vijest

0

Bitka za hit Premier lige: Želio me zaj***ti, ali sam ja zaj**o njega

05.02.2020 10:10 | Germanijak/A.V.

Kako je klub vrijedan 104 milijuna funti otkupljen za samo pet milijuna.

Veličina slova A A A

U uredu klupskog predsjednika, duboko u utrobi glavne tribine stadiona Bramall Lane, princ Abudllah bin Mosaad bin Abdulaziz al Saud brani svoje postupke koji su mu po vrlo povoljnoj cijeni osigurali stopostotno vlasništvo premierligaškog hita koji danas vrijedi 104.000.000 funti.

To je bio epilog dugotrajne pravne bitke njega i bivšeg gazde Sheffield Uniteda, nekretninskog mogula Kevin McCabea, koji je 2013. godine dao Abdullahu, članu saudijske vladajuće obitelji, 50 postotni paket dionica kao povrat za 10.000.000 funti uloženih u klub.

Raspad sustava bio je buran, ali Abdullah u društvu svog odvjednika iz Riyada nema oprosta za McCabea: “Pokušao me zajebati, ali ja sam zajebao njega.“

Njihovo suvlasništvo godinama je bilo povod za sukobe unutar uprave kluba, a situaciju je riješila tek presuda visokog suca u rujnu prošle godine. Prošli mjesec McCabeu je odbijena mogućnost žalbe i sud mu je naredio prodaju svojeg vlasničkog udjela za pišljivih 5.000.000 funti.

Bio je to težak udarac za McCabea, dugogodišnjeg klupskog navijača i direktora od 1995.. Potrošio je milijune ulagajući u Bramall Lane i godinama financirao gubitke nagomilane klupskim propadanjem od Premier lige 2007. godine do League One (treće lige) četiri godine kasnije. 2013. godine je odvojio svoj vlasnički paket od vlasništva nad stadionom, klupskom akademijom, hotelom i ostalim nekretninama te ih povoljno iznajmio klubu, kako bi olakšao kupovinu i smanjio cijenu budućem investitoru.

Sudska presuda raskrinkala je raskol, financijski pritisak i nepopravljiv raspad između dvojice nekadašnjih suvlasnika, a probleme su imali čak i nakon svibnja 2016. godine kad ih je svemir počastio Chrisom Wilderom, koji je otad doteglio klub od sredine ljestvice u League One do šestog mjesta Premier lige.

Princ Abdullah i McCabe.

Obje stranke dogovorile su mehanizam kojemu je cilj bio okončati dioničko vlasništvo u slučaju da više ne mogu zajedno suraživati. U prosincu 2017. McCabe je Abdullahu poslao takozvanu „rulet obavijest“, kojom je prozvao princa da mu proda svoju polovicu za 5.000.000 funti, cijenu koju je odredio McCabe, ili da ga isplati za istu cijenu.

Razlika u pregovoračkim pozicijama, i problem za Abdullaha, bio je dogovor koji je od princa zahtijevao da u slučaju kupovine 75 postotnog vlasništva u klubu kroz McCabeove dionice, osigura od McCabea i kupnju stadiona, akademije i ostalih nekretnina, koje su procijenjene između 40 i 50.000.000 funti. McCabe, koji je u međuvremenu saznao da Abdullah nije tako superbogat kao što se ranije smatralo, bio je stoga uvjeren kako će Abdullah prodati svoj paket i povući se iz posla.

Abdullah priznaje kako tad nije imao novac: „Sjećam se, bili smo još u Championshipu, stoga ne samo da morate platiti 40.000.000 funti odmah, nego morate imati sredstva za pokrivanje godišnjih gubitaka od 10 do 15.000.000 funti. Tad to nije bilo moguće jer da smo dali novac za nekretnine, ne bismo imali za momčad.“

Iako nije želio kupiti klupske nekretninte, nije želio ni prodati svoj udio za 5.000.000 funti jer je puno više uložio dotad baš kao McCabe.

„Želio je moje dionice za 5.000.000 funti, je li to pošteno,“ zapitkuje se Abdullah: „Kevin je mislio kako su oba slučaja pobjeda za njega, mislio je ili će on isplatiti mene ili ću ja isplatiti njega i kupiti nekretnine od njega. Želio je iskoristiti naš dogovor kako bi me prevario.“

McCabe je već dogovarao prodaju drugom investitoru, Amerikancu Alanu Paceu, kad konačno nabavi stopostotni paket dionica. Presuda otkriva kako se nadao zaradi od nekoliko milijuna funti na inicijalni ulog kad proda 75 posto svojih dionica Ameru ili u drugom slučaju, planirao je prevariti Abdullaha i zaraditi na njemu. Svejedno kategorički odbija primisao kako je nekog pokušao prevariti.

Kad je Abdullah poslao ponudu od 5.000.000 funti kojom ga je planirao isplatiti, ali bez obaveze kupnje klupskih nekretnina, McCabe je odbio tvrdeći kako Abdullah krši odredbe dogovora. Uslijedila je tužba saudijskog princa kojom je tražio sud da natjera McCabea na prodaju bez nekretnina.

Sudac je rekao kako je Abdullah doista prekršio odredbe dogovora, ali svejedno je presudio u njegovu korist. Natjerao je McCabea da proda svoje dionice za 5.000.000 jer je Abdullah reagirao na McCabeovu spomenutu „rulet obavijest“ pa je sudac odlučio kako je to postao jedini važeći ugovor za prodaju dionica.

Dok su se vlasnici sporili na sudu, Wilder je polako vodio klub prema engleskoj eliti te ih konačno i vratio u Premiership, a vrijednost kluba skočila je preko noći na 104.000.000 funti. Vrijednost McCabeovog paketa, dakle, skočila je na 52.000.000 funti, ali odlukom suda morao ga je prodati za puno manje.

„Nevjerojatno, oni prekrše ugovorne odredbe, a mi moramo prodati dionice vrijedne 52.000.000 funti za samo 5.000.000,“ pojadao se.

Muka bivšeg gazde omogućila je princu Abdullahu stopostotno vlasništvo nad klubom, a kako ga je povoljno kupio, mogao je preusmjeriti dio novca koji je planirao uložiti negdje drugdje, u momčad pa je doveo norveško čudo Sandera Bergea za 22.000.000 funti u zimskom prijelanom roku.

Na upit je li sretan kako se sve rasplelo Abdullah je rekao: „Mislim da sam u ovom slučaju imao božju pomoć. Imam dobro srce, nisam želio prevariti partnera, uvijek sam se prema njemu odnosio s poštovanjem, nisam imao lošu namjeru, ali stjerao me u kut i morali smo ovako postupiti.“

(foto: Reuters)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka