Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

PAOK je obuzela depresija, Dinamo u Solunu ima veliki šansu. A Jakirović jednu dvojbu i jedan upitnik!

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 13.03.24. | 08:00

Osjeća se u Solunu defetizam uoči dolaska Modrih, PAOK je izgubio zamah, utakmica protiv hrvatskog prvaka smatra se prekretnicom sezone

Autor je dobitnik nagrade za internetsko novinarstvo HZSN-a za 2023.

Poznati su Grci kao euforični navijači, nogometni fanatici. I, osjeća se to čim sletite na grčko tlo. Nogomet je posvuda, na plakatima, grafiti na zidovima, mladi i stari šeću ulicama Soluna u dresovima, a PAOK, naravno, dominira. Nije trebao dugo da nas prodavač u trgovini 'locira' i započne priču o utakmici s Dinamom.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Iz Hrvatske ste? Došli ste po porciju, haha? Veliki sam navijač PAOK-a, ali iskreno, mi smo pali u krizu, ne znam što se dogodilo u samo tjedan dana. Odigrali smo protiv Dinama i Arisa užasno, igrači izgledaju kao stari traktori, kao da će sljedećeg trenutka stati, ugasiti se i više neće upaliti. Mnoge od nas ta su dva poraza jako pogodila, pogotovo ovaj od Arisa. Znate kako je kad izgubite od gradskog rivala, teško vam je drugi dan doći na posao, kamo li pričati s poznanicima, koji navijaju za taj klub", raspričao se simpatični gospodin Giorgios, koji, očito, prati 'crtu' razmišljanja o PAOK-u. Naime, baš je sve u Solunu, kojima je PAOK u srcu zahvatila kolektivna depresija. Svi traže odgovor, što se to dogodilo s njihovim ljubimcama u zadnjih 10-ak dana, gdje je nestala ona energija, onaj pobjednički zalet?

Mediji objašnjavaju da problem nastao još u siječnju, PAOK se nije pojačao u prijelaznom roku za ludi ritam, u koji je ušao solunski klub. Jer, Europa je samo dodatak u rasporedu, koji uključuje derbije gotovo svaki vikend. Nakon Arisa, PAOK igra s Panathinaikosom u Ateni, a između toga mora pokušati okrenuti maksimirskih 0-2 na svojoj Toumbi. PAOK-u skloni mediji, inače uvijek optimistični i nadahnuti, idu toliko daleko pa pišu da bi se protiv Dinama navijači zadovoljili i pobjedom nedovoljnom za prolaz, čak i remijem, ako bi PAOK pritom pokazao znakove oživljavanja, ako bi momčad ponovno počela sličiti na PAOK otprije dva-tri tjedna ili nešto više.

PAOK, naime, osim što nije pobijedio, u zadnje dvije utakmice nije zabio ni pogodak, a to je već svojevrsni raritet. Da bi homogenizirao momčad Portugalac Vieirinha (38), koji je igrao i protiv Dinama 2010., a u međuvremenu pet godina proveo u Wolfsburgu, poveo je u utorak čitavu momčad i stručni stožer na zajednički ručak u jedan solunski restoran. Nije originalna ideja, ali jest, kažu Grci, prilika da se igrači malo odmaknu od stadiona i kampa, dodatno se zbliže i pokušaju pronaći mentalnu snagu za dvoboj s Dinamom. Koji svi u Solunu vide kao prekretnicu sezone!

Još ćemo jednom ponoviti, sve to što se događa u PAOK-u nikoga u Dinamovom taboru ne smije zavarati, opustiti. Nismo jednom svjedočili da su klubovi baš protiv Dinama izlazili iz kriza, ulazili u formi. Uostalom, jedan rani gol, može sve okrenuti, dati domaćinima snagu, sputati Modre. Zato se u Maksimiru i bave sobom. Sergej Jakirović, praktički, već zna sastav, planove mu remete tek jedna mala dvojba i jedan upitnik. Naime, nije Dinamov trener još prelomio hoće li na lijevom krilu zaigrati Arber Hoxha, koji nikako da proigra, da eksplodira ili Gabriel Vidović, koji je u zadnje vrijeme skrenuo pažnju na sebe, golovima Gorici i Slavenu Belupo. Hoxha je brži, energičniji, Vidović konkretniji, Jakirović na vagi. Ipak, čini se da je Hoxha bliži startnih 11, ta bi njegova brzina (konačno) mogla biti važno oružje u Solunu.

A upitnik je Maxime Bernauer! Nakon utakmice protiv 'farmaceuta' požalio se na bol u stopalu, nije zadnjih dana normalno trenirao i nije još sigurno da će biti spreman za četvrtak. On dolazi u Solun s momčadi (popis putnikaje na slici iznad, nema iznenađenja), a Jakirović će na zadnjem treningu, možda i na sam dan utakmice odlučiti hoće li Bernauer biti u sastavu. Prije hoće, nego neće, trebao bi ipak do utakmice biti OK, ali ako ne bude mogao, njegovo će mjesto zauzeti, a tko drugi nego, Moreno Živković. No, u odnosu na kolegu Lucescua, Jakirovićeve su brige sitne, nemjerljive. Dinamo ima veliku priliku za četvrtfinale Konferencijske lige i u Solunu je ne bi smio propustiti.



Tagovi

GNK DinamoPAOKKonferencijska ligaSergej Jakirović

Ostale Vijesti