Fredrik von Erichsen/DPA
Fredrik von Erichsen/DPA

Dario Krešić za Germanijak: "Za Dinamo je najveća opasnost atmosfera Toumbe, to se rijetko viđa"

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 13.03.24. | 08:11

Bivši reprezentativac Hrvatske tri je godine nosio dres PAOK-a iz Soluna. Branio je i protiv Dinama prije desetak godina, dok ga je u uzvratu trener neshvatljivo izostavio

Dario Krešić idealan je sugovornik kada je grčki PAOK u pitanju. Tri godine je bivši hrvatski reprezentativac branio boje kluba iz Soluna, igrao je i protiv Dinama prije desetak godina i sada često ode na čuvenu Toumbu gdje je navijačima ostao u lijepom sjećanju.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

“Pa i oni meni, moram priznati. Tri godine sam bio tamo, nikada nisam imao nikakve neugodnosti. Znate i sami da su u nekim prijateljskim odnosima s navijačima Partizana ali lagao bih da sam osjetio krivi pogled cijelo to vrijeme. Uvijek sam se trudio imati profesionalan odnos prema poslu, trenerima, suigračima i navijačima te mislim da su to u Solunu prepoznali”, javio nam se Dario Krešić koji tri dana uoči uzvratne utakmice PAOK-a i Dinama još uvijek nije znao hoće li put Soluna.

“Mislio sam ići, ali pojavile su se neke obaveze pa pokušavam si uskladiti raspored”.

Obaveze nisu toliko vezane uz obiteljsku vinariju koja je s godina izrasla u ozbiljan projekt. Tome svjedoči površina od 20 hektara vinograda koje godišnje izbaci oko 150 tisuća litara vina.

“Posao se razvio dobro, puno nas je uključenih u taj proces ali smo toliko uhodani da imam vremena i za neke druge stvari. Već neko vrijeme bavim se menadžerstvom, imam s partnerom agenciju i vodimo brigu o više od dvadesetak igrača. Uživam u tome, prenosim iskustvo na mlade, stječem nova znanja i kontakte, putujem… Zaista sam sretan”.

A sretan je Krešić bio i u Grčkoj. U PAOK je stigao iz Panioniosa. Debitirao je u pretkolu Lige prvaka protiv Ajaxa a stao je na gol i u prvoj utakmici u skupini protiv Dinama. U uzvratu ga, međutim, nije bilo.

“Dan danas mi nitko nije objasnio zašto su me maknuli s gola u Maksimiru. Dakle, ta je utakmica trebala biti vrhunac moje karijere. Dolazim u Zagreb, igram europsku utakmicu protiv Dinama. Došli su mi roditelji, prijatelji, svi… I onda me trener makne s gola bez da mi kaže jednu riječ. Razočaran? Malo je reći”.

Dario je još neko vrijeme bio na klupi da bi za desetak utakmica ponovno stao na vrata PAOK-a.

“Eto, znam se često uhvatiti da razmišljam o tome, ali ne znam definirati sam sebi zašto je to bilo tako”.

Inače, u prvoj utakmici PAOK je bio bolji od Dinama 1-0, u uzvratu su pobijedili identičnim rezultatom, strijelac je bio Salpingidis.

“I tada, baš kao i sada, šanse su bile podjednake. Tada smo mi bili bolji za neko iskustvo igranja europskih utakmica na toj razini i mislim da je to presudilo. Sada je nešto drugačija priča jer i Dinamo ima tu svojih aduta. Uoči prve utakmice rekao sam da su šanse 50-50, sada je ipak nešto više na strani Dinama zbog sjajne utakmice koju su odigrali u Maksimiru”.

U dresu PAOK-a. Action Images / Peter Cziborra Livepic U dresu PAOK-a. Action Images / Peter Cziborra Livepic

Krešić je s pozornošću pratio dvoboj u kojem je briljirao Bruno Petković, ali i mudro postavljena taktička igra domaćina.

“Odličan je Dinamo bio. Iskusan, inteligentan i pametan. I onda ti takav sustav i igra izbaci pojedinca i to je bio Bruno Perković koji je došao do izražaja i riješio utakmicu. Prednost je lijepa, daje ti dozu sigurnosti ali jasno da ne smije biti opuštanja jer nikome nije lako igrati na Toumbi”, naglasit će naš sugovornik kojeg smo zamolili da nam predoči tu atmosferu u Solunu na dan utakmice.

“Ma kakav dan, tamo svaka utakmica počinje tri dana prije nego lopta krene s centra. Prvo kreće medijski pritisak i nabrijavanje. Tamo imate desetak radio stanica koje se od 0 do 24 bave samo PAOK-om. To se prenose treninzi, gostuju navijači, igrači i bivši igrači. Pa ja sam ovih dana desetak intervjua imao za grčke medije. A kako se utakmica bliži, tako napetost raste. Na taj dan utakmice cijeli grad je na nogama, a kada dođete na Toumbu, onda vidite svu nogometnu strast na jednom mjestu”.

Iako je u karijeri igrao u Njemačkoj, Grčkoj, Rusiji i na Cipru, Krešić će priznati kako je možda samo u Napulju vidio osjetio sličnu atmosferu kakvoj je redovito svjedočio na domaćem stadionu PAOK-a.

“Od prve minute te nose. Stvaraju poticajnu atmosferu svojim igračima, rade dodatan pritisak onim gostujućim. To je takav temperament i kulminacija svega onoga što sam nabrojao da rade danima ranije”.

Kotarski je rekao nakon utakmice da ga Dinamo nije impresionirao, već da je PAOK bio ispod uobičajene razine.

“Gledam ih redovito i ima nešto u tome. No, možda PAOK nije bio na svojoj razini upravo zato što je Dinamo bio dobar. Odigrali su baš pravu europsku utakmicu, iskoristili svoje prednosti i limitirali one gostujuće. No, činjenica je da nisu bili na razini na kojoj su ovu sezonu, a to znam jer ih često pratim”.

Velika snaga PAOK-a leži u kolektivu. Reći će to i naš sugovornik koji nije htio nikoga izdvajati zato jer smatra kako Razvan Lucescu ima punu svlačionicu kvalitetnih imena od kojih svatko može iskočiti, iskoristiti svoj neki dobar dan i biti prevaga.

“Apsolutno svi imaju to u sebi, ali mislim da je to zajedničko i drugoj strani. Od napadača do golmana. Nevistić je jako dobro branio, skinuo neke ozbiljne šuteve i zaslužan je za dobar rezultat. Jer, nije isto ići u Solun s 2-0 ili 2-1”.

Za kraj, Krešić je bio jasan kome drži fige za prolaz u četvrtfinale Konferencijske lige.

“Uvijek navijam za hrvatske klubove u europskim natjecanjima. Mislim da Dinamo ima lijepu priliku, koju si je prije svega sam napravio u Maksimiru, ali tko god da prođe među osam najboljih - bit će to sasvim zasluženo”, završio je naš sugovornik.



Tagovi

Dario KrešićPAOKGNK DinamoKonferencijska ligaBruno PetkovićIvan Nevistić

Ostale Vijesti