vijest

0

Dinamovi igrači spavali u kućama navijača Hajduka, prvi derbi omogućio bus ZET-a i vojne gume!

03.04.2019 00:37 | Germanijak

Hajduk i Dinamo prvu su međusobnu utakmicu odigrali 1. travnja 1946. godine, manje od godinu dana nakon što su tri zagrebačka kluba pretvorena u jedan. Trebalo je pronaći prijevoz i skupiti momčad po cijelom gradu, da bi ih u Splitu dočekalo prijateljstvo, zdravice, fešta i - poraz 2-0...

Veličina slova A A A

Točno su 73 godine prošle od prve utakmice u povijesti u kojoj je s jedne strane stajao zagrebački Dinamo, a s druge splitski Hajduk. Od dana kad je rođeno jedno rivalstvo koje je, zapravo, preuzeto od Građanskog, čijim se nasljednikom Dinamo smatra... Od tad do danas odigrano je točno 217 vrućih, "nabrijanih" derbija prožetih posebnim emocijama, jer uvijek je u Splitu bilo posebno slatko pobijediti Dinamo, a u Zagrebu srušiti Hajduk. U srijedu u 18 sati na Poljudu će se susresti i 218. put, posljednji u nizu, a mi ćemo se ipak za trenutak vratiti na prvi u nizu...

ODIGRAJ Hajduk - Dinamo

Godina je, dakle, 1946., dobri stari prvi april, iako je u tim poslijeratnim godinama bilo malo razloga za zbijanje priglupih prvoaprilskih šala. A razloga za obračune s recentnom prošlošću bilo je koliko hoćeš. Na svim razinama života, pa tako i u sportu. U sklopu toga, po jasno određenim kriterijima, u ovom slučaju zbog sudjelovanja u prvenstvu NDH tijekom rata, već u kasno proljeće 1945. ugašeni su Građanski, HAŠK i Concordia, a rodio se - Dinamo! U plavim bojama Građanskog, s grbom vrlo sličnom onome kakvog je imao Građanski, s velikim dijelom momčadi iz predratnog Građanskog.

Manje od godinu dana postojao je Dinamo kad se prvi put susreo s Hajdukom, klubom s kojim je od 1913. pa sve do rata rivalstvo gradio upravo Građanski. Još od prve njihove međusobne utakmice, u ožujku te 1913., bilo je jasno da se ovdje sudaraju dva nogometna svijeta, dva kraja države, dva različita mentaliteta.

"Ova je, dakle, borba rijetko zanimljiva, i u pogledu čisto rezultatsko-športsko prvenstvenom, ali ima i jedno drugo pitanje, pitanje jednog drugog prvenstva, doduše nebilježenog i neslužbenog, ali zato nimalo manjeg značaja. Radi se o prvenstvu, prestižu 'purgera' i 'ajduka', prvenstvu dvaju gradova, dviju sredina i dviju najvećih pokrajina Hrvatske. Radi se o tom, da li je Zagreb središte Hrvatske, ili Split središte Dalmatinske Hrvatske, jači i bolji u nogometnom sportu. A to je pitanje, koje je najprivlačnije", riječi su kojima je rivalstvo ova dva kluba u međuratnom razdoblju opisano u Ilustrovanim Sportskim novostima.

Bilo je tako i 1. travnja 1946., kad je dogovorena ta povijesna prva utakmica između Hajduka i Dinama. Mjesto radnje bio je kultni Stari plac, svuda oko igrališta natiskali su se znatiželjni Splićani, živo zainteresirani kako će izgledati taj novi klub, taj Dinamo iz Zagreba...

A Dinamo je tog dana, prije svega, bio umoran. Kad je dr. Šime Poduje, član tadašnje uprave Hajduka, došao u Zagreb dogovoriti utakmicu, sve je bilo riješeno za nekoliko minuta. Međutim, tek tad su počeli problemi za Dinamo. Trebalo je, naime, nekako doći do Splita, što je u to vrijeme predstavljalo solidan izazov. Kako se prevesti do Splita, kako prevaliti toliki put u situaciji kad vlakovi ne voze, kad se pruge obnavljaju nakon ratnih razaranja? Odgovor je bio jedan jedini, autobusom, no nije ni to išlo samo tako. Gume kakve su imali tadašnji autobusi nisu mogle prevaliti toliki put, pa je autobus Dinamu ustupio ZET, a dovoljno izdržljive gume - vojska!

Prijevoz, međutim, nije bio jedini problem koji je mučio Dinamovu delegaciju. Trebalo je nekako skrpati i momčad, budući da je dobar dio igrača bio u vojsci, pa je legendarni trener Márton Bukovi morao doslovno izmišljati kadar za tu utakmicu. Pozvali su tako u pomoć i rukometaša Marijana Marolda, i veterana Zvonimira Stankovića, sve kako bi ih se skupilo dovoljno. Bukovi je polazak zakazao u ponoć ispred električne centrale, ali u 2 ujutro shvatio je da se našao u problemu. Većina igrača, naime, nije se pojavila! I društvo iz kluba krenulo je po gradu buditi igrače koji su zaspali i skupljati ih u autobus.

Budući da je cijeli Split bio oblijepljen plakatima, da se spektakularna utakmica najavljivala danima unaprijed, otkazivanje nije bilo opcija, što su u Dinamu shvatili itekako ozbiljno. U ZET-ovu autobusu, na vojnim gumama, skupljeni sa svih strana, dinamovci su se satima "drndali" po lošim cestama do Splita, gdje su ih domaćini oduševljeno dočekali. Smjestili su ih po privatnim kućama, hranili u Domu ratne mornarice, gostili su ih, čuvali i pazili, kako i priliči klubovima koji su u to vrijeme bili sportski prijatelji.

Pobjedu je na kraju odnio Hajduk, završilo je 2-0, ali rezultat je ovoga puta bio toliko nevažan da u povijesnim izvornima nema čak ni imena strijelaca. Dinamova delegacija prije utakmice stigla se i okupati, uživati u splitskom suncu, a nakon nje je organiziran banket na kojem su hajdukovci i dinamovci zajedno nazdravljali, slavili i veselili se. Tom je prilikom, tvrde nogometni povjesničari, izgovorena i jedna želja koja se ubrzo ostvarila:

"Neka opet Zagreb i Split, budu nositelji dobrog, kvalitetnog i vrhunskog nogometa u zemlji!"

Tako je nekako i bilo, Dinamo i Hajduk su u vremenu Jugoslavije, a pogotovo od uspostave samostalne Hrvatske, nosili kvalitetu hrvatskog nogometa. I najčešće se držali zajedno, sve kako bi se lakše nosili s beogradskim gigantima, očito i redovno protežiranim Partizanom i Crvenom zvezdom. I te prve godine, u sezoni u kojoj je odigran prvi povijesni derbi, titulu je odnio Partizan, dok je Hajduku pripala čast da postane najbolji klub Narodne republike Hrvatske.

U srijedu, 73 godine i dva dana nakon prvog derbija, Dinamo i Hajduk će opet istrčati na jedini okršaj u nas koji se zaista može nazivati Derbijem. S velikim početnim slovom. Na sudar sjevera i juga, Zagreba i Splita, Kontinenta i Mediterana. U ovih dosadašnjih 217 utakmica Dinamo je odnio 94 pobjede, Hajduk je slavio 68 puta, a 55 puta završilo je podjelom bodova. Zagrepčani su zabili 308 golova, Splićani 249.

Ovoga puta Dinamo dolazi u Split, na Poljud, s ogromna 24 boda prednosti, kao aktualni, ali i budući prvak, a Hajduk će pokušati napraviti što bolji posao u borbi za spas još jedne konfuzne sezone. Koja je, doduše, konačno ušla u stabilniju fazu, pri čemu bi eventualna pobjeda u derbiju bila veliki dodatni plus. Hajduk igra sve bolje, vjerojatno u Splitu računaju i na nešto manje "našpanani" Dinamo, koji je praktički već osigurao naslov prvaka, a dodatan argument za optimizam onim Splićanima koji vole igre brojki može poslužiti i datum na koji je utakmica zakazana.

U srijedu je, znate to vjerojatno, 3. travnja. Igrat će se točno 64 godine nakon što je ostvarena najuvjerljivija pobjeda u derbijima. Hajduk je 3. travnja 1955. gostovao u Zagrebu i pobijedio 6-0! Po dva gola zabili su Bernard Vukas Bajdo, Joško Vidošević i Sulejman Rebac, bila je to utakmica kakva se više nikad nije ponovila u derbijima.

Bilo je derbija u kojima smo vidjeli 2754 prekršaja, bilo je tu čudesnih golova, preokreta, prekida, tenzija i sjajnih poteza, ali nikad u derbiju nitko nije slavio toliko uvjerljivo.

Blizu je došao Dinamo 4. prosinca 2013., kad je "natamburao" Tudorov Hajduk 5-0 u Maksimiru, ali ova "šestica" ipak se sačuvala kao rekord. A tako će - bilo bi ludo ako ispadne drukčije - biti i nakon srijede, i nakon 64. rođendana ovog rekorda.

Piše: Marko Vidalina

(Foto: hajduk.hr, gnkdinamo.hr,)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka