vijest

0

Hajdukovo prokletstvo Jadranskog derbija – „bijeli" za pobjedu na Poljudu ne znaju od 2011. godine

20.04.2019 09:53 | Germanijak/Ozren Maršić

Nevjerojatan podatak koji je trn u oku svim navijačima Hajduka. Pobjedu protiv Rijeke na Poljudu čekaju osam godina, a jedan od aktera iste bio je Mario Maloča, naš današnji sugovornik.

Veličina slova A A A

Bilo je to ljeta 2011. godine, vrući i sparni dan, ugodna splitska večer. Da, Hajdukov navijač rado se sjeća tog 7. kolovoza 2011. godine i pobjede nad Rijekom od 2:1. Subašić - Oremuš, Maloča, Inoha, Lima - Andrić, Trebotić - Kukoč, Vukušić, Anas Sharbini - Ahmad Sharbini, kao pričuve ušli su Ivan Vuković, Mario Brkljača i Marin Tomasov. Na klupi je bio bugarski strateg Krasimir Balakov, golove za pobjedu "bijelih" postigli su "sinjski dijamant" Ante Vukušić i dubrovački vitez Srđan Andrić, a za Rijeku je bio strijelac Andro Švrljuga. Rijeku je vodio Alen Horvat, igrali su Lisjak - Švrljuga, Baković, Čagalj, Čaval - Kreilach, Vukman - Čulina, Križman, Gutierrez - Dedić (s klupe je ušao Pilčić).

Nešto kasnije, u ožujku 2012. godine Balakov je slavio i na Kantridi, bilo je 3:0. Bila je to noć kada je održana legendarna press konferencija u Poljudu, negdje u 2.15 ujutro. Sjećam se te noći, jurnjava iz Rijeke s kolegom Slavenom Alfirevićem, uz pečeno pile iz torbe nogometnog zaljubljenika Joze Pirića kupljeno petnaestak sati ranije, da bi se stiglo u Poljud na najavljeni press u 3 ujutro. Tada sam tekst o odlasku Balakova u Kaiserslautern najavio s par rečenica: "Kada dođe loša vijest, da je pres-konferencija u tri sata, tri ujutro, može stići i bolja. – Presica će biti u 2.15 – javio je glasnogovornik Hajduka Ante Bilić."

Tako je to bilo u to vrijeme, tek jedan detaljčić... No, vratimo se u ljeto 2011. godine kojeg se rado sjeća Hajdukov navijač. Tko bi rekao da danas Hajduk čeka svoju prvu pobjedu od tog kolovoza 2011. godine. Rijeka je od tada 13 puta gostovala na Poljudu, ostvarila 6 pobjeda. Priča o Hajdukovom prokletstvu Jadranskog derbija definitivni ima svoj smisao. Kada se pogledaju dodatne brojke one daju još jednu dimenziju, Splićani u posljednjih 26 utakmica s Rijekom (Poljud, Dugopolje, Kantrida, Rujevica), još tamo od dvije Balakovljeve pobjede broje samo jedno slavlje, ono Željka Kopića iz prosinca 2017. godine. Pogled u brojke nudi i neke druge dane, recimo Hajduk je imao niz od deset pobjeda zaredom, od 26. studenog 2000. godine, pa do 2. listopada 2004. godine. Kako je moguće da skoro osam godina Hajduk ne može dobiti Rijeku na svom stadionu?

Jedan od sudionika tog posljednjeg "bijelog" pobjedničkog dvoboja bio je Mario Maloča, momak koji je za Hajduk igrao i s pola noge kada je trebalo. Bio je iskren, vjerojatno nije mogao vjerovati, kao ni bilo tko u Hajduku da će taj kolovoz 2011. godine biti posljednje slavlje "bijelih" na svom terenu protiv Rijeke.

"Posljednja pobjeda na Poljudu protiv Rijeke? Da mi je tko to tada rekao pogledao bih ga čudno. Iskreno, baš se i ne sjećam te utakmica nešto posebno, jedna radna, uobičajena. Nije to bila neka velika predstava, bilo je najvažnije da smo osvojili tri boda", priča nam Maloča.

U pravu je, izvješća s te utakmice kazuju da je Hajduk igrao blijedo, posebno u drugom poluvremenu. Zanimljiv detalj ispričao nam je Maloča o danu poslije.

"Trener Balakov dan poslije utakmice doslovno nas je "ubio" na treningu. Trebali smo imati regeneraciju, a on je vodio visoki tempo i nije ništa govorio. Poslije treninga smo ga pitali zašto smo trčali tako brzo, u jakom tempu, a on je rekao: tako da vidite kako sam se ja osjećao drugo poluvrijeme, što je trebalo značiti da smo igrali loše to drugo poluvrijeme", kazuje Maloča.

Nakon njega mijenjale su se generacije igrača, mijenjali treneri, uprave, ali to prokletstvo Jadranskog derbija još uvijek stoji iznad Poljuda. Ni najveći poznavatelji ne mogu proniknuti u razloge zašto je Rijeka najnezgodniji rival Hajduku.

"Ne znam, stvarno ne znam koji je razlog zašto ne možemo pobijediti Rijeku na Poljudu. Teško je to objasniti, ali ne treba se vraćati u povijest, već pogledati prema ovoj utakmici što slijedi", kaže Maloča.

A slijedi jedan novi Hajduk, kombinacija mladosti i stranaca, Siniša Oreščanin u kratkom vremenu uspio je složiti prepoznatljivost.

"Uvjeren sam da ova ekipa to može napraviti, doći do pobjede. Sviđa mi se kako sada Hajduk igra i stavljam ga u ulogu velikog favorita. Vraća se Mijo Caktaš, to je za ovu ekipu najveći dobitak", rekao je Maloča.

Njegov Greuther Fürth u sredini je druge Bundeslige, a to nije rezultat, koji je baš dobro sjeo vodstvu kluba. Zbog toga je i smijenjen Damir Burić, koji je godinu i pol bio na klupi.

"Žao mi je sto više nema trenera Burića s kojim sam imao super suradnju i koji me oduševio kao čovjek i kao trener. Nadam se da ću imati sreće da se negdje opet sastanemo. Što se mene osobno tiče dobro mi je, zadovoljan sam."

Na klupi je sada Stefan Leitl.

"Ja sam prvu njegovu utakmicu na klupi odrađivao crveni karton, u drugoj sam imao virozu. A moji suigrači su dobro odradili te utakmice i nije bilo razloga da trener mijenja ekipu. Ali, nema mjesta panici. Na kraju sezone ćemo vidjeti gdje smo, dali ostajem ili odlazim", zaključio je Maloča.

Razgovarao: Ozren Maršić

(foto: Pixsell)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

Eros s onoga svijeta

Ima brzinu, dribling i znanje za igranje u nekoj od lige petice, ali njegova arogancija i indiferentnost...

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka