Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Germanijak.hr postava 22. kola: Kalinićev pogodak potez kola, gužva u napadu, Mitrovski 'izvisio'

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 12.02.24. | 15:00

Slažete li se s našim odabirom?

Još jedno vrlo zanimljivo kolo u domaćem nogometu je za nama. Vidjeli smo ukupno 12 pogodaka, čak 24 žuta kartona, nijedan crveni te četiri kaznena udarca od kojih su dva realizirana. Četiri momčadi ostale su bez postignutog pogotka, vidjeli smo isto tako tri slavlja domaćina, jedan remi i jednu pobjedu gostiju, a nakon ovog kola zanimljivo je kako je Rijeka, trenutno vodeća momčad prvenstva, matematički osigurala – ostanak! Rudeš je ostao na četiri osvojena boda, Rijeka ih sada ima 47, a taman kad bi zagrebačka momčad do kraja sezone upisala 14 pobjeda, na bodovnom kontu imali bi 46 bodova, što je jedan manje od Rijeke. Koja bi, naravno, za takav rasplet do kraja sezone morala sve utakmice izgubiti…

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

No, vratimo se u realnost, a ona je takva da je Varaždin još u petak s minimalnih, a opet prilično sigurnih 1-0, svladao Rudeš. Pogodak odluke postigao je Mitrovski, najbolji pojedinac utakmice, a hitronogi Makedonac se na ogledu istaknuo i jednim sjajnim udarcem kojem je prethodilo još bolje primanje u 17. minuti. Pohvale su zaslužili stoperski dvojac Jelenić Ba koji se jako dobro nadopunjavao, ali iz ovog ogleda nitko nije dogurao do momčadi kola. Mitrovski je bio najbliži, ali nije imao sreće da su njegovi konkurenti na tim pozicijama bili za 'z' bolji...

U subotu su prvi na teren izašli nogometaši Istre 1961 i Osijeka. Iako su Bijelo-plavi bili blagi favoriti, Paolo Tramezzani je debitirao na klupi Zeleno-žutih minimalnom pobjedom koju je potpisao Ekong. Bio je to prvijenac švedskog napadača u HNL-u, a osim njega na utakmici su se istaknuli Lovro Majkić, Ante Majstorović i Slavko Blagojević koji je u paru s Oleksandrom Petrusenkom sjajno kontrolirao sredinu terena. Osijek je odirao vjerojatno svoju najgoru utakmicu ove sezone te je domaćin u konačnici potpuno zasluženo slavio. Majstorović je zajedno s Ekongom u postavi kola, s tim da treba istaknuti kako je za iskusnog braniča Istre 1961, koji bi upravo u Tramezzanijevom nogometu mogao procvjetati, ovo bila 200. utakmica u HNL-u.

Druga utakmica na subotnjem rasporedu bio je gradski derbi između Lokomotive i Dinama u kojem na kraju nije bilo pobjednika. Lokosi su dvaput vodili, Modri se dvaput vraćali, a na kraju je remi i najrealniji ishod. Kod Lokosa se istaknuo Smakaj, kod Dinama dvostruki strijelac Petković, a spomenuti dvojac tako je našao svoje mjesto u postavi kola. Krivak je, primjerice, zabio prvi i sudjelovao u drugom pogotku Lokosa, no zbog činjenice da je (po)najveći krivac za pogodak Dinama ipak se nije našao u postavi kola.

Nedjelja je ponudila dvije pobjede favorita – prvo Hajduka protiv Slavena, a potom i Rijeke protiv Gorice. Pred 'samo' 17017 gledatelja, Hajduk je s 4-0 svladao Slaven Belupo. Istaknulo se nekoliko igrača, najviše trostruki strijelac Sahiti, ali svakako treba pohvaliti izvedbe Sigura, Kalika, Krovinovića, Brekala i Kalinića. No, u postavi kola mjesta se našlo za dvojac s desne strane, Sigura i Sahitija.

Posljednju utakmicu ovog kola u Turopolju su, ponovno na teškom travnjaku, odigrali Gorica i Rijeka. Gosti su slavili s 2-0, oba pogotka postigao je Obregon s bijele točke, s tim da su s istog mjesta neprecizni bili prvo Pjaca, a onda i Jurić na drugoj strani. U redovima gostiju istaknuli su se Smolčić, koji je utakmicu započeo na lijevom pa završio na desnom beku, Niko Galešić koji je odradio dobar posao u obrani, iznimno sigurni Nediljko Labrović te najviše od svih hladnokrvni Jorge Obregon.

Rijeka je, zbog težine travnjaka, a i protivnika, dobila najviše predstavnika u momčadi kola, njih čak četiri, dok su odmah iza njih Zeleno-žuti s tri predstavnika. Hajduk ima dva predstavnika, a Dinamo i Lokomotiva po jednog.

Potez kola – pogodak Nikole Kalinića

Zbog gužve u vrhu, baš poput suigrača Brekala ili Varaždinovog Mitrevskog, Kalinić nije imao mjesta u postavi kola, ali to ne znači da nije odigrao sjajnu utakmicu i da nije zabio fenomenalan pogodak.

Nekadašnji Vatreni zabio je svoj prvi pogodak u svojem trećem mandatu u Hajduku, a posljednji put je u HNL-u mrežu zatresao 19. veljače prošle godine kad je bio precizan u okršaju protiv Gorice. Ovog puta je Kalinić, koji ima 36 na leđima, prvo primio jedno kvalitetno dodavanje Krovinovića, potom se poslužio Brekalom kao martinelom, da bi u konačnici sjajno zabio iz jedan poluvolej s 15-ak metara. Nadalje, bio je to pogodak koji je prelomio utakmicu, za 1-0, u 45+1. minuti, da bi onda nakon toga Splićani u nastavku rutinski odradili posao do kraja i slavili s uvjerljivih 4-0. (I.A.S.)

Germanijak.hr postava 22. kola:



Tagovi

Germanijak postava kolaHrvatska nogometna ligaNediljko LabrovićNiko SigurNiko GalešićAnte MajstorovićIvan SmolčićSlavko BlagojevićArt SmakajEmir SahitiBruno PetkovićEmmanuel EkongJorge ObregonHNL

Ostale Vijesti