vijest

0

Nijemci imaju tri zanimljive ideje za nastavak Bundeslige, Španjolci bi igrali svaka dva dana

20.03.2020 15:34 | Germanijak/I.M.

U vrijeme mirovanja, traju rasprave o tome kako što jednostavnije završiti prekinutu sezonu.

Veličina slova A A A

Pandemija koronavirusa gotovo je u potpunosti zaustavila svijet sporta. Rijetki su tek, poput bjeloruskih ili singapurskih nogometaša koji su nastavili sa svojim ligama, a jedino pitanje koje muči sve ljubitelje sporta glasi – kada će ovo turobno stanje završiti? Naravno, to je odgovor na koje je nemoguće dati čak niti približno precizan odgovor, stoga već traju razna nagađanja i prijedlozi o tome kako što bezbolnije završiti natjecanja koja traju, jednom kada to koronavirus dopusti.

Primjerice, u Njemačkoj predlažu da se završnica Bundeslige odigra po sistemu kakav je na evropskim prvenstvima. Klubovi bi bili podijeljeni po grupama, jedna na zapadu, druga na istoku, treća na jugu i četvrta na sjeveru zemlje. Bili bi u hotelima rezerviranim samo za momčadi, išli bi samo do stadiona i nazad. To bi omogućilo da se za kratko vrijeme odigra što više utakmica. Procjene su da bi se na taj način sve moglo da završiti za svega 16 dana. Vrlo ambiciozan plan, moramo priznati.

Drugi prijedlog je tzv. „ekspres“, a on pretpostavlja da se utakmice prve i duge lige igraju svakog dana. Jedan klub bi imao samo dan odmora između dva susreta. Treća varijanta je da se igra kao u Premier ligi oko novogodišnjih praznika, trajalo bi malo duže, ali bi se opet stiglo da završiti do kraja lipnja kada igračima ističu ugovori.

Dakako, u svim spomenutim varijantama igralo bi se pred praznim tribinama.

Na Pirenejskom poluotoku postoji jednako zanimljiva inicijativa. Prvi čovjek Primere - Javier Tebas – izjavio je za Mundo Deportivo da je trenutna ideja da se igra praktički svakih 48 sati. Prijedlog je da se utakmice Lige prvaka igraju subotom, pa da onda Atletico, Barcelona i Real odmaraju u nedelju, a u prvenstvu igraju već u ponedjeljak. Time bi sve momčadi koji su i dalje u borbi za neki od europskih trofeja igrale četiri utakmice u 10 dana.

Pozadina ove ideje leži u tome što Španjolci očekuju da bi igranjem prvog dana u tjednu od kineskog tržišta vratili dio novca na prodaji TV prava, koja su jedina prepreka potpunom prekidanju i otkazivanju sezone. Naime, u tom bi se slučaju izgubilo pola milijarde eura, pa tako klubovi ne odustaju od odigravanja završnice sezone kako bi pokušali spasiti što se spasiti da, barem kada je riječ o financijskom kolaču zvanom TV prava.

Podsjetimo, Španjolci su, ako to prilike dozvole, zakazali nastavak Primere za 16. svibnja, odnosno za nešto manje od dva mjeseca. Da bi se to ostvarilo, pandemija koronavirusa morala bi u potpunosti prestati do kraja travnja jer bi se klubovima dalo dva tjedna kako bi odradili mini-pripreme i vratile se u trenažni proces. No, dok se opasni virus ne povuče, sve ove ideje su samo puko slovo na papiru.

(foto: Reuters)

 

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka