vijest

0

Forbes dostavio popis najskupljih NBA franšiza

14.02.2020 07:36 | Germanijak/V.R.

Unatoč manjim poteškoćama, liga zadnjih godina bilježi astronomski porast prihoda.

Veličina slova A A A

Najeminentniji svjetski business magazin Forbes 22. je godinu za redom lansirao evaluaciju vrijednosti NBA momčadi.

Usprkos teškim potresima na golemom kineskom tržištu, kao i ovosezonskom padu TV rejtinga, prosječna vrijednost NBA franšiza je narasla za 14% od prošle godine, i sad iznosi 2.12 milijarde dolara. NFL je još uvijek jači sa 2.86 milijarde vrijednosti u prosjeku, no NBA ima puno dinamičniji rast. Vrijednost prosječne MLB bejzbol momčadi je ove godine na 1.78 milijarde.

 „Temelji NBA su i dalje snažni, a liga je ekstremno dobro vođena. Pojavilo se nekoliko poteškoća, ali je ipak u pitanju veoma moćam medijski sadržaj i međunarodno najpopularniji sport nakon nogometa.“, rekao je Sal Galatioto, predsjednik vodeće sportsko-financijske konzultantske firme ''Galatioto Sports Partners''. Još 2011. nijedna NBA franšiza nije vrijedila niti milijardu.

Unatoč tome što su rezultatski blago rečeno u teškoj provaliji, New York Knicksi su petu godinu za redom najvrijedniji sa 4.6 milijardi dolara. Nemoguće je poništiti utjecaj veličine tržišta, ali i njegove platežne moći. Jedina sportska franšiza u cijeloj Sjevernoj Americi su Dallas Cowboysi iz NFL-a.

Na drugom su mjestu, dosta očekivano, Los Angeles Lakersi, koji su doživjeli rast vrijednosti od 19%, te vrijede 4.4 milijarde dolara. Očekuje se dodatan u slučaju da Lebron James i društvo osvoje naslov, a na trećem mjestu su Golden State Warriorsi, unatoč tome što je era njihove dominacije završila. U pitanju je moćno i brojno tržište i zona krcata tehnološkim gigantima, te finalisti zadnjih pet godina su procijenjeni na 4.3 milijarde.

Dugo je praznina, pa dolaze šesterostruki prvaci Chicago Bullsi, franšiza iz trećeg najbrojnijeg tržišta SAD-a koji vrijede 3.2 milijarde. Prvih pet zaokružuju rekorderi po broju naslova, Boston Celticsi s vrijednošću 3.1 milijarde dolara.

(foto: Reuters)

 

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka