Swen Pförtner/PIXSELL
Swen Pförtner/PIXSELL

Premijera novog izbornika bila je odlična, slijedi bitka za Pariz protiv reprezentacije s kojom je pokorio Europu

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 16.03.24. | 08:00

Utakmica se igra s početkom u 14.30 sati u Hannoveru, a prijenos je na kanalu Doma TV

Hrvatska rukometna reprezentacija na sjajan je način otvorila kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu. Sjajnim nastupom u drugom poluvremenu, ostvarena je uvjerljiva pobjeda protiv Austrije 35-29, koja je važna iz nekoliko razloga. Prije svega, novi izbornik Dagur Sigurdsson odlično je krenuo u svoj mandat na klupi Hrvatske. Zatim, pobijedili smo glavnog konkurenta za plasman u Pariz, a još je bitnije da smo to učinili sa šest golova razlike, čime su eventualne kalkulacije Njemačke i Austrije pred međusobni ogled u trećem kolu svedene na minimum. A u potpunosti ih možemo isključiti ako danas ostvarimo pozitivan rezultat protiv prvog favorita kvalifikacijskog turnira u Hannoveru - domaćina Njemačke.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Bit će to dvoboj reprezentacija koje vode Islanđani. Naime, Alfreð Gíslason od 2020. godine sjedi na njemačkoj klupi, dok će Sigurdssonu današnji susret biti tek drugi na hrvatskom izborničkom mjestu. I nema sumnje da će imati veliku i posebnu simboliku za novog kormilara hrvatskih rukometaša. Upravo su pod Dagurovim vodstvom Nijemci osvojili svoje posljednje zlato. Bilo je to 2016. godine na Europskom prvenstvu u Poljskoj, na koje su stigli daleko od statusa favorita, ne samo za zlato, već ih nitko nije vidio niti u krugu glavnih kandidata za medalju. Bio je to doktorski rad potpisan od strane Dagura Sigurdssona, koji je potpuno neafirmiranu reprezentaciju u vrlo kratkom vremenu podigao s europskog dna na vrh.

Ako malo pogledamo u prošlost, sjetit ćemo se da je njemačka reprezentacija bila u najvećoj krizi u svojoj povijesti prije nešto više od 10 godina, jer su zapeli u kvalifikacijama za Euro 2014. i to je jedina kontinentalna smotra koju su propustili. Nije ih bilo niti na OI u Londonu 2012. i crne dane pod vodstvom Martina Heubergera prekinuli su tek kada su 2014. doveli Dagura Sigurdssona. Islanđanin je krenuo u stvaranje nove momčadi, predstavio je rukometnoj javnosti nova lica predvođena Andreasom Wollfom i u samo dvije godine rada uzgidnuo je Njemačku do europskog trona. Pola godine nakon zlata u Poljskoj, osvojio je i brončano odličje na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru i ta je medalja do danas ostala posljednja koja je stigla u bogatu njemačku riznicu. Godinu dana nakon, 2017. godine, Sigurdsson je potražio nove izazove na Dalekom istoku, odradio nešto više od šest godina u Japanu i bio jedan od najplaćenijih svjetskih trenera, ali istovremeno ograničen objektivnim limitima japanske reprezentacije. Željan novih rezultatskih izazova i borbe za najveća dostignuća, Sigurdsson se vratio u Europu, preuzeo Hrvatsku, a sudbina se poigrala tako da će već drugu utakmicu po dolasku na klupu Hrvatske, igrati protiv reprezentacije s kojom je pokorio Europu i osvojio senzacionalnu europsku titulu.

Njemačka je u prvom kolu također upisala pobjedu, 41-29 protiv Alžira, a u najavi dvoboja Dagur Sigurdsson je rekao:

"Čekaju nas još dva finala i zato moramo zadržati koncentraciju, dobro se pripremiti. Njemačka je jaka momčad, osobito su im dobri vratari i zato moramo biti jako koncentrirani i ne gubiti previše lopti. Bit će važno i vraćanje u obranu kako im ne bismo dopustili previše protunapada. Što se napada tiče, kod Nijemaca su odlični središnji vanjski Knorr i pivot Golla, oni čine odličnu kombinaciju koja jako dobro igra zajedno i zato moramo biri snažni u sredini obrane", rekao je Sigurdsson za službenu internetsku stranicu Hrvatskog rukometnog saveza.

Posljednji puta Hrvatska i Njemačka međusobno su igrali prije nepuna dva mjeseca na Euru. Kockasti su tada slavili s uvjerljivih 30-24 (13-14), a junak pobjede bio je vratar Dominik Kuzmanović s čak 22 obrane i nadrealnih 48 posto uspješnosti. Domaćine i dalje predvode iste uzdanice - Wollf, Knorr, Mertens, Uscins, Kastening, Kohlbacher, a mi se nadamo da će semafor danas pokazati identičan rezultat kao nedavno u Kölnu. Ma, i jedan gol razlike bit će dovoljan. Prezentacija protiv Austrije daje nam puno pravo za optimizam.



Tagovi

hrvatska rukometna reprezentacijanjemačka rukometna reprezentacijaDagur SigurdssonKvalifikacije za Olimpijske igrePariz 2024Olimpijske igre 2024Olimpijske igre

Ostale Vijesti