Drugačiji pogled na 1. kolo Lige prvaka: City ostavio najbolji dojam, Ludogorets ispred Borussije

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 15.09.16. | 15:40

Nakon što je kraju privedeno prvo kolo utakmica po skupinama Lige prvaka, slijedi rekapitulacija kola.

Mi smo se na Germanijaku malo zaigrali, pa smo odlučili oformiti tzv. „power ranking“ koncept poretka klubova, koji će se osvježavati dakako iz kola u kolo, a gdje se pozicija klubova ne gleda striktno kroz ove uobičajene „pobjeda – remi – poraz“ parametre, već se uzima u obzir širi kontekst kojim je određeni klub došao do rezultata.

Da približimo; vjerojatno će se mnogi upitati kako je moguće da se Barcelona nalazi tek na 7. mjestu ove naše inicijalne ljestvice za 1. kolo, a apsolutno je uništila Celtic sa 7:0, dok je Monaco na drugom mjestu iako je pobijedio Tottenham s 2:1? Odgovor je zapravo dosta jednostavan: s obzirom na staturu Barcelone kao kluba, unaprijed preočitu razliku u kvaliteti u odnosu na protivnika, kao i na činjenicu da su igrali kod kuće, njihova visoka pobjeda kudikamo je očekivanija od one Monacove. Monaco je u gostima bio bolji od kluba koji je ostvario direktan plasman u Ligu prvaka iz lige koja je ipak kudikamo konkurentnija i snažnija od Ligue 1; samim tim njihova pobjeda ima veću „težinu“ u odnosu na onu Barcelone.

Slična je stvar i s visokom pozicijom Ludogoretsa; njihov remi kod favoriziranog Basela nije apsolutna senzacija, pošto je bugarski predstavnik već imao zapaženih nastupa protiv prominentnijih protivnika, ali svakako taj rezultat i dojam koji su ostavili zaslužuje da ga se više vrednuje nego primjerice očekivana pobjeda Lyona nad zagrebačkim Dinamom. Veliki gostujući povratak moskovskog CSKA u gostima kod Bayera – od 0:2 do 2:2 – bio bi možda i više vrednovan da nije u pitanju susret prvaka Rusije protiv trećeplasirane ekipe Bundeslige, što je faktor koji donekle smanjuje taj kvalitativni jaz između dvije ekipe. Daleko od toga da je ruska Premier liga kvalitetom blizu Bundeslige, ali prvak Rusije bez obzira na to uživa određen status; na kraju krajeva, CSKA je u prvoj jakosnoj skupini pri ždrijebanju, što nije presudni faktor, ali oblikuje predviđanja.

Dakle ova ljestvica će se ažurirati iz kola u kolo; ona nije u potpunosti uvjetovana statistikom, ali bez obzira na to nije vođena bilo kakvim subjektivnim okolnostima, dapače. Samo se pokušava ustrojiti model koji bi i poraženima, poput primjerice lisabonskog Sportinga, dao određeno (zasluženo) priznanje za njihov pristup u određenoj utakmici.

Evo poretka nakon prvog kola:

(Grafika: Vedran Duhaček)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

power rankingsizdvajamoLudogorecFC KopenhagenFC BaselDinamo KijevCelticLegia

Ostale Vijesti