vijest

0

Brend koji preuzima vlast u sportu

04.10.2019 09:39 | Germanijak/M.N.

Projekt nezaustavljivo raste.

Veličina slova A A A

Brand Red Bull osim sinonima za energetsko piće polako postaje i sinonim za uspješno nogometno poslovanje i stvaranje van serijskih talenata.

Suosnivač tvrte i 49 postotni vlasnik Dietrich Mateschitz, Austrijanac hrvatskog podrijetla odlučio je početkom ovog stoljeća investirati u sport te na taj način dodatno brendirati proizvod.

Danas je gotovo teško naći neko natjecanje gdje logo letećeg bika nije prisutno, zasigurno ste bar jednom pogledali Formulu 1, Rally, Moto GP, jedriličarstvo ili Esport, ali mi ćemo priču bazirati na najvažniju sporednu stvar na svijetu i proboj Red Bulla na nogometnu mapu.

Tvrtka je 2005. godine postala vlasnik nekadašnjeg austrijskog velikana Salzburga te prekida 72. godine dugu povijest kluba, mijenja ime, dresove i praktički nastaje novi klub.

 

 

 

Godinu poslije kompanija na isti način preuzima New York Metro Stars, a kruna ulaganja u nogomet se dogodila 2009. godine kad preuzimaju njemački Leipzig uz obećanje da će ga kroz osam godina dovesti do Bundeslige. Obećanje su naravno ispunili i prije vremena, jer im je trebalo samo sedam godina, naredne sezone izborili su europsko natjecanje, a godinu  poslije su doveli klub i do najelitnijeg svjetskog natjecanja Lige prvaka.

Nogometni svijet se u tom trenutku našao u apsurdnoj situaciji, naime u prvom europskom izletu RB Leipzig je zapao u istu skupini Europske lige sa RB Salzburgom, pokušano je zabraniti nastup jednoj od tih momčadi, no ostalo je samo na pokušaju ili što bi se reklo pojeo vuk magare.

Razlog zbog kojeg se pokušalo osporiti sudjelovanje ovih momčadi u istom natjecanju leži u tome što je od osnutka njemačkog RB-a iz austrijskog proslijeđeno čak 23 igrača te je regularnost dovedena u pitanje.

 

 

Ove sezone obje momčadi nastupaju u Ligi prvaka i obje imaju velikih izgleda proći u naredni krug, u fazu doigravanja pa će biti zanimljivo pratiti zbivanja ukoliko se izvuku međusobno.

No, jedno je sigurno ove momčadi imaju veliku kvalitetu i sjajne talente koji se dovlače sa svih strana svijeta, a tome dosta pridonose i novo osnovani projekti kao RB Ghana, RB Brasil, RB Bragatino.

Klubovi koji funkcioniraju kao akademije i tvornice talenata za maticu ili Liefering, austrijski drugoligaš gdje se igrači prilagođavaju na stil igre jednog od top klubova, a sve to koordinira Ralf Rangnick nekadašnji trener Stuttgarta, Hannovera, Schalkea i Hoffenheima.

Jednostavno napravljena je od tvornice novaca još veća, kojoj se definitivno ne vidi kraj…

(foto: Reuters)

 

 

 

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka