Germanijak.hr
Germanijak.hr

FOTO 'Osvojili' smo Toumbu: Buvljak i ribarnica postaju grotlo, Zajec je ovdje zabio, a Mišića bi mogao dočekati pljesak!

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 13.03.24. | 14:45

Nije PAOK-ov stadion ništa reprezentativniji od Maksimira, prije utakmice možete po srdele i lignje, a Dinamova predsjednika i danas pamte iz igračkih dana. I poštuju, iako je igrao u dresu velikog rivala

Autor je dobitnik nagrade za internetsko novinarstvo HZSN-a za 2023.

Bili smo ovdje i 2010. kad je Vladimir Ivić, baš tamo pred tribinom s najluđim PAOK-ovim navijačima matirao Ivana Kelavu, nakon nekakve gužve u šesnaestercu i udaljio Dinamo od prolaska skupine Europske lige. Kasniji poraz u Zagrebu, istih 0-1, konačno je i presudio momčadi Vahida Halilhodžića. Pamtimo tada atmosferu Toumbe, a pogotovo ispred nje. Nije čovjeku bilo svejedno probijati se kroz masu 'nabrijanih' PAOK-ovih ultrasa, potpomognutima tada i Partizanovim Grobarima. Dovoljno je bilo vidjeti čuvenog Papu PAOK-a, popa, koji je vatreni navijač solunskog kluba, kako je ispred tribine razvio šal i poput najluđeg navijačkog vođe udarao taktove bojnih pokliča i ne treba ti dodatna potvrda. Gledaj u pod i nadaj se da te nitko neće primijetiti.

"Dobar dan, molimo Vas da nam pošaljete točan broj leta i hotela u kojemu odsjedate. Osigurat ćemo vam dodatne mjere opreza", pisalo je službenom mailu, koje su svi hrvatski novinari, koji su se uputili u Solun dobili prije polaska. Doduše, na aerodromu nas nitko nije dočekao, iako je već gotovo otkucala ponoć, nije ni u hotelu bilo dodatnih provjera. Niti se itko ponudio da nam bude pratnja. Vidjet ćemo, doduše, kako će biti na dan utakmice, jer, to je kažu svi u Solunu, dan kad su svi PAOK-ovci ludi, od jutra do utakmice. A Hrvati ionako nisu u Grčkoj najomiljeniji.

Doduše, prvi je kontakt sa Solunom bio pitom, čak i iznenadujući.

"Iz Hrvatske ste, došli ste zbog utakmice? Pobijedio je Dinamo u Zagrebu, pobijedit će i ovdje", potegnuo je razgovor recepcionar Marios, odmahnuvši rukom na spomen PAOK-a.

"Vi ste onda sigurno navijač Arisa", zaključili smo.

"Ne. Ja navijam za Panathinaikos, to je moj klub. I znam da s Dinamom imamo puno poveznica. I s Hrvatima općenito."

Na travnjaku ToumbeNa travnjaku Toumbe

Naravno, o kome i čemu ćemo kad se spomene atenski velikan nego o Velimiru Zajecu.

"Znate onda i da je Zajec postao predsjednik Dinama? Dolazi u Solun, bit će na utakmici."

Zajec po slijetanju u Solun   Marko Lukunić/PixsellZajec po slijetanju u Solun Marko Lukunić/Pixsell

"Uf, Zajec, legenda našeg kluba. Volio bih ga upoznati, možete mi to srediti? Sve znam o njemu, igrao je u 80-ima, kasnije je bio generalni menadžer kluba, svi ga navijači Panathinaikosa jako cijene", govorio ushićeno Marios, koji za svojih 30 i nešto godina doista zna puno o Zajecu, kojega sigurno nikad nije gledao uživo. Međutim, ne staje na Zeki, zapisujući podatke s osobne iskaznice, nabraja dalje.

"Bišćan. Gdje je on, nije više trener Dinama? Da, znam izgubio je od AEK-a, šteta. On je bio u Panathinaikosu, talentiran igrač, ali ipak slabija karijera. Da, igrao je u Liverpoolu, ali nije napravio što je trebao. Ajmo dalje: Vlaović, Jarni, Danijel Šarić, Šerić, Andrić, Marić, Pranjić... Jesam li nekoga zaboravio?"

"Ha, možda se ne sjećate golmana Galinovića?"

"Mariooo! Moj imenjak. Kako ga se ne bih sjećao, znam da je sad trener vratara negdje (Cardiff, nap.a.). Ugodan boravak i želim Vam pobjedu. Pozdravite Zajeca kad ga vidite."

Marios ima taj luksuz da može navijati protiv grčkog kluba u Europi, no, tko zna, možda bi ga PAOK-ovi navijači smatrali klaunom. Nepredviđeno, otišao je nogometni razgovor u Solunu prema Ateni, ali dolazak na Toumbu ipak je otkrio gdje smo i kako diše ovaj grad. Premda, po izlasku iz autobusa - šok. Put do samog stadiona vodi kroz improviziranu tržnicu, mješavinu buvljaka i pravog 'placa', Jakuševca i nekadašnjeg 'Branimirca'. Jagode, rajčice, poriluk, gaće, čarape, baterije, marame, tepisi... I pred samim glavnim ulazom štandovi s ribom. Jednom nogom preskačete kablove reportažnih kola, koja se već pripremaju za sutrašnju utakmicu, drugom odbačenu lignju. (Ne)ugodan miris ribe širi se Toumbom, samo srijedom, jer to je dan kad se okoliš stadiona pretvara u tržnicu. Ako nekoga zanima kilogram srdela je oko četiri eura, lignje i škampi su po 10...

Pogled na stadion kroz improviziranu tržnicuPogled na stadion kroz improviziranu tržnicu
Štandovi sa svježom ribom kod ulaza na stadionŠtandovi sa svježom ribom kod ulaza na stadion

I ne djeluje Toumba nimalo impresivno izvana. Čak bi, na prvi pogled, u nekakvom izboru ljepote, izgubila bitku s Maksimirom. Išarana fasada, nepregledni grafiti, brojni podsjećaju na 'bratstvo' PAOK-a i beogradskog Partizana, dotrajala ograda, debela korozija na metalnim konstrukcijama. Šetajući tako uokolo stadiona, uspjeli smo i doći i do samog travnjaka. Odnosno od onoga što je nekad bila atletska staza, a danas je asfalt pun rupa, opasnijih za hodače, kamo li trkače, i od onih kablova i lignji. Mi se čudimo da nam se nitko iz sigurnosnih službi nije javio, a samo tako smo ušli na teren? Pofotkali, prošetali, izašli. Ničime impresionirani. Da kontroverzni klupski vlasnik Ivan Savvidis nije prije osam, devet godina dogradio glavnu tribinu, u čijoj je utrobi i njegov luksuzni apartman, bio bi to Maksimir sa spojenim tribinama, ništa bolje ni luksuznije. Inače, sprema se i PAOK na gradnju stadiona, u tijeku su natječaji i prezentacije. Strahujemo da će Dinamo i PAOK, ako se opet negdje sastanu u europskim natjecanjima, igrati na novoj Toumbi i - starom Maksimiru. No, ne sumnjamo, poučeni iskustvom iz 2010., da će Toumba u četvtrtak ponuditi suprotan dojam, da će Modre uistinu dočekati pakao i gromoglasna navijačka kulisa.

Nekad atletska stazaNekad atletska staza
Pogled na glavnu tribinu, koju je dogradio vlasnik SavvidisPogled na glavnu tribinu, koju je dogradio vlasnik Savvidis

A, kad je Velimir Zajec već dominantna tema i u Hrvatskoj i u Grčkoj, spomenimo da je aktualni Dinamov predsjednik u dresu atenskih 'Zelenih' imao čast zabiti na Toumbi. Bilo je to u proljeće 1988., pogodak za 0-1, koji je 'probudio zvijer.' Jer, PAOK je slavio 4-1! Zajec je, prema dostupnim podacima, igrao pet puta protiv PAOK-a, upisao po dvije pobjede i poraza uz jedan remi. Zanimljivo, zabio je rivalu iz Soluna još jednom, u pobjedi 5-0 na domaćem terenu.

"Zajec je bio sjajan igrač, a svi su ga suparnici u Grčkoj poštivali, unatoč velikom rivalitetu. Dobro je da je danas samo predsjednik, da ne igra za Dinamo, haha", uz osmijeh nam je rekao jedan od radnika na stadionu, ne želeći reći ime, jer, kako kaže, može se to pogrešno protumačiti. A ovdje je PAOK ipak svetinja. Međutim, jedan igrač, kojega 'crno-bijeli' dio Soluna posebno cijeni bit će u četvrtak u momčadi.

"Mišić je pravi igrač i mi smo ga u PAOK-u voljeli. Pokazao je kvalitetu i u prvoj utakmici u Zagrebu, sigurno bi imao mjesta i u našoj momčadi", govori anonimni gospodin.

Hoće li PAOK-ovi navijači dočekati Mišića pljeskom?

"Teško mi je to reći, ipak je sad na suprotnoj strani! Ali, vjerujte, ovdje ga doista jako poštuju!"

I samo još jedan detalj s Toumbe. U klupskom fan shopu dresovi aktualnih igrača na sniženju su 15 posto. Vjerojatno nema veze s trenutnom formom i rezultatima u zadnjih tjedan dana (porazi od Dinama i Arisa), ali nadamo se da će im cijena nakon četvrtka dodatno pasti! Vrijeme je za rušenje još jedne tradicije.



Tagovi

GNK DinamoPAOKKonferencijska ligaVelimir Zajec

Ostale Vijesti