NBA ligu čekaju revolucionarne promjene u bliskoj budućnosti

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 27.06.19. | 15:54

Kako će NBA calendar izgledati kroz koju godinu?

Na 75. obljetnicu postojanja NBA lige moglo bi doći do značajnih izmjena u rasporedu, broju utakmica i strukturi natjecanja. Prije desetak dana, točnije 17.6. održan je sastanak odbora, kojeg su činili neki od najistaknutijih pojedinaca iz rukovodstva, kako sportskog tako i poslovnog, sa predstavnicima lige, u nastojanju da se razmotre neke nove ideje ligaškog rasporeda za sezonu 2021./2022.

Temeljne ideje su da se ubace određena mini-natjecanja i turnire, a da se glavni kalendar regularne sezone reducira kako bi se mogle navedene novine sprovesti u djelo. Na prvu bi u pitanju bio pilot-projekt, a liga bi u hodu donosila ocjene o tome kakav je prijem navedenih promjena.

Uobičajeno opterećenje od 82 utakmice po momčadi u regularnoj sezoni je zadnjih sezona postalo standardan predmet rasprave, te se više nego ikad do sad preispituje njegov smisao. Tako dolazi do situacija u kojima zvijezde poput Kawhija Leonarda unaprijed svjesno odluče da će određeni kontingent utakmica prosjediti kako bi prevenirali produbljenje već postojeće ozljede.

Uostalom, čak su se pojavili i neki ekonomski argumenti u prilog prorjeđenju broja utakmica. Što zapravo zvuči kontraindikativno, te uopće razlog zašto se igra toliko veliki broj utakmica je veća zarada, no izgleda da je liga počela barem preispitivati ne bi li možda kvaliteta mogla odnijeti prevagu pred kvantitetom.

Trenutno smo u razdoblju kada pojedinci najviše skloni mijenjanju lige imaju jedinstvenu priliku realizirati svoje zamisli. Govori se o svojevrsnom turniru kup sustava na polovici sezone, a ta i slična ideje mogle bi kroz vrijeme i podrazumijevani rast popularnosti nadoknaditi inicijalni gubitak prihoda uzrokovan smanjenjem broja utakmica standardne regularne sezone.

Raspon rezanja broja utakmica koji se uzimao u obzir na sastanku išao je od tog da svaka ekipa igra 58 utakmica (što bi odgovaralo računici da se sa svakim od preostalih klubova igra dva puta, kod kuće i u gostima) do toga da se kalendar sreže za svega nekoliko utakmica.

Implementiranje ovakvih promjena ne bi bilo nimalo jednostavno, odnosno povlačilo bi masu potencijalnih pitanja i dizalo mnoge odgovornosti – prije svega financijske prirode. U pitanju su masa komitenata, partnera, NBPA (Udruga igrača), vlasnici, mediji, sponzori itd. Štoviše, poznati CBA (Collective Bargaining Agreement) podrazumijeva dogovor da momčadi aktivno djeluju u smjeru povećanja BRI-a (Basketball Related Income), što govori samo po sebi.

Ostaje da vidimo hoće li neka od ovih ideja ugledati svjetlo dana, ali svakako to neće biti izvedivo ranije od dvije godine od sada.

(foto: Reuters)

 

 


Tagovi

NBAAdam SilverNBA regularna sezona

Ostale Vijesti