Domagoj Danadić i Mirela Stanić Popović. Foto: Germania
Domagoj Danadić i Mirela Stanić Popović. Foto: Germania

Pomoć u borbi protiv malignih bolesti – Germania Sport podržala Udrugu Krijesnica

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 08.11.23. | 11:25

Novčana donacija za zagrebačku udrugu koja već 23 godine pomaže obiteljima suočenim s najtežim dijagnozama

Zagrebačka Udruga Krijesnica već 23 godine pomaže djeci i obiteljima suočenim s dijagnozom maligne bolesti. Takva dijagnoza u srži mijenja život svake obitelji, a na trnovitom putu prema izlazu iz mraka bolesti isprepliću se odricanje, ljubav i podrška obasjani svjetlom Krijesnice. Germania Sport prepoznala je stoga važnost podrške hrabrim ljudima koji nesebično svojom svakodnevnom aktivnošću stoje na raspolaganju najranjivijim članovima našeg društva.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

 „Udruga Krijesnica nastala je kao inicijativa samih roditelja djece koja su se liječila od malignih bolesti u Klaićevoj bolnici u Zagrebu, te njihovih liječnika i psihologa“, istaknula je Mirela Stanić Popović, izvršna direktorica Udruge, na uručenju novčane donacije.

 Sva djeca s dijagnozom maligne bolesti u Republici Hrvatskoj liječe se u jednom od četiri referentna centra – Klinika za dječje bolesti Zagreb, KBC Zagreb, KBC Rijeka i KBC Split. Tako se kontinuirano radi upravo na opremanju tih kliničkih odjela.

 „Osim osiguranja kvalitete liječenja, nastoji se omogućiti roditeljima da budu aktivni dionici izlječenja kroz primjereno sudjelovanje u cjelokupnom procesu. Takva podrška pruža se kroz program psihosocijalne podrške i rehabilitacije, u sklopu koje ističemo osiguranje roditeljskih stanova u kojima se smještaju obitelji iz čitave Hrvatske za vrijeme liječenja njihovog djeteta“, otkriva Stanić Popović.

 Proces liječenja je uglavnom dugotrajan, od 6 mjeseci pa i do više godina. Zbog toga se životi djece i njihovih obitelji značajno mijenjaju jer dolazi do socijalnih alteracija kako u obrazovanju djece tako i u radnopravnom statusu roditelja.

 „Realnost je da liječenje traje, a djeca su pritom izdvojena iz škole i cjelokupne životne i društvene sredine. Stoga Udruga Krijesnica ide u njihove škole, razgovara s njihovim kolegama iz razreda i učiteljima, potiče na komunikaciju svih uključenih, bori se protiv predrasuda i stigmi koje još uvijek nažalost u društvu postoje. Česte su predrasude da je maligna bolest smrtnosna bolest, zarazna bolest ili bolest nastala kao kazna za nešto što se u životu napravilo ili propustilo napraviti. S druge strane, odnosno nasreću, stopa izlječenja je u Republici Hrvatskoj dosta dobra, posebno uspoređujući s malignim oboljenjima starijih osoba. Na razini Europske unije nalazimo se u višem srednjem rangu prema uspješnosti.“

Podrška djeci i njihovim obiteljima ne prestaje s danom s kojim je potvrđeno izlječenje.

 „Već 19 godina udruga Krijesnica vodi projekt rehabilitacije kroz dječji kamp za koji sami prikupljamo novčana sredstva. Naime, kad završi školska godina, udruga štićenike vodi tjedan dana u Fužine u Gorskom kotaru gdje dolaze djeca iz cijele Hrvatske kao i gosti iz BiH i Srbije. Isto tako, djeca iz Hrvatske idu i na njihove kampove. U Fužinama djeca dane provode u različitim aktivnostima, a koje služe osobnom osnaživanju i ublažavanju njihovih strahova. Uz navedeno, mlade koji su se izliječili od malignih bolesti uključujemo i općenito u rad udruge. Svi oni su pozvani ostati u grupi Mlade krijesnice koju održavamo od 2013. Riječ je o svojevrsnoj grupi samopomoći i međusobne podrške“, zaključuje direktorica Udruge Mirela Stanić Popović.

 Germania Sport od srca želi Udruzi Krijesnica svu sreću i brojne uspjehe u njihovom daljnjem radu, a u sklopu društveno odgovornog poslovanja nastavit će ih podržavati na njihovom hvalevrijednom i impresivnom putu!

 VOLONTERSKI RAD

 Udruga trenutno zapošljava 10 ljudi, među kojima su socijalni radnici, ekonomisti, psiholozi i komunikolozi.

 „Ujedno imamo i vanjske suradnike, psihoterapeute koji rade individualno s roditeljima oboljele djece, kao i grupno s roditeljima djece koja su nažalost preminula. Posebno smo ponosni i sretni zbog rada naših volontera, koji svoje slobodno vrijeme petkom, subotom i nedjeljom provode s djecom u bolnici. Za svoj su volonterski rad posebno educirani i njihov angažman predstavlja veliko olakšanje za roditelje koji u tim trenucima dobivaju i važno vrijeme za sebe te osobne potrebe i obaveze.“

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Germania SportGermania Sport kladionicaSponzorira Germania Sport Kladionicahumanitarna akcijadonacija

Ostale Vijesti