REUTERS/ Manu Fernandez
REUTERS/ Manu Fernandez

Jedan pogodak prelomio odlično finale: Chelsea je ponovno na krovu Europe (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 29.05.21. | 22:10

Zaslužena pobjeda Bluesa.

Chelsea je drugi put osvojio naslov prvaka Europe! Nakon pobjede nad Bayernom u finalu 2012., Londončani su s minimalnih 1:0 na stadionu Dragao u Portu svladali Manchester City. Jedini pogodak na utakmici zabio je sjajni Kai Havertz u 42. minuti utakmice.

Thomas Tuchel tako je stigao do svojeg prvog naslova prvaka Europe i prvog trofeja s Chelseajem. Guardola je ostao na dvije Lige prvaka osvojene 2009. i 2011. s Barcelonom.

Na stadionu Dragao bilo je dozvoljeno više od 16 tisuća gledatelja, tako da je štimung ove utakmice nakon dugo vremena bio pravi nogometni. A utakmica je sama po sebi bila odlična. Pogotovo u prvom dijelu. Obje momčadi ušle su u dvoboj s namjerom nadigravanja. Chelsea je u prvom dijelu bio impresivan, prijetio je sa svih strana i na krilima sjajnih mladića Mounta i Havertza stigao do jedinog pogotka na utakmici. No, svoje šanse u prvom dijelu imao je i Manchester City.

U nastavku smo gledali puno čvršću utakmicu. Chelsea je sigurno držao prednost i prijetio iz kontranapada, a City se usmjerio na jalovi posjed lopte.

Oba trenera istrčala su bez klasičnog napadača u 3-4-3 formaciji s time da je Guardiola i Rodria i Fernandinha ostavio na klupi, a ta odluka možda je bila i presudna za Chelseajevu dominaciju u prvom dijelu.

U nastavku utakmice u igru je ušao Mateo Kovač čime je Hrvatska devetu godinu u nizu imala igrača koji je završio na tronu Europe.

Nakon početnog ispitivanja snaga u 7. minuti kreće šou. Timo Werner i Kai Havertz kombinirali su u šesnaestercu Manchester Cityja, no Ederson je uspio otkloniti opasnost. U idućoj minuti City je imao veliku šansu. Ederson je poslao ‘teledirigiranu’ loptu preko cijelog terena, izbacio Raheema Sterlinga koji je bio sam pred Edouardom Mendyjem no, Reece James mu je u posljednji trenutak zasmetao i City je dobio tek korner.

Momčadi su nastavile izmjenivati šanse. Havertz je probio lijevu stranu, poslao povratnu za Wernera koji je promašio loptu i upropastio veliku priliku (VIDEO). U nastavku akcije City je zaprijetio iz kontre, Sterling je na drugoj strani tražio Riyada Mahreza, no Benjamin Chilwell je otklonio opasnost.

Tek smo u 14. minuti, Werner je imao još jednu stopostotnu šansu. Ovaj put je Mason Mount probio desnu stranu Cityjeve obrane, dodao Werneru koji puca ravno u Edersona. Werner je ubrzo imao i treću priliku, ali je pogodio vanjski dio mreže.

Drugu Wernerovu priliku pogledajte OVDJE.

Sve ovo dogodilo se u prvom dijelu prvog poluvremena. Uslijedila je zanimljiva borba pretežito na sredini terena, igralo se dobro, a Chelsea je i dalje bio bolji. Bluesi su prijetili iz centaršuta, a najbolji pokušaj imao je omaleni N’Golo Kante.

Na iduću šansu Cityja čekali smo do 28. minute kada je Guardiolina momčad dobro izigrala obranu Chelseaja, no Antonio Rudiger je bio brži od Phila Fodena i spriječio priliku Građana. Probio je potom Kyle Walker desnu stranu, no njegovu loptu nitko nije uhvatio.

U 39. igru je zbog ozljede morao napustiti Thiago Silva, te je u igru ušao Andreas Christensen. Silva je inače postao peti igrač u povijesti koji je igrao finale Lige prvaka dvije sezone u nizu s različitim momčadima. 36-godišnji brazilski stoper ušao je u kategoriju s igračima kao što su Marcel Desasilly, Paulo Sousa, Samuel Eto’o i Alvaro Morata.

Kada se činilo da je City uspio preuzeti kontrolu na terenu i da ćemo na odmor otići s rezultatom 0:0, Chelsea je poveo. Mount je poslao fenomenalnu loptu za Havertza, koji je zaobišao Edersona i zabio za vodstvo Chelseaja.

Pogodak Havertza pogledajte OVDJE.

21-godišnji Havertz je ovim pogotkom postao najmlađi Nijemac koji je zabio u finalu Lige prvaka nakon 20-godišnjeg Larsa Rickena koji je u finalu 1997. zabio Juventusu. Također, postao je prvi igrač koji je u finalu zabio svoj prvi pogodak u Ligi prvaka nakon Ilkayja Gundogana koji je u dresu Borussije Dortmund izgubio od Bayerna 1:2.

U prvom dijelu City je imao očekivano nešto veći postotak vremena loptu u svojim nogama, no omjer u udarcima bio je 5-3 za Chelsea (2-1 u okvir), a obje momčadi imale su po jedan korner.

Drugi dio krenuo je dosta čvršće, a najuzbudljiviji trenutak u prvih 15 minuta nastavka vidjeli smo u 59. kada je zbog ozljede igru morao napustiti Cityjev ‘mozak’ Kevin de Bruyne. Umjesto Belgijca u igru je ušao Gabriel Jesus.

Ubrzo su Građani tražili penal, lopta je Jamesa pogodila u ruku koju je držao uz tijelo te se Antonio Mateu Lahoz nije oglasio.

Guardiola je potom uveo Fernandinha umjesto nevidljivog Bernarda Silve, a Tuchel je Wernera zamijenio Christianom Pulisicem.

Amerikanac hrvatskih korjena uveo je dodatnu dinamiku u igru Chelseaja, a u 73. minuti imao je priliku dovesti svoju momačad na korak do naslova. Havertz je uposlio Pulisica koji je izbio sam pred Edersona, ali je pucao kraj gola.

Oldičnu šansu Pulisica možete pogledati OVDJE.

Guardola je potom dodatno pojačao napad. Sterling je izašao, a ušao Sergio Aguero. Tuchel je odgovorio uvođenjem Matea Kovačića umjesto Mounta.

Aguero je dobio dobru priliku centrirati no Mendy je sigurno uhvatio loptu.

Ušlo se u posljednjih pet minuta. U 90. City je napravio gužvu u kaznenom prostoru Chelseaja, no Bluesi su otklonili opasnost. Suci u na kraju nadodali sedam minuta sudačke nadoknade. No, City nije uspio. U 97. minuti Mahrez je iz voleja pokušao, no lopta je ponovno otišla preko gola.

Londončani su ponovno na krovu Europe!


 


Tagovi

Liga prvakafinale Lige prvakaChelseaManchester CityKai HavertzTimo WernerMason MountMateo KovačićPep GuardiolaKevin De BruyneThiago SilvaEdersonPhil FodenRaheem Sterling

Ostale Vijesti