ULEB uzvratio udarac - nova Euroliga od sljedeće sezone, bez klubova iz ABA lige

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 10.11.15. | 21:29

Najveći europski klubovi dogovorili su da novi format Eurolige kreće već od sljedeće godine.

ULEB je uzvratio udarac. Posljednjih mjeseci FIBA je žestoko udarila na najjače europsko natjecanje želeći ga vratiti pod svoju organizaciju. Krovna europska košarkaška federacija najjačim je klubovima ponudila ono što žele čuti – smanjenje lige na 16 klubova te puno više novca nego ga sada ima. Baratalo se iznosom od 30 milijuna eura godišnje, a sve je to dovelo do toga da je bilo prilično izvjesno da će se Euroliga vratiti pod okrilje FIBA-e.

No, onda je uslijedio preokret. U ULEB-u su dogovorili veliki sponzorski ugovor s IMG-om, koji će donijeti približno isti novac kojeg je nudila i FIBA-a, a danas su se klubovi dogovorili oko novog formata lige.

Počevši od sljedeće sezone aktivira se 10-godišnji ugovor za ligu od 16 klubova koja će biti prilično zatvorena. U njoj će osigurano mjesto imati 11 klubova – Anadolu Efes, CSKA Moskva, Emporio Armani, Barcelona, Fenerbahče, Laboral Kutxa, Maccabi, Olympiacos, Panathinaikos, Real i Žalgiris. Tri mjesta će biti rezervirana za prvake liga, jedno za pobjednika Eurokupa, a posljednje za pobjednika kvalifikacija u kojima će se mjesto naći tek za 8 klubova.

Ovo praktično znači da se niti jedan hrvatski ili regionalni klub s ovih prostora neće moći, odnosno bit će mu iznimno teško doći do Eurolige. Iako ULEB nije objavio o kojim se ligama radi za ova tri mjesta, sumnjamo da će se među njima naći ABA liga, a put za preostala dva mjesta će biti iznimno težak. ULEB bi mogao probati 'nagovoriti' regionalne klubove za opstanak ABA lige tako da im obeća mjesto u kvalifikacijama, ali to će biti pakleni put u kojem će se morati pobijediti tri, pretpostavljamo, iznimno teška protivnika. Još je teži put do osvajanja Eurokupa.

Novim formatom Euroliga će praktično postati zatvoreno elitno natjecanje sve više po uzoru na NBA. U ULEB-u su već najavili mogućnost da se garantiranih 11 mjesta u budućnosti proširi, ali broj klubova će ostati 16. Igrat će se dvokružnim sistemom, 30 utakmica u regionalnom dijelu sezone, a najbolji 8 ide u doigravanje. Četvrt finale će se igrati u serijama do tri pobjede, a i nova će Euroliga završnicu igrati kroz Final Four.

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Ostale Vijesti