vijest

0

Novo pojačanje iz dijaspore: Bitka Argentine, SAD-a i Hrvatske za sjajnog veznjaka

09.10.2019 10:23 | Germanijak

Već je zabio prvijenac u argentinskoj ligi.

Veličina slova A A A

Hrvatska nogometna reprezentacija u svojoj je povijesti imala bezbroj sjajnih pojačanja iz dijaspore. Prilike u našoj zemlji takve su da su milijuni Hrvata raseljeni po cijelome svijetu, no mnogi od njih prihvatili su zov domovine kada im se ponudio kockasti dres.

Najbolji primjeri za to svakako su braća Niko i Robert Kovač, Joe Šimunić, Ivan Rakitić, Mladen Petrić, Ivan Klasnić, Anthony Šerić i drugi, a njima bi se uskoro mogao priključiti i prvi igrač s američkog kontinenta. Pritom ne možemo reći s koje točno Amerike, Sjeverne ili Latinske, jer Matko Miljević rođen je u Miamiju, ali je odrastao i nogometno se razvio u Argentini. 

Stoga ga u svojim redovima žele i SAD i Argentina, kao i Hrvatska čije korijene vuče preko djeda. Ranije je igrao za U-18 i U-20 selekciju Gaučosa te nekoliko prijateljskih dvoboja za U-16 Sjedinjenih američkih država. U rujnu ga je Tab Ramos, izbornik U-20 SAD-a, pozvao na okupljanje, ali ispriječile su se klupske obaveze koje je Miljević imao u Argentinos Juniorsima, momčadi iz najvišeg ranga argentinskog nogometa, gdje trenutno drže drugo mjesto s tri boda manje od Boce, odnosno jednim više od Rivera!

Miljević, koji pokriva poziciju ofanzivnog veznog, ove je sezone upisao tri prvenstvena nastupa (u devet kola), a zabio je i jedan gol u 1:0 pobjedi protiv Gimnasije.  

Što se konačnog odabira reprezentacije tiče, bit će to, čini se, vrlo delikatna odluka. Već smo spomenuli kako su iza njega nastupi i u argentinskom i američkom dresu, a tu je i Hrvatska kao opcija. 

"Samo sam godinu dana živio u SAD-u, pa se više osjećam Argentincem. Odigrao sam neke utakmice za U-16 momčad SAD-a, no još uvijek nisam donio odluku o državljanstvu jer su me također nazvali iz reprezentacije Hrvatske, zbog mog djeda, kojemu sam obećao razmotriti i tu opciju", rekao je Miljanić za argentinski portal Pasión Paternal.

Za kraj spomenimo kako je njegov djed rođen je Banjaluci te je mladi veznjak pokrenuo postupak dobivanja hrvatskog državljanstva. 

(foto: Reuters)

 

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka