REUTERS/Dylan Martinez
REUTERS/Dylan Martinez

Dan derbija: Liverpool želi izbaciti Topnike iz utrke za naslovom, Inter želi dokazati moć, a u Realu se uoči Atletica plaše kazne za Judea

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 04.02.24. | 08:03

Danas su na meniju derbiju u Engleskoj, Italiji i Španjolskoj - svi s visokim ulozima

Kao šaka u trbuh sijevnula je navijačima Liverpoola objava Jürgena Kloppa da na koncu ove sezone odlazi s mjesta trenera. Nijemac je svoj potez pojasnio „nedostatkom energije za izuzetno zahtjevan posao“, a vjerojatno je osjetio da mu prijeti 'burnout' pa je odlučio da će se povući u zapećak nakon devet godina obojanih uspjehom na klupi Redsa.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pohranio bi njemački strateg u trofejne kabinete i znatno više srebrnine da mu s druge strane nisu stajali Pep Guardiola i Manchester City. Ali više od trofeja, Klopp je vratio šampionsku kulturu na Anfield i od Liverpoola je napravio momčad koje se pribojavaju diljem Europe, kao što je to onomad bilo. Usput je i preobrazio nogometnu igru svojom trenerskom ideologijom, a na Anfieldu sada imaju dovoljno vremena spremiti mu dostojnu zamjenu.

Prije toga, međutim, valja otići sa stilom, ako se pita navijače Liverpoola – s naslovom u rukama. Kloppovi jurišnici su na prvom mjestu Premiershipa i igraju u velikoj formi u posljednje vrijeme. No sada odlaze na jedno od najtežih gostovanja u ligi, na Emirates na noge Arsenalu.

Momčad Mikela Artete je u posljednja dva kola zaustavila curenje dva boda i s dvije pobjede u nizu nad Crystal Palaceom i Nottingham Forestom ponovno istaknula kandidaturu za naslov.

Liverpool je neporažen u posljednjih 11 utakmica u svim natjecanjima i u slučaju pobjede u džepu bi držao osam bodova viška u odnosu na Topnike i time bi londonskom sastavu nanio veliku udubinu u šampionskim aspiracijama.

Klopp je iscrtao 2-0 pobjedu u FA Cupu nad Arsenalom prije nekoliko tjedana u utakmici u kojoj su Artetini momci pokazali nevjerojatnu sterilnost pred suparničkim golom.

Sve je to, dakle, tu negdje, ali jedna stvar se može reći s velikom sigurnošću: u 200. ligaškom okršaju ovih engleskih velikana, favorita – nema.

Arsenal (4-3-3): Raya - White, Saliba, Gabriel, Zinčenko - Odegaard, Rice, Havertz - Saka, Jesus, Martinelli.

Liverpool (4-3-3): Alisson - Alexander-Arnold, Konate, Van Dijk, Robertson - Jones, Mac Allister, Szoboszlai - Jota, Gakpo, Diaz.

Dva najbolja sastava Serie A odmjerit će snagu u onome što je Čizmi poznatije kao Derby d'Italia.

Velikani talijanskog nogometa sastaju se na San Siru u dugoiščekivanom okršaju u koji Inter ulazi s bodom prednosti ispred drugoplasiranog Juventusa i to s utakmicom manje.

Uoči teškaškog ogleda koji bi mogao usmjeriti utrku za naslovom, Inter je u briljantnoj formi s pet pobjeda u nizu, uključujući i dvije u Saudijskoj Arabiji gdje je uspješno obranio Superkup Italije.

Utrka na naslovom u Serie A sve više liči na dvoboj, budući da Milan teško prati ritam vodećeg dvojca, pa iako su Nerazzurri osvojili i Kup i Superkup ispred Juventusa, u ligaškom nadmetanju imaju problema s pobjeđivanjem Stare dame. U studenom je ogled okončan remijem 1-1, kada su zabijali Dušan Vlahović i Lautaro Martinez, čime je Juventus nakupio sedam od mogućih devet bodova u posljednje tri ligaška ogleda protiv Intera.

Pobjedom u Milanu, torinski sastav bi preskočio Inter i uhvatio dobar zalet za drugi dio sezone.

Inter (3-5-2): Sommer - Pavard, Acerbi, Bastoni - Darmian, Barella, Calhanoglu, Mhitarjan, Dimarco - Thuram, L. Martinez.

Juventus (3-5-2): Szczesny - Gatti, Bremer, Danilo - Cambiaso, McKennie, Locatelli, Rabiot, Kostić - Yildiz, Vlahović.

Jedan od najvećih ogleda u nogometnom kalendaru odvit će se večeras u španjolskoj prijestolnici, gdje će madridski Real na svom Santiago Bernabeuu ugostiti madridski Atletico.

Kraljevi su vodeća momčad La Lige s 57 bodova iz 22 utakmice, dok Colchonerosi sjede na trećem mjestu ljestvice, gledajući u leđa ljutom gradskom rivalu s deset bodova udaljenosti.

Ali nije sve tako bajno na Bernabeuu, planet Real ovih dana trese slučaj Bellingham. Naime, španjolska nogometna liga pozvala je stručnjaka za čitanje s usana da istraži navodne uvrede zvijezde Judea Bellinghama upućene Getafeovom engleskom veznjaku Masonu Greenwoodu. Čini se da je engleski reprezentativac Bellingham, prema slikama koje je objavio španjolski tisak, nazvao svog sunarodnjaka Greenwooda "silovateljem" tijekom utakmice između Getafea i Real Madrida koju je u četvrtak dobio Kraljevski klub s 2-0, pa sada u Madridu strahuju od drakonske kazne za najboljeg igrača…

U međuvremenu će odigrati već četvrtu utakmicu protiv Atletica ove sezone u utakmicama koje su bile neizvjesne. Real ima najbolju obranu La Lige, Kraljevi su u tekućoj kampanji inkasirali tek 14 pogodaka, a taj podatak je još impresivniji kada se zna da su van stroja Thibaut Courtois i Eder Militao.

Zanimljivo će biti vidjeti i hoće li Carlo Ancelotti krenuti s Lukom Modrićem od prve minute ili s klupe. Talijan je ovih dana hvalio hrvatskog maestra, javno mu se ispričavši što ga ove sezone više drži na klupi nego u igri.

„Posebno mi je teško ne stavljati u igru igrače koji su ovdje obilježili jedno razdoblje, i koji ga nastavljaju obilježavati“, rekao je Ancelotti.

„Kome je teže donositi takve odluke nego meni, koji sam zahvalan Luki na svemu što je napravio tijekom mog boravka ovdje. Iznimno mi je stoga teško i komplicirano. Osobno mi je najteže. U sportskom smislu i ne jer mi je posao donositi takve odluke, ali kao osobu me jako pogađa“, dodao je Talijan, koji, eto, sada ima priliku da se u derbiju iskupi hrvatskom veznjaku…

Real Madrid (4-3-1-2): Lunin - Carvajal, Rudiger, Nacho, Mendy - Valverde, Camavinga, Kroos – Bellingham - Rodrygo, Vinicius.

Atletico (3-5-2): Oblak - Witsel, Hermoso, Reinildo - Molina, De Paul, Koke, Saul, Lino - Griezmann, Morata.


 

 


Tagovi

Premier ligaLa LigaSerie AArsenalLiverpoolInterJuventusReal MadridAtletico Madrid

Ostale Vijesti