vijest

0

Petar Metličić: Stanje u kojem su Duvnjak i Stepančić ne ulijeva povjerenje

08.01.2019 11:35 | Ivan Mušlek

Kakve su šanse Hrvatske na Svjetskom prvenstvu, za Germanijak je objasnio Petar Metličić.

Veličina slova A A A

Bliži nam se početak Svjetskom prvenstva u rukometu koje zajednički organiziraju Njemačka i Danska, a reprezentaciju Hrvatske čeka izuzetno težak posao ako se želi vratiti na pobjedničko postolje. Konkurencija je vrlo jaka, a naši više nisu među glavnim kandidatima za zlato. Za najavu prvenstva, kontaktirali smo ikonu svjetskog rukometa – Petra Metličića. Igrač koji je bio svjetski prvak i olimpijski pobjednik, idealan je sugovornik za analizu naše momčadi i lociranje dobrih i loših strana.

“Moramo biti svjesni toga da nismo jedan od većih favorita za osvajanje, da smo negdje u drugom redu favorita, ima 3-4 reprezentacije koje su bolje od nas. Ali s Hrvatskom se nikada ne zna, tako da jednom kada dođe do utakmice, možemo svakoga pobijediti.” javio se Germanijaku bivši kapetan Kauboja.

> Kaleb: Dolazi nam na naplatu što djeca umjesto svakog dana treniraju 2 ili 3 puta tjedno 

Hrvatsku je zadesio vrlo težak ždrijeb. Ukratko, u našoj polovici ždrijeba nalaze se domaćin Njemačka, Francuska, Španjolska, Island itd, a samo će dvije reprezentacije otići u borbu za medalje.

“Sigurno da će biti teško i da ćemo vjerojatno igrati protiv domaćina za polufinale. Nijemci možda nisu toliko kvalitetni, da se prvenstvo igra u drugoj zemlji, ne bi bili toliko u prvom planu. Ali, što se njih tiče, oni su nam oduvijek ležali, s njima imamo poseban motiv i oni su momčad koja se može pobijediti. Njima je cilj da dođu do finala, a ja se nadam da ćemo ih mi u tome spriječiti.”

Naravno, u lovu na što bolji plasman, treba ići korak po korak. A već u prvom krugu imamo neke potencijalne nagazne mine. 

“Prije svega moramo misliti o protivnicima u grupi. Koliko god ona izgledala šaroliko, tu ima opasnih protivnika. Nemamo pravo ući u utakmicu sa stavom da ćemo lako pobijediti, pa čak ni protiv Japana i Bahreina, s kojima smo imali problema u kvalifikacijama za OI u Riju.”

Ipak, grupa je to koja nam nudi mogućnost da neke igrače, ponajprije Duvnjaka, malo odmorimo i sačuvamo za fazu kada će se hvatati polufinale. Hrvatska će protiv najjačih suparnika, barem na papiru, igrati u prvom i petom kolu. 

„Već će nam utakmica potiv Islanda puno toga otkriti. Oni nisu opasni kao prijašnjih godina, ali imaju svoju tradicionalnu agresivnost i brzinu, uz sjajnog Palmarssona koji te sam može pobijediti. Ako pobijedimo u toj utakmici, možda možemo u nastavku neke igrače malo sačuvati. Duvnjaka bi stvarno trebalo što više odmoriti, njegovo fizičko stanje mi, gledajući sa strane, ne izgleda najbolje. On je igrač odluke, koji može s jednim potezom riješiti utakmicu i moramo biti oprezni s njim.“

> Okladi se na pobjednika Svjetskog prvenstva

Kada smo se već dotaknule popularnog Duleta, plan je da ga se koristi na lijevom vanjskom, uz njegovu standardnu poziciju na srednjem. Koliko su Kauboji jaki na mjestu kojeg je nekoć suvereno držao Blaženko Lacković, posebno sada kada zbog ozljede nema Marka Mamića.

„Tu smo dobro pokriveni, po meni su veći problemi na desnom vanjskom. Slišković se vraća, on je izuzetno kvalitetan igrač u oba pravca, u sve je boljoj formi i očekujem da bude jedan od pokretača naše reprezentacije na prvenstvu. Duvnjak je igrač poteza i trebat će nam na toj poziciji kao pravi šuter, jer ako će igrati u paru s Cindrićem, onda ostajemo bez pravog šutera, a najjače reprezentacije bez toga ne možemo pobijediti. Za kraj ostaje dvojba gdje bi po meni Jaganjac morao dobiti prednost ispred Bičanića, on sigurno sa svojim moćnim šutom može igrati 10-15 minuta, to je napadač kakvog treba imati u ekipi. Pozitivno je drzak, pokazuje se u sjajnim izdanjima u Ligi prvaka…“

Prelazimo na poziciju desnog vanjskog, oni na kojoj je naš sugovornik vladao svjetskim rukometom. Danas je situacija bitno drugačija. Kopljara već neko vrijeme nema, Stepančić je u drugom planu u PSG-u, tu je i neiskusni Vranković.

„Kako sam igrao na tom mjestu, uvijek malo drugačije gledam na to. Stepančič očito ima problema s neigranjem i to se vidi na njemu. Svakome trebaju minute, a on ih je imao premalo. Dobro je što će sigurno biti odmoran i motiviran za igru, ali to je sve pitanje forme pojedinca. On je uz Halila naš najbolji šuter i od toga živi. Što se Jakova Vrankovića tiče, on je dosta pozitivan i agresivan, pogotovo u obrani. U napadu mu fali samopouzdanja i sigurnosti, previše ide u kontakt umjesto da vjeruje u svoj vanjski šut. Daje dobru energiju i mislim da može biti vrlo kompatibilan sa Stepančićem. U ovom trenutku ne ulijevaju neko povjerenje što se forme tiče, ali prvenstvo je dugo i to se može promijeniti.“

Desnu stranu zaključujemo s krilnom pozicijom, gdje nas je zadesio veliki hendikep. Ozljedom Josipa Božića – Pavletića ostali smo na Horvatu i neiskusnom Ivanu Vidi.

„I to je moguće, ali Zlaja ima određene godine. Koliko god da je on spreman fizički, voditi samo jedno krilo bio bi veliki rizik koji ja osobno ne bih uzeo. Najveća šteta je ozljeda Božića – Pavletića, on je odlično igrao u Zagrebu i mogao je eksplodirati u reprezentativnom dresu. Vidu ne poznajem dovoljno, iskustva nema, teško je procijeniti koliko on može zamijeniti Horvata.“

Za kraj analize, ostavili smo pivote, gdje će izbornik imati najveće glavobolje oko toga koga precrtati kao prekobrojnog.  Četiri su kandidata, a na kraju će ostati dvojica ili čak trojica.

„Tu je najteža odluka. Šušnja, Kozina i Musa su sličan tip igrača. Visoki, malo tromiji, obrambeno vrlo dobri. Smatram da voditi tri igrača istih karakteristika nije potrebno, a Šipić je svojim igrama pokazao izniman talent. Kada bih ja birao, Šipića bih vodio barem kao trećeg pivota. Naravno, ostaje vidjeti hoće li Lino uopće voditi toliko igrača za crtu. Ja mislim da hoće. Musu se malo koristi u napadu, znači da pored njega moraš imati dva napadački orijentirana kružna napadača. Neovisno koliko će ih biti, Šipić je po svemu zaslužio da ide na prvenstvo. Mlad je, trkački je bolji i pokretniji od konkurenata, radi odlične blokove, skupljat će iskustvo za buduća natjecanja, a može već sada pomoći čak i protiv jačih reprezentacija.“ za kraj nam je rekla legenda hrvatskog rukometa.

Razgovarao: Ivan Mušlek

(foto: Pixsell)

 

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka