vijest

0

ESPN izabrao 10 najboljih NBA šutera u posljednjem desetjeću

17.09.2019 11:58 | Germanijak

Pri izboru njihovog analitičara nije bila bitna jedino trica, nego učinkovitost šuta.

Veličina slova A A A

Torontovim podizanjem trofeja pobjednika NBA lige završilo je ludo desetljeće u najboljoj košarkaškoj ligi svijeta, dvije tisuće desete otići će u povijest kao jedno od najuspješnijih razdoblja američkie košarke i pamtit će se po nekoliko trendova, većem broju šuteva za tri poena i analitici između ostalih.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Most accurate volume shooters by zone, 2010s

Objavu dijeli Kirk Goldsberry (@kirkgoldsberry)

Pucačke vještine uvijek su se cijenile u NBA-u, ali u posljednjih desetak godina postale su ključne za košarkaški uspjeh preko Bare. Ulaskom analitike u modernu košarku, šut za tri poena dobio je prednost ispred šuteva s polu-distance jer je rizik nešto malo veći, ali isplati se zbog jednog poena više. To je dovelo do toga da su neki od najpoznatijih šuteva u posljednjih deset godina ispucani iza linije za tri poena, Allenova trica iz kuta, Irvingov šut nakon koraka unazad…

Kad je Steph Curry 2015. godine odnio nagradu najkorisnijeg igrača lige, postao je prvi igrač u povijesti koji je bio najbolji tricaš u NBA-u iste sezone. Od posljednjih pet MVP-a lige, čak trojica su bili ujedno i najbolji šuteri za tri poena u sezoni.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Most made buckets by zone, 2010s

Objavu dijeli Kirk Goldsberry (@kirkgoldsberry)

Ovo desetljeće pripalo je pucačima, ESPN je odabrao ovu desetoricu i prozvao ih najboljima. Iako još nema savršene mjerne jedinice za šutersku vještinu, najbolji šuteri košarci u stanju su ispaliti puno i biti precizniji od ostalih NBA igrača kad je najnužnije. Ova desetorica nisu samo igrači s najboljim postotkom šuta za tricu, iz polja ili slobodnih bacanja, nego rasni strijelci koji su zabili neke od najtežih, najvažnijih šuteva sa svih strana terena i pogodili ih u visokom postotku.

1. Steph Curry
2. Kevin Durant
3. LeBron James
4. Klay Thompson
5. James Harden
6. Dirk Nowitzki
7. Chris Paul
8. Damian Lillard
9. JJ Redick
10. Kyle Korver

(foto: Reuters)

 

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka