Grad je iselio Zagreb iz Kranjčevićeve jer na toj lokaciji planira okrenuti 100 milijuna eura?

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 03.10.17. | 13:27

Bivša zagrebačka gradonačelnica Marina Matulović Dropulić svojedobno je procijenila kako Grad prenamjenom atraktivne lokacije u Kranjčevićevoj može alimentirati 100 milijuna tadašnjih maraka te je pokrenut plan selidbe kluba na Jarun. No zbog krize u građevini se odustalo, a sad se, čini se, taj plan ponovno pokreće...

Nogometni klub Zagreb izgubio je koncesiju za stadion u Kranjčevićevoj ulici i od pročelnika gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Ivice Lovrića, dobio je rješenje da kroz 15 dana mora iseliti iz doma u kojem je stanovao 96 godina.

Priča o Zagrebovoj deložaciji uzburkala je nogometne kuloare u proteklih nekoliko dana, ali sudbina „Pjesnika“ ili možda je preciznije reći „Veslača“ kako bi ih sad mogli zvati po njihovom novom domu, kampu Zagrebello u Veslačkoj ulici, samo je kulminacija priče koja se trebala odigrati prije 20-ak godina – pretvoriti atraktivnu lokaciju u Kranjčevićevoj u poslovne prostore.

Tadašnja gradonačelnica Marina Matulović Dropulić procijenila je kako bi na ime te lokacije u Grad mogao alimentirati 100 milijuna tadašnjih maraka od mogućih poslovnih prostora koji bi nikli umjesto legendarnog stadiona u gradskoj četvrti Trešnjevka.

Zagrebu je zauzvrat obećana izgradnja kampa Zagrebello u Veslačkoj ulici te izgradnja stadiona na Jarunu na kojem bi klub trebao odigravati svoje utakmice.

Medićevi prethodnici Marčinković i Marić pristali su na tu varijantu i krenula je izgradnja Zagrebella na mjestu bivšeg terena Jedinstva. Sve je dobro krenulo, izgradilo se gotovo dvije trećine kampa, no tad su počeli problemi.

Dropulićka je otišla s mjesta gradonačelnice, a na lokaciji na kojoj je trebao biti izgrađen novi stadion na Jarunu iskrsnuli su imovinsko pravni problemi. Uskoro je Zagreb pogodila građevinska kriza nastala lakomom izgradnjom stanova, koja je donedavno tresla hrvatsku metropolu i taj se ambiciozni gradski projekt nakratko zaustavio.

Tad je u priču ušao Milan Bandić, svježe izabrani zagrebački gradonačelnik, a ubrzo nakon na onoj „čudnoj skupštini“ Dražen Medić izabran je za klupskog predsjednika te je dobio zadatak završiti kamp, što je, budući da je imao građevinsku firmu, i učinio.

Prvi kat administrativne zgrade kama bio je u upotrebi, a drugi je bio „roh-bau“, a Medić je zaključio izgradnju. Naravno, zbog obilne potpore Grada i njegovog dobrog prijatelja Bandića nije se žalilo troška, odnosno novca građana i Veslačka je izgrađena po svim standardima modernog nogometa.

Ispada kako je Medić ipak izgradio taj nesretni stadion Zagrebu jer će kamp u Veslačkoj, po svemu sudeći, to biti ubuduće. On zadovoljava potrebe kluba koji se natječe u trećoj ligi, odnosno njegove će tribine biti dovoljne za ugostiti šačicu roditelja koja danas gleda utakmice bivšeg prvaka Hrvatske. Terenu u Veslačkoj nedostaju tek sitne korekcije kako bi bio prikladan za natjecanje u trećem rangu domaćeg nogometa.

Trenutačna situacija u Zagrebu barem na sportskom planu krivica je aktualnog predsjednika, ali pojedinci bliski klubu smatraju kako ju je Grad vješto iskoristio kako bi sproveo u djelo plan koji je još krajem 90-ih započela Dropulićka – pretvoriti stadion u Kranjčevićevoj u poslovne prostore i na njima okrenuti prema njezinoj procjeni, a preračunato u današnju valutu, oko 100.000 milijuna eura.

Stadion u Kranjčevićevoj se ionako ne isplati sanirati jer je u očajnom stanju i bio bi samo novo opterećenje gradskom proračunu, a Rudeš i Lokomotiva koji danas Zagrebu plaćaju 25 tisuća kuna po utakmici za korištenje stadiona, ionako mogu igrati na Maksimiru, odnosno novom stadionu Rudeša koji je Bandić obećao proširiti i izgraditi mu rasvjetu kako bi zadovoljio sve prvoligaške standarde.

Stoga, moguće je kako je klupska nebriga za stadion samo izgovor kako bi se opravdalo iseljenje kluba koji je 96 godina stanovao na njemu i pretvorilo ga u još jedan trgovački centar ili nešto financijski isplatljivije od derutnog stadiona.

(foto: Pixsell) 


Tagovi

NK ZagrebKranjčevićeva ulica

Ostale Vijesti