vijest

0

S drugog planeta: Pogledajte budžete ruskih košarkaških klubova u odnosu na najjače regionalne

23.09.2019 16:49 | Germanijak/V.R.

Nevjerojatne razlike između nekoliko košarkaških svjetova.

Veličina slova A A A

U praskozorje nove europske košarkaške sezone, u vrijeme kada su pred vratima počeci nama najatraktivnijih liga, a to su svakako Euroliga i ABA liga, pozabavimo se malo financijskom stranom najjačih košarkaških klubova Europe, kao i regije.

Jedna od najatraktivnijih nacionalnih liga zasigurno je VTB liga. Iako je u pitanju liga regije istočne Europe, u njoj su najdominantniji ruski klubovi koji su ujedno i odnijeli sve naslove otkad se igraliga u postojećem formatu.

Portal Eurohoops izbacio je podatke o budžetima ruskih klubova za sezonu 2018./2019, odnosno koliko su pojedini potrošili. Napominjemo da se ukupni potrošeni budžet uglavnom razlikuje od projekcija navedenih prije početka sezone. Također, općenito su moguće različite estimacije s obzirom na izvore.

Ukupni budžet prvaka Europe CSKA Moskva tako je iznosio 40.7 milijuna eura, što je uključivalo plaće igrača zajedno s ostalim operativnim troškovima kluba. Na drugom je mjestu Khimki sa 22.7 milijuna eura (koji je za ovu sezonu drastično narastao na predviđenih 33.3 milijuna), a Zenit St. Petersburg treći 26.7 milijuna, a na četvrtom je mjestu Lokomotiv Kuban sa 18.6 milijuna.

Unics Kazan ima 14.2, nakon čega nastupa solidna rupa. Nižnji Novgorod ima budžet od 6.2, Parma Perm i Enisey iz Krasnojarska po 3.3, dok Avdotor Saratov zaokružuje ruske VTB-ligaše sa okrugla tri milijuna.

Usporedivši te podatke sa najjačim ABA-ligašima, postaje jasno kolika je razlika u bogatstvu naših klubova u odnosu na ruske.

U prošloj sezoni je Cedevita potrošila oko 4.2 milijuna, od čega 2.5 na igrače prve momčadi. Budućnost četiri milijuna, a od čega 3.5 milijuna na igrače, a Crvena zvezda oko 3.5 od čega tri na igrače.

Cibona, kao što je dobro poznato, već duže vrijeme muku muči sa financijama. Njen ukupni budžet je bio oko milijun eura, od čega 550 tisuća na igrače. Bilo je tu problema i sa isplaćivanjima plaća igračima, no to je tema za neku drugu priliku.

Na priloženom dijagramu se mogu vidjeti financijski izdaci svih euroligaša, od čega su crnom bojom označeni ukupni troškovi, a crvenom izdaci za igračku platnu listu.

Još jednom se mogu primijetiti razlike između domaćih klubova u odnosu na najbogatije europske, ali također i razlika u izvorima i tumačenju troškova pojedinog kluba.

Cijela priča dobiva novu dimenziju ako se uzmu obzir troškovi NBA momčadi, ali oni su jedna druga galaksija. Dovoljno je reći da je salary cap za sezonu 2018./2019. iznosio nešto manje od 102 milijuna dolara, što označava ukupan iznos plaća igrača za tu sezonu, a u narednoj 2019./2020. narasti će na 109 milijuna.

Naš Mario Hezonja, koji je jedan od najslabije plaćenih igrača u Portland Trail Blazersima, u dvije će sezone zaraditi budžet kluba koji se može boriti za vrh ABA lige, odnosno 3.7 milijuna dolara.

(foto: Reuters)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka