Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Carević za Germanijak: "Prvenstvo će se usmjeriti na derbijma Hajduka protiv Dinama i Rijeke koja je rasterećena"

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 14.03.24. | 08:00

Trener Šibenika i stručni komentator na HTV-u ponudio je svoja razmišljanje o nikad zanimljivijoj utrci za prvaka

Mario Carević, mladi trener Šibenika, nekadašnji igrač Hajduka i pomoćnik Zoranu Vuliću na Poljudu ima misiju klub sa Šubićevca vratiti u elitu što nimalo neće biti lako, a osim toga je i komentator u HTV-ovoj emisiji Stadion gdje nudi zanimljiva nogometna zapažanja u svojim analizama i kaže što vidi.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Rado se odazvao za Germanijak i ponudio neke odgovore o raspletu tijesne utrke za prvaka Hrvatske.

Počeli smo s njegovim Šibenikom kojemu Zrinski Osječko 1664 bježi pet bodova, a do kraja je 12 kola... Morat ćete dobiti utakmicu u Gradskom vrtu?

"Ako Zrinski nastavi ovako, morat ćemo dobiti u posljednjem kolu u gostima, ali 12 kola je puno utakmica. Ima puno teških gostovanja, loših terena, treba se prilagođavati na sve živo. Ima tu još igre, mi moramo biti fokusirani samo na sebe. Igramo stvarno dobro, guramo. Imamo odličan rezultat. Kada smo radili projekciju prije sezone, već smo premašili zacrtani broj bodova. Gledajući posljednjih šest-sedam sezona, ulazilo se u najviši rang s 59, 61 ili 63 boda. Ako sve bude u redu, imat ćemo puno više bodova, a može se dogoditi da budeš drugi. Ova sezona je specifična, Zrinski gura odlično, imali su 11 pobjeda u nizu, do ovog posljednjeg remija. Nitko nije očekivao da će tako biti", za početak će Carević.

Prebacimo se na ligu kojoj težite sa Šibenikom, a i stručni komentator ste na HTV-u u emisiji posvećenoj najvišem rangu. Kako viditi utrku utroje na vrhu? Nikad zanimljivije...

"Točno, osim ono prije nekoliko godina kada je i Osijek s Bjelicom bio u igri, tada su se četiri momčadi borile za prvaka. Za našu ligu je to vrhunska stvar iz razloga što mi nemamo previše dobrih klubova, koji su financijski stabilni da mogu dovoditi odlična pojačanja za HNL. Rekao bih da svakog zaljubljenika u nogomet to veseli, neovisno o tome za koga je, jer svi mi imamo neku emociju prema nekom klubu. Nogometno gledano i objektivno, stvarno je nikad uzbudljivije i zanimljivije."

Ima odličnih igrača, primjerice Hajduk je doveo Ivana Perišića i Josipa Brekala, ima Marka Livaju....

"Mislio sam na to da ne možemo imati deset takvih klubova, nego četiri, uz par s manjim budžetom, ali rade odličan posao i vrhunsku selekciju, guraju dobro i mogu konkurirati Dinamu, Hajduku, Rijeci i Osijeku. To sam kazao i u emisiji, da mi je netko rekao da će Hajduk dovesti Brekala i Perišića, poručio bi mu da je lud. Očito postoje mogućnosti, ljudi u klubu su sposobni za dovesti takva pojačanja. Stvorila se baš pozitivna klima, svi dolje vjeruju da mogu biti prvaci."

Rijeka je trenutno vodeća... Ovo kolo gostuje kod Slaven Belupa, Hajduk dočekuje Lokomotivu. Kome će biti teže?

"Hajduk ovo kolo ima najtežu utakmicu, jer Lokomotiva je 'nagazna mina', motorična i brza momčad. Negodni su i zaista je teško igrati protiv njih, a rasterećeni su. Nemaju imperativa, tako da Hajduk ima zahtjevnu utakmicu, dok Rijeka mora u Koprivnicu gdje nije lagano gostovanje, a gubili su čak doma od njih. Slaven je kroz određena razdoblja pokazao da je nezgodan suparnik svakome te da imaju kvalitetu. Najlakši posao ima Dinamo protiv Rudeša, iako ni to ne treba unaprijed ukalkulirati, no na papiru je to lagan posao s tim da Dinamo ima Europu prije toga."

Kako vidite Dinamo u Konferencijskoj ligi, imaju jako dobar rezultat od 2-0 prije uzvrata kod PAOK-a?

"Imaju odličan rezultat. Izbaciti Betis, dobiti Grke dva razlike doma, to je stvarno respektabilno. Drugačiji je tu motiv kad igraš Europu, to su posebne utakmice. U Europi guraju izvanredno, nema što."

Nakon ovog kola jer reprezentativna stanka, a onda nas čekaju prvenstveni i Kup Derbi Hajduka i Dinama na Poljudu. Koliko će odlučivati prvenstvena utakmica, je li to neki ključ, jer Hajduk nakon toga mora u Rijeku?

"Da, igraju Hajduk i Dinamo, a Rijeka je s Rudešom. To kolo će sasvim sigurno profitirati Rijeka, što god da se dogodi na Poljudu. Jedan od ta dva kluba će zaostati, čak ako bude neodlučeno, to odgovarati Rijeci koja potom dočekuje Hajduk na Rujevici što će biti top utakmica. Naglasio sam da će se prvenstvo lomiti na derbijima velike četvorke. Vidjeli smo da je Osijek, koji nije konkurentan za prvaka, otkinuo bodove pretendentima na naslov."

Je li Vas iznenadila Rijeka koja je napravila strašan niz osim poraza u Maksimiru? Moramo naglasiti da je trener Željko Sopić došao slučajnošću kada je Sergej Jakirović prihvatio poziv Dinama...

"Jest, iznenadila me je. Mislim da nitko na početku nije mislio da Rijeka može do prvog mjesta. Oni su dobra momčad, ali nitko nije mislio da će se boriti za prvaka. Međutim, kada se pogleda pojedinačno njihove igrače, onda stvarno ima rezona. Pjaca je najveći transfer u povijesti HNL-a, radi razliku u ovoj ligi, tu je Marco Pašalić koji je došao iz Njemačke. Na zimu su napravili odličan posao dovođenjem Mirka Marića, a kao alternativu imaju Obregona ili Ivanovića. Fruk je najbolji asistent, Niko Janković je trenutno ozlijeđen, a igra dobro. Imaju dosta razlčitih profila igrača i raznovrsni su u fazi napada. Rekao bih, u odnosu na sva tri kluba koja se bore za titulu, Rijeka je nekako rasterećena. Možda nitko nije očekivao da će biti u borbi za prvaka, a sad su tu i nemaju pritisak. Imaju li imperativ ili ne, pretpostavljam da nemaju, nego što naprave - dobro je. Psihologija je čudo u sportu, puno je lakše igrati u takvim okolnostima, nego kada moraš. Onda su noge teške, teže je igrati."

Pratite sve utakmice, Rijeku ste već analizirali i dotaknuli se Hajduka. Znamo da je Marko Livaja glavni u Hajduku, Bruno Petković u Dinamu. Ima li još neki pojedinac koji Vam se sviđa ili tko je iznenađenje?

"Što se Hajduka tiče, Livaja je sve, ali mene su oduševili Šarlija i Uremović u paru, toliko su njih dvojica kompatibilni, djeluju baš vrhunski. Sad se Uremović ozlijedio, ne znam koliko će izbivati s terena. Oni su stabilnost Hajduka, kao i vratar Lučić koji s njima djeluje dosta sigurno. Kad igraju Diallo ili Moufi, Hajdukov obrambeni segment je siguran. Lakše je tako igrati kada imaš sigurnost otraga. Mali Pukštas je prototip modernog veznog 'box to box' igrača. Ima ogromne kapacitete, ulazak iz drugog plana, posjeduje nevjerojatan osjećaj za prostor."

U Dinamu je osim Petkovića tu i Martin Baturina...

"Baturina je poseban igrač, u moderno doba nema puno 'desetki', stvarno je talentiran, vidi se lakoća pokreta, driblinga, stvaranja viška. Još je sad i sazrio u nekim stvarima, počeo zabijati golove, postao učinkovitiji nego ranije. Radi se o ogromnom potencijalu."

Koliko Vam je teško dati prognozu raspleta? Što će presuditi borbu za prvaka, hoće li to biti derbiji ili manje utakmice?

"Mislim da će to biti derbiji. Taman imam ispred sebe Hajdukov raspored, prvo Derbi s Dinamom, pa ide Rijeci, a onda dolazi Osijek na Poljud. Ima tri jako teške utakmice."

Rijeka na papiru ima najbolji raspored jer joj i Hajduk i Dinamo dolaze na Rujevicu?

"Jest, ali ima ići u Osijek. Mislim da će ova dva kola u kojima Hajduk igra s Dinamom, pa gostuje u Rijeci, usmjeriti prvenstvo. Vrlo moguće je da će netko otpasti iz utrke, iako je sada deset kola do kraja. Netko će se možda i odvojiti. Hajdukova prednost je što igra doma s Dinamom, nećemo se lagati, nije lako igrati pred punim Poljudom, pogotovo kad uzmemo u obzir činjenicu da Hajduk dugo nije bio u ovako tijesnoj utrci za prvaka. Znamo svi koliko Dalmacija voli Hajduk, koliko je tu tenzija ,naboja i ljubavi. Vidjet ćemo kako će se ponašati pod pritiskom."

Dinamo ima dva derbija u gostima i barem jedan mora dobiti što nije nimalo lako... S druge strane u Europi je pokazao da može?

"Tako je. No, u Europi je dominantniji, ima bolji dojam nego u HNL-u. Vidjeli ste protiv Varaždina i sad sa Slaven Belupom kada je kasnije bio izražen rezultat, ali to su bile utakmice u kojima je protivnik mogao. Varaždin nije iskoristio kazneni udarac, mogli su do 1-1 u završnici. S Koprivničancima je bilo 2-2, do onog penala. Ne znam, Dinamo ima najveći kadar, puno igrača koji mogu odgovoriti zahtjevima. Vidjet ćemo, teško je prognozirati, tko zna što će biti. Hajduku je prednost što Dinamo i Osijek dolaze na Poljud", zaključio je Carević.



Tagovi

Mario CarevićNK ŠibenikHajdukHNK RijekaGNK DinamoMarko LivajaIvan PerišićJosip BrekaloRokas PukštasFilip UremovićZvonimir ŠarlijaMarko PjacaMarco PašalićToni FrukNiko JankovićMirko MarićBruno PetkovićMartin BaturinaZrinski Osječko 1664Hrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti