Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ženski klubovi ujedinjeni protiv vrha HRS-a: Traže hitno poništenje odluke o prekidu prvenstva

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 14.04.21. | 14:49

Cure su otišle korak dalje, kad već dečki šute. Čak 87 posto ženskih rukometnih klubova traži da se prvenstvo nastavi već 24. travnja, a ne krajem lipnja, kada brojne igračice imaju druge prioritete

Nema mira u hrvatskom rukometu nakon što je prošlog tjedna čelništvo HRS-a donijelo odluku o odgodi svih rukometnih nacionalnih natjecanja na mjesec i pol dana. Prijedlog je prihvaćen na ideju PPD Zagreba, čiji su brojni igrači u problemima povezanima sa sve prisutnim virusom, no odmah su počele stizati reakcije s raznih adresa.

Prvi je žustro reagirao predsjednik našičkog Nexea, koji je jasno naglasio da se podilazi jednom klubu na uštrb svih ostalih, a uskoro se priopćenjem javio i najtrofejniji ženski klub, RK Podravka Vegeta, čiji se čelnici, također, žestoko protive ovakvoj ideji.

No, cure su otišle i korak dalje, kad već dečki šute. Naime, ženski klubovi iz 1. HRL i 2. HRL su se ujedinili i od HRS-a traže hitno poništenje odluke o prekidu prvenstva. Takvu ideju potpisao je 41 od 47 klubova, odnosno čak 87 % ženskih rukometnih klubova.

U zajedničkom očitovanju tvrde kako su prošlog tjedna iz čistog mira dobili obavijest o suspenziji natjecanja, bez ikakvog objašnjenja i razloga zašto se ista zaustavljaju. Tvrde kako im ovaj prekid natjecanja nije prihvatljiv iz niza razloga i traže da se sva natjecanja u 1. HRL i u svim 2. HRL nastave prema natjecateljskom kalendaru s početkom od subote 24. travnja.

Vrhu HRS-a ženski klubovi zamjeraju i to što se ne vodi briga o obrazovanju igračica, s obzirom na to da u tim ligama većinom igraju djevojke koje još uvijek idu u srednju školu ili na fakultet.

“Valja voditi računa da su tijekom lipnja srednjoškolke opterećene državnom maturom, a studentice ispitnim rokovima, tako da im je rukomet u tom vremenskom periodu van prioriteta što je apsolutno opravdano. Ispada da prema Odluci odigravanjem utakmica u lipnju UO HRS uopće ne vodi računa o školovanju igračica.”, stoji u njihovom priopćenju, koje prenose Sportske novosti.

Također, rukometašice su se dotakle i neplaniranih troškova u lipnju, za koje klubovi nemaju osigurana financijska sredstva, s obzirom na to da je liga trebala završiti s krajem svibnja. Sukladno tome pitaju se hoće li te neplanirane troškove, u ovim itekako teškim vremenima, klubovima podmiriti HRS?

Osim toga, klubovi tvrde da za ovakvu epidemiološku odluku nema uporišta, jer je veći dio ženksih liga ionako već odigran te da među igračicama nema ubrzanog niti nekontroliranog širenja zaraze.

Kako će u HRS-u reagirati na ove zahtjeve ženskih klubova tek ćemo vidjeti, no jasno je kako je pritisak na njihovu neočekivanu odluku sve jači i veći. Uostalom, u prilog HRS-u ne ide ni činjenica da se ovih dana u Poreču bez problema odigrava HEP Croatia Cup, dok su istovremeno zaustavljena sva ostala natjecanja. Uistinu nejasna i nelogična odluka vrha HRS-a.


Tagovi

HRSPodravka Vegeta

Ostale Vijesti