Foto: NK Rijeka
Foto: NK Rijeka

Igrajte kao Đale

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 24.08.23. | 08:05

Današnji trener Rijeke, koji će ostati u stožeru novog trenera Sopića, pokazao je primjerom što to znači biti pravi frajer, prava baraba i pravi mangup. Pokazao je još jednom da je stisak ruke svetinja, a čist obraz jedna od najvažnijih stvari u životu. Zbog toga što je teren uvijek napuštao s prljavim dresom, navijači su ga obožavali, a iako je često nasuprot sebe imao neke ‘veće’, ‘jače’, ‘bogatije’ suparnike, to ga nije spriječilo da na zelenom travnjaku ostavi što ima u sebi i muški se potuče. Pa, ako padne – padne. Ali je barem znao da je dao sve što je imao.

Kad sat otkuca 20 sati, Turčin Atilla Karaoglan označit će početak dvoboja na prekrasnom stadionu Pierre Mauroyu između domaćina Lillea i gostujuće Rijeke u prvoj utakmici playoffa za Konferencijsku ligu. Momčad s Kvarnera iza sebe ima turbulentan tjedan, ali oduvijek se govorilo da ono što nekoga ne ubije, to isto će ga ojačati. Rijeka je sve samo ne mrtva, ova momčad pršti od energije, siline i želje za napretkom, a iako ih je bivši trener napustio bez da ih je pozdravio, što podosta govori o njegovim ljudskim kvalitetama, igrači nemaju nikakvog razloga sebi nešto prebaciti. Uostalom, imaju pet vezanih pobjeda, a još uvijek nisu ni blizu svojeg maksimuma.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Armada se pobrinula da trening na Rujevici, dva dana prije puta za Francusku, igrači pamte za života. Nestvarne snimke, čista emocija. Bili tamo ili samo gledali preko malih ekrana, svi kojima Rijeka nešto predstavlja u životu su ‘to’ osjetili. Igrači su doživjeli što mnogi nikada neće. Ovakva podrška navijača, koji su osjetili da ove mlade dečke treba ‘dignuti’, nešto je za što se skida kapa. I to su navijačke stvari o kojima se treba pisati i koje trebaju u medijima biti zastupljeni. Oni su išli pokazati ljubav, podršku i još jednom poručiti svima koji nose grb Rijeke da nikad neće biti sami. Nebitni ljudi, prolaznici, oni koji su Rijeku samo došli sebi populistički dignuti dionice… Takvih je bilo i takvih će biti. I zato im ime nitko nikada neće pamtiti. S druge strane, oni koji su uvijek tu (čak ne samo fizički, već srcem, duhom i mislima), oni koji se bude s Rijekom i s njom liježu, oni koji ju osjećaju, oni koji ju dišu i koji znaju njenu posebnost – e ti će ljudi zauvijek imati poseban status u gradu i u klubu.

Objasniti veličinu Radomira Đalovića nije jednostavno. Nije on ‘tip’ koji daje konstantno izjave, koji leti za TV kamerama, koji putem društvenih mreža gradi sebi PR i predstavlja se onakvim kakvim nije. Đale je prava baraba, mangup. Uličar. Ali u onom najpozitivnijem kontekstu. On je tip kojeg želiš uz sebe kad ti je najteže i kojeg ćeš prvog nazvati kad želiš nešto proslaviti. Ali, ne proslaviti tako da na vrijeme budeš spreman za spavanje, već proslaviti tako da u narednim danima pokušavaš odgonetnuti što se to dogodilo. Tip je to koji nema dlake na jeziku, koji nema filter, koji ne zna što je to gluma. Ako ga ‘kužiš’, onda ga ‘kužiš’. Naravno, ima onih kojima ne sjedne, ali to je sasvim normalno i očekivano. No, ako je nekome Đale ‘sjeo’, onda su to navijači. Baš kao što je davnih godina sjeo svima u klubu. Zato što je to – Đale.

Foto: NK RijekaFoto: NK Rijeka

Kad se pogleda njegova igračka karijera i ono što je napravio u bijelom dresu, nitko ne može osporiti da je bio sjajan, veliki napadač. Ali, isto tako se treba priznati, bilo je i boljih. Bilo je onih koji su imali veće realizatorske sposobnosti, koji su bili brži, koji su bolje pomagali u izgradnji igre i koji su imali već ‘nos’ za gol. Ali, je li postojao veći fajter, jeste li vidjeli nekoga sa većim srce, je li postojao netko kome ste više htjeli gol od njega? Sumnjamo…

Đale je igrao protiv velikih igrača, ali je uvijek bio lojalan. I ta njegova lojalnost nema cijenu. Zna on da je Steven Gerrard bolji igrač od svakog njegovog prijatelja i suigrača, ali to ga nije spriječilo da kaže da bi on osobno prije birao (za Đaleta boljeg) Davora Landeku nego (po)najvećeg igrača u povijesti Liverpoola. Ponavljamo, takav je tip. Na terenu je bio prvi, trčao bi najviše, ostajao raditi najdulje. A isti je i van terena. Ili si na 100 posto ili te ne mora ni biti.

Zanimljivo je bilo pogledati taj njegov razgovor za Sportske novosti prije 13 godina kad se njegova Crna Gora vratila s čistom mrežom s gostovanja na Wembleyju. Nakon reprezentacije i povratka u klub, uslijedio mu je ogled protiv Istre 1961. Pisalo se tada ‘nesuđene mu Istre 1961’, jer tog su ljeta u Puli radili sve moguće da dovedu Crnogorca u svoje redove.

“Za početak, nudili su triput veću lovu nego Rijeka. Zašto sam ostao? Zato što je ovo Rijeka i zato što sam već sve dogovorio na Kantridi, stisnuo ruku i dao riječ. A riječ se ne gazi.”

Zapravo, tu bismo stali. Tu ste, vjerujemo, sve ono najvažnije pročitali. I sada shvaćate zašto je Đale velik, zašto će svi stolovi Khale i Mocce samo u njega gledati kad dođe na kavu, zašto će svima uvijek biti drago njemu kimnuti glavom. Ne sad pričati, analizirati, filozofirati, Samo kimnuti. Dosta njemu, dosta i drugima.

Rijeka se sigurno neće nešto pretjerano taktički promijeniti ovog četvrtka u odnosu na sve ono kako su igrali u prvim utakmicama sezone. No, promijenit će se čovjek koji će ih s klupe voditi. Danas će to biti Đalović, a već od sutra Sopić. Kakva će to biti energija…

Što Đale može tražiti od svojih igrača? Lider uvijek vodi primjerom, a Đale je uvijek bio lider. Od svoje momčadi danas može tražiti da igraju kako je on nekada igrao – beskompromisno, silovito i srčano. On je jedan od onih koji najbolje utjelovljuju onu poznatu riječku ’krepat ma ne molat'. Radomir Đalović je taj. Neka takvi budu i njegovi igrači. Ako treba pasti – neka padnu. Samo neka se kasnije svi mogu pogledati u oči znajući da je svatko dao svoj maksimum. Tako je igrao Đale, tako neka igraju i oni.

Lille? Što reći, a da se to ne zna? Sjajna momčad, analizirali smo ju detaljnije prošlog tjedna. Visoki presing, okomitost, probijanje po bočnim pozicijama, želja da se igra brzo, direktno. Krema. Ali, sve to ne znači da se ne može slaviti protiv njih. Uostalom, što to želja zna što je nemoguće?

Istaknimo za kraj kako će utakmicu suditi tursko društvo predvođeno Atillom Karaoglanom. Pomagat će mu Cevdet Komurcuoglu i Mehmet Tugral, dok je četvrti sudac Çagdas Altay. U VAR sobi bit će Alper Ulusoy, a njemu će asisitrati Serkan Tokat.

Očekivani sastavi:

Lille (4-2-3-1):

Rijeka (4-2-3-1):



Tagovi

Radomir ĐalovićHNK RijekaRijekaLilleFrancuskaKonferencijska liga

Ostale Vijesti