vijest

0

Bivši partizanovac skriveni je dragulj NBA: Nema prst na šuterskoj ruci, a jedan je od najboljih u ligi

10.12.2019 09:04 | Vedran Redžepović

Da je rođen 80 godina ranije, bio bi elitni snajperist Crvene armije.

Veličina slova A A A

Poznata je činjenica da je u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta na snazi poprilična količina nelogičnosti, nesuvislosti, pa i nepoštenja… Sve pogonjeno krajnjim interesima mašinerije, odnosno industrije koja stoji iza nje. Jednom riječju – novcem. Koji je svakako prva riječ koja nam pada na pamet ako bi uzrok navedenom morali svesti na zajednički nazivnik.

Ipak, ne možemo bez NBA. Jednostavno, generira preogromnu dozu zabave i uzbuđenja na svakodnevnoj bazi, pa čak i onda kad se ne igra. Crticom o današnjem junaku dotaknut ćemo se jedne anegdote u kojoj se ogleda spomenuto naličje lige.

Latvijac Davis Bertans prošle je sezone javno i nedvosmisleno dao do znanja da bi htio nastupiti u natjecanju u tricama na All-Star vikendu. U svojoj trećoj NBA sezoni, u dresu San Antonio Spursa ovaj je bivši miljenik beogradskih Grobara do All-Star vikenda imao nevjerojatnih 47.6% za tricu, čime je bio na vrhu lige. Nitko od njega nije bio bolji.

 

Ipak, pozivnica, kao ni Joeu Inglesu sezonu prije, nije stigla.

„Naravno da bih htio sudjelovati u natjecanju u tricama. Nadam se tome, iako ne znam hoće li se to dogoditi. Naravno da sam zainteresiran, tko zna hoću li ikad imat priliku igrati na All-Star utakmici. Vjerojatno ne, tako da bi bilo lijepo barem na ovaj način sudjelovati u tom spektaklu.“, rekao je uz blagi smijeh, otprilike dva i pol tjedna prije manifestaciji u Charlotteu.

„Rekao mi je agent da bi problem mogao biti to što 'ne šutiram dovoljno', što nisam do sada čuo u životu o sebi.“, izazvao je salve smijeha prisutnih novinara igrač koji je, kao prirodni šuter, sigurno čuo podosta puta primjedbe da ''poteže'' iza linije katkad i previše.

 

 

Elem, očitovanje lige je bilo jasno, Davis nije uputio dovoljno šuteva.

No kao što je George Orwell dao naslutiti u ''Životinjskoj farmi'', nisu sve životinje jednake – neke su ''jednakije''. Tako je legenda ovog sporta, danas umirovljeni Dirk Nowitzki, u oproštajnoj sezoni u kojoj je, do danog trenutka, uputio znatno manji broj šuteva iza 7.24 od Bertansa, dobio poziv osobno od Adama Silvera za sudjelovanje u natjecanju.

Isto vrijedi za Setha Curryja. Stephov brat, All-Star u gradu u kojem su obojica rođeni s obzirom da je otac Del tih godina igrao za Hornetse, popriličan hype i pozadinska priča. Istini za volju, Seth je među najboljim šuterima lige, te je do 17. veljače bio treći po postotku šuta za tri, ali je po navedenom kriteriju, koji zapravo nigdje deklarirano ne postoji, iza Bertansa.

No za Latvijca to je mala prepreka na putu. Čovjek je to koji svoj obilan i ukusan košarkaški kruh zarađuje najviše na račun ubojito preciznog šuta izvana. Dakako, nije po tome jedinstven, pogotovo u današnjoj košarci, no jest po tome što mu to polazi za rukom – bez jednoj njenog dijela.

Naime, Bertansu fali pola prstenjaka desne ruke, dakle one šuterske. Sa 13 godina pomagao je ocu u rezanju drva u rodnoj Valmieri, te trenutak nepažnje koštao ga je, srećom, ipak nevitalnog dijela anatomije. Nije niti gubljenje prsta na cirkularu izoliran slučaj, dapače. Ali ova dva podatka u sinergiji – da je netko prvi tricaš NBA i pritom da mu fali dio prsta na šuterskoj ruci – već je za rubrike zadnjih stranica dnevnih novina.

Imajući to u vidu, jasno nam je da za 27-godišnjeg Latvijca kratkoročno licemjerje i ignoriranje od strane lige neće predstavljati sputavanje na putu dokazivanja o tome tko je i što je. Uostalom, baltičke su zemlje poznate, osim po ljubavi za košarku, po onoj posebno za jedan njen element, a to je šut.

Teško se sjetiti makar jedne legende litavske košarke da nije bio elitni šuter. Isto vrijedi i za Bertansove sunarodnjake, nekada Gundarsa Vetru ili Valdisa Valtersa (igrača kojeg se ovdašnji stariji košarkaški fanovi jako dobro sjećaju, ne po dobrome), pa i Kristapsa Porzingisa. Četvrti izbor drafta 2015. dokaz je, baš kao i legendarni Arvidas Sabonis, da igrači s ovog podneblja ne mogu bez šuta čak i kad izrastu do 221 centimetra.

Ovog je ljeta u tripartitnom tradeu okončao u Washington Wizardsima. Momčad je to koja nema, blago rečeno, rezultatsku perspektivu ove sezone, no po jednom je specifična. Na njenim utakmicama pada brod koševa, a Bertans je jedan od razloga.

Koliko je napredovao u odnosu na prošlu sezonu, svjedoče sljedeći podaci: digao se s osam na 15 poena u prosjeku, s 42.9% na 45.2% za tri poena, uz skoro dvostruko veći broj upućenih trica, s 4.4 prošle sezone na 8.6 ove.

Istina, i igra više, ali doslovna proporcionalnost ne postoji u tolikoj mjeri. Prošle je sezone u Spursima igrao 21.5 minuta u prosjeku, ove 28.9, a još jedan bizaran detalj iz njegove karijere datira iz vremena samog začetka njegove NBA avanture.

Naime, znamo da je aktualni MVP finala i jedan od najboljih košarkaša današnjice Kawhi Leonard mijenjan od strane Indiana Pacersa u Spurse za Georgea Hilla, ali neki ne znaju da je u taj trade bio, između ostalog, uključen i izbor druge runde tog drafta Pacersa – Davis Bertans. Taj podatak u sprezi sa njegovim ovosezonskim procvatom navedeni trade čini još apsurdnijim.

Ovaj Latvijac, koji je 2016. u dresu tadašnjeg Laborala (današnje Baskonije) pod Velimirom Perasovićem, a kao suigrač Darka Planinića i Jake Blažiča igrao Final Four Eurolige, početkom regularnog dijela je u prvoj utakmici protiv Spursa zatrpao koš bivših poslodavaca, uz savršen šut. 7/7 iz igre, što uključuje 5/5 za tricu.

U četvrtak su Wizardsi šokirali Philadelphia 76erse svladavši ih 119:113, a Davis je s klupe sudjelovao s 25 poena, uz ukupan šut iz igre 9/16 i 7/13 za tricu. Tim učinkom činio je trijumvirat s Bradleyem Bealom i Ruijem Hachimurom zaslužnog za ukupno 78 poena i najzaslužnijeg az novi poraz jednog od favorita Istoka ove sezone.

Ove sezone mu ne gine sudjelovanje na All-Star vikendu, iako, ovo je win-win situacija za svakog dobronamjernog NBA fana. Ili će ova igračina dobiti zasluženo priznanje i satisfakciju, ili će nas liga ponovno nasmijati, ovaj put još glasnije.

 

 

(foto: Reuters)

 

 

 

 

 

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka