vijest

0

Najpreplaćeniji NBA igrač današnjice: Dobit će 25 milijuna dolara ove sezone za apsolutno ništa

19.11.2019 08:16 | Germanijak/V.R.

Veliki Dirk odrekao se 14 milijuna dolara veće plaće kako bi njega doveli.

Veličina slova A A A

NBA liga svijet je koji često izrodi pojedince koji su debelo previše plaćeni za ono što pružaju na terenu.

Razlozi za njihovo neopravdavanje golemih ugovora su raznorazni: uglavnom je u pitanju ili teška ozljeda koja je usporila razvoj igrača, ili manjak ulaganja od strane samog igrača u napredak, ili jednostavno kriva procjena GM-ova o samom potencijalu igrača.

Dakako, niti jedan košarkaš neće netom po ponuđenom ugovoru, koji mu je trenutno dovukao jezik na pod, iskreno reći glavnim operativcima: „Čuj, nisam baš siguran da posjedujem talent kojim bih u budućnosti opravdao toliki ugovor“ ili „Volim ja košarku, ali nije mi baš na prvom mjestu u životu, pa ne očekujte da ću se ubit od treninga.“

To vjerojatno nije rekao niti jedan košarkaš ikada.

Chandler Parsons imao je veoma uspješnu sveučilišnu kariijeru, te je izabran kao osmi pick druge runde drafta 2011., ukupno 38., i kao takav dobio jako dobar ugovor od Houston Rocketsa. U tom razdoblju igrao je poprilično dobro, a to mu je zapravo najbolje i jedino produktivno razdoblje karijere.

Konkretno, u sezoni 2012./2013. za manje od milijun dolara godišnje plaće osiguravao je Rocketsima 15.5 poena uz 48% šuta, 5.3 skoka, 3.5 asistencije. U sezoni 2013./2014. postavio je rekord NBA lige po broju pogođenih trica u poluvremenu sa 10 pogođenih (kojeg je poslije izjednačio Klay Thompson te su sad dva igrača suvlasnici tog postignuća).

 

 

Nakon što je 2014. prešao u Dallas Maverickse nije odjednom zaboravio igrati košarku, ali je u te dvije godine pretrpio popriličnu količinu problema s ozljedama, te su se pojavila opravdane sumnje u budućnost njegove NBA karijere. Ono što je pomalo tragično, a pomalo komično, veliki Dirk Nowitzki se odrekao ogromnog novca koji mu je namijenjen u obnavljanju ugovora na ljeto te 2014., kako bi se osiguralo prostora na salary capu za pojačanja, konkretno, ispostavilo se, Chandlera Parsonsa. Pri čemu legendarni Nijemac nije htio ni čuti za ponude maksimalnih ugovora od strane ostalih franšiza lige.

Nakon sumnjive dvije sezone u Teksasu, Memphis Grizzliesi su mu u ljeto 2016. ponudili enorman ugovor od 94 milijuna dolara, a to se ispostavilo kao epohalna pogreška. U tri godine Parsons je odigrao ukupno 73 utakmice, imao oko sedam poena u prosjeku i zaradio… perverznih 69.4 milijuna dolara. Istini za ljubav, najveći razlog taklvog razvoja događaja su njegovi kronični problemi s koljenom.

U Elvisovom gradu su ubrzo shvatili da valja prionuti na ''gašenje požara'' i spasiti što se spasiti dade, te probati Parsonsa, čija je karijera ostala zatočena u mračnoj uličici, nekome podvaliti.

Taj ''netko'' zove se Atlanta Hawks. Od prošlog prosinca, dakle skoro već godinu dana, Parsons je liječnički besprijekoran. Unatoč tome, zadnju je utakmicu odigrao 22. veljače ove godine u dresu Memphisa. Unatoč tome, 3. srpnja mijenjan je u najveći grad države Georgije za Solomona Hilla i Milesa Plumleeja.

Više od spomenutih pojačanja na pozicijama krila i centra, Grizzliesi su dobili to da su se riješili Parsonsa, za čiju trenutnu situaciju vrijedi: ove godine će, u zadnjoj aktualnog ugovora, na račun primiti nestvarnih 25.102.511 dolara, a nije odigrao niti sekunde u dresu Hawksa.

Barem ne u dosadašnjih 13 utakmica. A sva je prilika da se to neće promijeniti barem do kraja regularne sezone.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(foto: Reuters)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka