vijest

0

Nogomet nakon korone: Samo jedan klub vrijedniji od milijardu eura, nijedan igrač iznad 200 milijuna

01.06.2020 15:02 | Germanijak/I.G.

Velika studija konzultantske firme.

Veličina slova A A A

Praktički otkako je izbila pandemija koronavirusa i kada se shvatilo da će to ostaviti ogroman utjecaj na svjetsku ekonomiju, počela se zbrajati šteta i u nogometnom svijetu. Odmah je postalo jasno da ovog ljeta nećemo vidjeti puno velikih transfera, klubovi su se brzo okrenuli trampama „igrač za igrača“ i posudbama, a konzultantska tvrtka KPMG se u posljednjoj studiji pozabavila ovim pitanjem.

Spomenuta tvrtka je za procjenu financijskog udarca na nogometni svijet uzela u obračun vrijednosti nogometaša, klubova i liga na sličnom principu i slične parametra kao i CIES. To su, između ostalog godišta igrača, dužina i vrijednost ugovora, učinak u posljednjih godinu dana, a tome su pridodali još jedan vrlo važan faktor – hoće li se pojedina liga završiti ili ne.

Tako su u svojoj studiji došli do podatka kako će biti poprilično velika razlika u padu cijene između onih nogometaša koji igraju u ligama koje će se završiti i onima koje su prekinute. U prekinutim ligama taj pad u prosjeku iznosi 26,6%, dok u ligama koje će se nastaviti on iznosi 17.7%.

Što se klubova tiče, odnosno igračke vrijednosti koje sadrže u svojim svlačionicama, najviše je izgubila Barcelona, čak 20,5%. Ipak, gledajući i lige koje su završile, postoji jedan klub koji je gore prošao od njih, a to je Paris Saint-Germain koji bilježi pad vrijednosti svojih igrača od čak 25,4%.

Prije krize, Barca je vrijedila milijardu i 136 milijuna eura, a još tri kluba su imali vrijednost kadra veću od milijardu eura. Osim Blaugrane, to su još bili i Manchester City, Real Madrid i Liverpool. Trenutno, iznad granice od milijardu eura ostao je samo – još uvijek aktualni – prvak Engleske.

Da se kojim slučajem ne nastavlja Primera, Barcin gubitak vrijednosti iznosio bi 28,9%.

Prema KPMG-u, najvrijedniji igrač je Kylian Mbappe, što i ne čudi s obzirom da je riječ o mladiću koji će harati narednim desetljećem. Njegova vrijednost u veljači iznosila je 225 milijuna eura, a nakon prekida francuskog prvenstva njegova je vrijednost pala na 177 milijuna eura. Unatoč tome, ostao je najvrijedniji nogometaš na svijetu, a prate ga Neymar, Sterling, Messi i Salah.

Zanimljivo, veći pad cijene od Messija (23,2%) doživio je samo Eden Hazard (25.5%).

Najmanje je pala vrijednost Trenta Alexandera-Arnolda (4,7%), Kaija Havertza (5,1%), Matthijsa de Ligta (6,00%), Marcusa Rashforda (6,7%) i Jadona Sancha (8,5%). Još jedna zanimljivost je da na listi nema Cristiana Ronalda najvrijednijih nogometaša svijeta.

I za kraj, lige.

Prema KPMG-u, očekivano, najvrijednija je engleska Premier liga koja je prije izbijanja pendmije vrijedila preko 10 milijardi eura, dok je sada na cifri od osam milijardi 684 milijuna. Riječ je o padu od 17,4%.

Od prvenstava koje će se vratiti i dovršiti aktualne sezone, najviše su izgubili Turci (21,9%), a najbolje je prošla Bundesliga čija je vrijednost pala najmanje, 16,5%.

(Foto: Reuters)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka