trener Jaruna otkriva i tko mu je po guštu u trenerskom svijetu.

„Ne mogu reći da baš imam nekog trenerskog uzora, ali volim što radi Unai Emery u Villarrealu. Sviđaju mi se neke stvari kod Jürgena Kloppa, pa i dio Atléticove nogometne agresivnosti. A treneru obično profil igrača uvjetuje način igre. No, moja neka nogometna vizija je okomita igra. Nisam od posjeda, radije želim vidjeti da se u par brzih dodavanja stigne do suparničkog gola. Volim da su igrači stalno u kretnji, da smo pokretljivi i konkretni. Ono davljenje lopte do beskonačnosti izbjegavam. Meni je nekakva ideja što brže stići do gola, a ako nismo uspjeli onda da to probamo iz osvojene lopte pa ponovno u novi pokušaj. I tu ne mislim na napucavanje, nego da se u šansu dođe kroz igru, dodavanje”.


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno.18+


Tagovi

Druga HNLNK JarunNK RudešJerko Leko

Ostale Vijesti