handball.ch
handball.ch

VIDEO Sada igra sa Šipićem, a onda preuzima reprezentaciju: Švicarci objavili rukometnu 'bombu'

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 27.02.23. | 18:22

Od 2010. do 2022. krojio je rukometnu Bundesligu kao playmaker Rhein-Neckar Löwena, prošlog ljeta vratio se u Švicarsku u HC Kriens-Luzern gdje je suigrač našem Marinu Šipiću

Švicarski rukometni savez objavio je pravu bombu! Jedan od najboljih srednjih bekova svih vremena, Andy Schmid, od 2024. bit će novi izbornik njihove reprezentacije.

"Ispunjava me ponosom što nakon aktivne karijere mogu preuzeti mjesto izbornika. Uvjeren sam da mogu unaprijediti švicarski rukomet. Čak i tijekom aktivne karijere uvijek sam imao širu sliku na umu i želim ovu viziju nastaviti i kao trener", objasnio je u intervjuu za internetsku stranicu saveza, u kojem je istaknuo da će savez podržavati i izvan svojih obveza:

"A reprezentacija je tek vrh ledenog brijega," rekao je Andy Schmid.

Od 2010. do 2022. krojio je rukometnu Bundesligu kao playmaker Rhein-Neckar Löwena, prošlog ljeta vratio se u Švicarsku u HC Kriens-Luzern gdje je suigrač našem Marinu Šipiću. Tamo mu ugovor istječe 2024. godine, a odmah po završetku karijere postaje izbornik, prema ugovoru, do 2028. godine.

"Na ljeto ću pohađati tečaj za profesionalnog trenera u Magglingenu. Jasno mi je da će nam iu budućnosti biti važno zadržati švicarske reprezentativce u rukometu i potaknuti ih da krenu sličnim putevima. To je također potrebno u kako bismo ispoštovali trenutnu strategiju SHV-a," objašnjava playmaker, koji ne vidi problema s ranim postavljanjem smjera i odluka o nastavku karijere na klupi.

"Uloge su jasne. Dok god sam na terenu, činit ću sve kako bismo osigurali da budemo uspješni. Ja ću biti svoj."

O svojim zadacima je rekao:

"S jedne strane, preuzet ću uobičajene zadatke nacionalnog izbornika: brinuti se za seniorsku reprezentaciju, baviti se i juniorskim treninzima, raditi s klubovima itd. S druge strane, preuzimam i poslove `pored` dvorane. Rukomet u Švicarskoj treba bit atraktivan i moderan."

Usput, Schmidovo pravo ime je André.

"To je moje pravo ime. Ali nisam ga mogao izgovoriti kad sam bio mali jer nisam znao reći 'r'. A majka me uvijek zvala 'Andy' otkad znam za sebe", kaže Andy Schmid. (eg)



Tagovi

švicarska rukometna reprezentacijaLuzern

Ostale Vijesti