vijest

0

Otvoren nam je put do polufinala rukometnog EP-a

09.01.2020 09:10 | Mario Nikolić

Hrvatski stručnjak ususret Eura.

Veličina slova A A A

Hrvatska rukometna reprezentacija večeras od 20:30 sati protiv Crne Gore otvara Europsko prvenstvo, jedino natjecanje s kojeg naši Kauboji još nisu donijeli najsjajnije odličje. Nekako su se Červarovi izabranici u tišini pripremali za smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta, bez prevelike pompe kao da im narodni puk i ne vjeruje previše, no to je možda njihova i najveća prednost.

Pogledajte TEAČJEVE na utakmici Hrvatska – Crna Gora.

Par mjeseci prije početka priprema nisu dolazile dobre informacije, glavne zvijezde momčadi, Duvnjak, Karačić, Cindrić pa i Musa, su bili ozlijeđeni i pitanje je bilo tko će se od njih uopće oporaviti i koliko će biti spremni za ubitačan turnirski tempo. Međutim, oni su koliko toliko sanirali ozljede do okupljanja, no pripreme su odnijele nove žrtve pa na turniru nećemo gledati Luku Šebetića, Lovru Mihića i na kraju talentiranog pucača Ivana Martinovića, kao ni Manuela Štrleka koji je nažalost ispao iz kombinacija zbog nekih drugih razloga. Međutim, Hrvatska je rukometna sila i ima dovoljno kvalitete boriti se sa svima te uspjehom razveseliti cijelu domovinu.

O tome kako će Kauboji izgledati na ovom prvenstvu i koje su nam mogućnosti te o snazi protivnika razgovarali smo s Andrijom Nikolićem, trenerom Gorice vodeće momčadi Prve HRL.

Hrvatska rukometna reprezentacija je na Croatia kupu završila pripreme za Euro, dojam nekako i nije najbolji. Puno je tu stvari koje se trebaju posložiti, obrana apsolutno nije bila na nivou, pogotovo u utakmici protiv Bosne i Hercegovine, momčadi koja realno nije u kvalitetnom rangu s nama.

„Utakmice pred početak prvenstva nisu mjerilo realnog stanja. Igrači su glavama već na turniru. Svi znamo da se ti susreti trebaju odigrati, ali je pitanje kome koriste. Prva stvar koja je prisutna je umor, drugi problem su povrede kojih se svi boje, tako da su to glavni razlozi što je igra bila takva kakva je. Sigurno da možemo puno bolje i da će s početkom turnira sve sjesti na svoje mjesto“, započeo je Nikolić.

Napad nam je na pripremnom turniru radio solidno, to zbog individualne kvalitete nikad nije i dolazilo u pitanje, no obrana je vjerojatno iz navedenih razloga bila ispod razine. Mogući razlozi su i u isprobavanju kombinacija u obrani 5-1, koju praktično uz 6-0 i konstantno prakticiramo. Vidjeli smo da ona kad je Duvnjak isturen funkcionira, kao i da Ravnić tu poziciju može solidno pokriti, dok Mandić jednostavno „pliva“ i definitivno ga zbog njegove snage treba koristiti isključivo na poziciji halfa na crti.

„Kod nas je problem kad se složi napad s Duvnjakom, Cindrićem i Karačić, onda je škakljivo s obranom. Pogotovo ako nije unutra Musa, jer je u tom slučaju puno igrača kojima nije forte obrana. Što se tiče obrane 5-1, ona je dobra, igramo je već dugi niz godina. Sigurno s Duvnjakom najbolje funkcionira, jer on to dosta dobro igra. Što se tiče Mandića, on ima veliku prednost u svojoj fizičkoj snazi i stvarno je dobar obrambeni igrač, međutim drugačiji je tip igrača od Duvnjaka jer više igra na igrača, dok Dule igra više na loptu pa bolje razumije tu poziciju“.

Ozljede su dosta poremetile tijek priprema, glavni igrači su ipak zaliječili probleme, ali im sigurno nedostaje treninga i pitanje je koliko su se uspjeli uigrati te koliko su spremni za pakleni turnirski tempo.

„Koliko je tko spreman nisam najbolje upućen jer nisam unutra, ali slažem se, dosta stvari se izvlači na individualnu kvalitetu, ali tu je jedan od razloga taj što je malo vremena za uigravanje, kompletni su praktično tjedan ili deset dana pa nema puno vremena. No, manje-više tako je sa svim momčadima. Danci su primjer prošle godine osvojili sa tri kretanja, ali imaju jaku individualnu kvalitetu“.

Neke pozicije su silom prilika ograničene, primjer Stepančića koji je ozljedom Martinovića ostao sam na desnoj strani, kako će se posložiti lijeva to vjerojatno samo Červar zna. Imamo Mamića kao prvi izbor, a tu svoju priliku vrebaju Šarac i Hrstić, no uvijek postoji opcija sa jednim od fenomenalnih srednjih vanjskih.

„Lino će imati problem složiti obranu kad su u napadu Cindrić i Karačić, jer će im trebati naći poziciju, a pogotovo ako nema Muse. Sigurno neće moći igrati centarhalfom, tu će se morati mijenjati jedan ili dva igrača, što je problem, ali nije nemoguće. Međutim, Červar je naš najtrofejniji trener i ako itko može izvući maksimum iz igrača to je baš on.  Što se tiče Šarca i Hrstića, njima je to prvo natjecanje. Obojica su mladi i potentni igrači, sigurno da imaju kvalitetu jer ne bi bili tu gdje jesu. Prvenstveno će dobiti svoje minute u obrani, a kroz nju će dobiti i prostor naprijed“.

„Što se tiče pozicije pivota, mišljenja sam da će najveću minutažu dobiti Musa, ponajprije zbog jedne izmjene manje u tranziciji. Međutim, Šipić i Marić su odlični, podjednake kvalitete, teško mi se odlučiti koji je bolji. Njihova prednost je igra u napadu, ali i oni mogu biti dobri u obrani samo im se treba pomoći“.

„U napadu dosta se igra kroz sredinu, preko tri vanjska i pivotmena, koliko će lopti dobivati krila teško mi je reći, ali sigurno je da će Mandić morati više povući, ponajprije zbog faze obrane, gdje njegova fizička snaga dolazi do izražaja. No, i Ravnić je igrom na prednjemu pokazao da se na njega može u toj opciji ozbiljno računati“.

Prvi protivnik je Crna Gora, kvalitetom zasigurno nisu u našem rangu, ostali su bez prvog lijevog krila Vujovića, no uvijek svi tupe o opasnosti prve utakmice, a koliko je ona opasan mi smo pokazali gotovo na svakom turniru.

„Prva utakmica je uvije nezgodna, uzrok leži možda u tremi kod otvaranja turnira jer su bodovi važni, a i usmjerava daljnje natjecanje. Kroz povijest se pokazalo da smo se mučili protiv svakog, Argentine, Koreje, ali bi realno morali pobijediti jer smo kvalitetniji“.

Nakon njih slijedi Bjelorusija, momčad koju naš sugovornik izuzetno poznaje jer je trenirao tamošnju perjanicu Meshkov Brest.

„Bjelorusija je najbitnija utakmica, jer je protivnik po meni najozbiljniji u skupini.  Imaju odličnu momčad, kombinaciju starih i mladih, ali mladih koji igraju važne uloge u svojim klubovima. Primjer, pivotmena Karaleka i lijevog vanjskog Kulesha koji su nosioci igre Kielca, a od starijih tu je Shylovich, Nikulenkau koji na svoje iskustvo mogu pomoći. Uglavnom, vrlo nezgodan protivnik i najteži u našoj skupini“.Zadnja je utakmica protiv Srbije, koji poput Crnogoraca nisu na našem nivou, ali su to derbiji koji donose neki drugi naboj.

„Srbi imaju neke vansportske probleme, što je njihova stvar, ali kvalitetom ne mogu s nama. Mišljenja sam da ćemo proći skupinu sa svim pobjedama, Bjelorusi kao drugi, a treća bi mogla biti Srbija“.

Ždrijeb nas je na ovom turniru pomazio, nakon skupine u Grazu selimo u Beč gdje bi trebali prenijeti sva četiri boda, a tamo se križamo sa skupinama B i C. Česi, Makedonci, domaćini Austrijanci, Ukrajinci, iz druge skupine španjolska, Njemačka, Latvija i Nizozemska, ostavlja se dojam da nikad lakši put do polufinala.

„U drugi krug sigurno prolaze Nijemci i Španjolci, dok je ova druga skupina kompliciranija, ali prednost dajem Austrijancima kao domaćinima i možda Sjevernoj Makedoniji. Ždrijeb nam ide na ruku jer na onoj drugoj strani su Francuzi, Danci, domaćini Šveđani i Norvežani, tu će biti velike borbe, a ja ne bi otpisivao ni Slovence koji po meni itekako mogu iznenaditi. Sjajna je stvar što smo na ovoj strani“.

„Mi trebamo prenijeti sve bodove iz skupine i sa dvije pobjede u drugom krugu smo u polufinalu, a tamo je sve moguće. Praktički slična, gotovo ista momčad je i lani za gol protiv Njemačke ostala kratka za polufinale. Jedna lopta ili sudačke odluke koje jesu ili nisu, ne bitno mogu odlučiti. Mišljenja sam da polufinale možemo uhvatiti, a tamo je stvarno sve moguće. Možemo do medalje, samo jako Kauboji“, zaključio je.

 Razgovarao: Mario Nikolić

Pogledajte TEČAJEVE Germania Sport kladionice.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(foto: Pixsell)

 

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka