RAFAEL MARCHANTE/Action images
RAFAEL MARCHANTE/Action images

Jambor za Germanijak: "Portugalci dolaze osvojiti Euro, ali naši dečki imaju svoju šansu"

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 25.03.21. | 08:17

Svi ti mladići već imaju mnogo iskustva, nositelji su svojih momčadi, a i standardni u velikim klubovima poput Porta, Benfice, Sportinga, Monaca, Galatasaraya itd. Kažem, stvarno su moćni i dajem im laganu prednost u ovom susretu, ali naravno da i naši dečki imaju svoju šansu, mišljenja je mladi Hrvat

Mladi Hrvati večeras istrčavaju na veliku scenu. Utakmicom protiv Portugala otvaraju svoj nastup na Europskom prvenstvu, gdje će u društvu današnjeg protivnika, Engleske i Švicarske tražiti prolaz u drugi krug, točnije među osam najboljih. A to neće biti nimalo lak zadatak, jer osim što u skupini imamo reprezentacije koje kotiraju vrlo visoko, mlada hrvatska reprezentacija nikada nije ostavila neki veći trag na velikim natjecanjima.

Ovo će joj biti četvrti nastup, a u dosadašnjih devet utakmica upisala je čak šest poraza i tri neriješena rezultata. Drugim riječima, Hrvatska nikada nije bila ni blizu prolaska u sljedeću fazu natjecanja i ovo joj je povijesna prilika. Hoće li je iskoristiti vidjet ćemo za tjedan dana, s obzirom na to da se utakmice u skupini igraju svaka tri dana.

Kao što smo napisali, na otvaranju nas čeka Portugal. Rekli bismo favorit iz sjene, jer reprezentaciju predvode sjajni mladići na čelu s Trincaom, mladom zvijezdom Barcelone. Prema najavama portugalskih medija, ali i izjavama portugalskih igrača, ambicije su im na ovom EURO-u vrlo visoke, iako nisu u uskom krugu favorita poput Engleske, Španjolske ili Francuske.

Velike izglede mladim Portugalcima daje i Nikola Jambor, 25-godišnji igrač Rio Avea. Jambor je dijete Slaven Belupa, a preko Lokerena i Osijeka završio je u portugalskom prvoligašu, čije boje brani već treću sezonu zaredom. Istina, zbog teške ozljede jedno dulje vrijeme je izvan pogona, ali daleko od toga da nije upoznat sa snagom Portugala, protiv čijih se igrača često susretao u nacionalnom prvenstvu. Odmah na početku naglasio je kako na otvaranju vjerojatno nismo mogli dobiti zahtjevnijeg protivnika.

„Svi znamo da seniorska reprezentacija Hrvatske nema dobrih iskustava protiv Portugala, a bojim se da slična sudbina čeka i mladu reprezentaciju, iako bih volio da me dečki večeras demantiraju. Igrao sam protiv dosta portugalskih igrača i mogu reći da imaju fantastičnu momčad. Po meni, sigurno su jedni od favorita za osvajanje prvenstva i vidim ih jako daleko. Odlično se poznaju, ova generacija godinama igra zajedno, uigrani su i mislim da im je to najveća snaga“, rekao nam je na početku Jambor, čijim tvrdnjama o uigranosti u korist ide i podatak da je ova generacija osvojila EURO do 17 godina.

Kao najveću opasnost izdvojio je Trincaa, za kojeg je Barcelona platila više od 30 milijuna eura, ali i Pedra Goncalvesa iz Sportinga.

„Goncalves je fenomenalan igrač, najbolji igrač Sportinga, vodećeg kluba lige, ali i cijele lige bih rekao. Pravo je otkriće i već sad se za njega otimaju najveći svjetski klubovi. No, tu su i ostali igrači. Vezu im drži dvojac iz Benfice, koji igra na posudbama u Monacu i Galatasarayu. To su Florentino i Gedson. Desni bek je Dalot, igrač Manchester Uniteda na posudbi u Milanu, a imamo sreće što na lijevoj strani neće biti Nuno Mendesa iz Sportinga. Tek mu je 18 godina, ali je već sad najskuplji igrač kluba i član seniorske reprezentacije. Također, nema ni Leaa iz Milana, a njega mi mogao zamijeniti Mota koji igra za talijansku Monzu. Vjerojatno će istrčati u formaciji 4-3-3, a kažem, posebno su opasni prema naprijed i tu moramo biti itekako oprezni“, upoznao nas je Jambor sa snagom Portugala.

Kaže kako je Portugal općenito nogometna nacija i da svi imaju velika očekivanja od ove generacije.

„Uvijek ciljaju na najviše moguće i takva očekivanja imaju svi od ove generacije. To je mlada reprezentacija, ali svi ti mladići već imaju mnogo iskustva, nositelji su svojih momčadi, a i standardni u velikim klubovima poput Porta, Benfice, Sportinga, Monaca, Galatasaraya itd. Kažem, stvarno su moćni i dajem im laganu prednost u ovom susretu, ali naravno da i naši dečki imaju svoju šansu“, mišljenja je.

Dodaje kako će se velika borba voditi u sredini terena i da bi to moglo presuditi utakmicu. Kaže da to nije loše po nas, jer je Hrvatska upravo najjača u toj veznoj liniji.

„Mislim da i Hrvatska ima odličnu momčad, prije svega jaki smo u sredini, a jako mi žao što nema Gvardiola, jer je vrlo važna karika i vidim ga uskoro kao ponajboljeg stopera na svijetu. Bit će tu dosta nadigravanja, jer i jedni i drugi volimo imati loptu u svojim nogama i tko se tu nametne taj će biti u velikoj prednosti. Moramo biti jako oprezni i spremni za njihov moćan napad, ali svjesni su i oni naše jačine tako da očekujem neizvjesnu utakmicu, ali malu prednost, ipak, dajem Portugalu. Žao mi je što smo upali baš u skupinu s njima i Englezima, jer i jedni i drugi žele doći do kraja, ali što je tu je, možda ih se riješimo već u skupini pa će nam u nastavku biti lakše“, zaključio je Nikola Jambor.

Na kraju podsjetimo, Hrvatska i Portugal igraju večeras u 21 sat. Mjesto radnje je slovenski Koper.


Tagovi

Nikola JamborRio AvePortugalHrvatskaintervjuintervju tjednaizdvajamo

Ostale Vijesti