REUTERS/Ognen Teofilovski
REUTERS/Ognen Teofilovski

Oslabljena Hrvatska unatoč isključenjima pružala žestok otpor Francuzima do samog kraja

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 13.01.22. | 22:10

Hrvatski rukometaši bez najboljih igrača Cindrića, Duvnjaka i Mamića pružali su dobar otpor do 46. minute kad su zaostajali 19:21, no potom su zaradili tri brza isključenja i više nisu uspjeli sustići zaostatak. U subotu u 20.30 igramo protiv Srbije.

Rukometni klasik između Hrvatske i Francuske opet je pripao Francuzima, konačnih 22:27 za olimpijske prvake u dvoboj prvog kola EURA u Szegedu. Hrvatska se u pomlađenom i oslabljenom sastavu časno i hrabro borila protiv favorita, ali nije ih uspjela iznenaditi.

Tijekom dana postalo je jasno da će Hrvatska biti znatno oslabljena na otvaranju EURA, Luka Cindrić i Marino Marić nisu dobili dozvolu za nastup protiv Francuske premda su njihovi testovi na COVID jučer bili negativni. Danas su ponovili testove čiji su rezultati bili granični pa je EHF donio odluku da moraju ostati u izolaciji u hotelu, barem do sutra, ako ne i još nekoliko dana.

Na tribinama krasne dvorane u Szegedu hrvatski navijači imali su brojčanu i glasovnu prevlast nad francuskim simpatizerima, ali na terenu su olimpijski prvaci brzo pokazali kvalitetu.

U prvom napadu strašan šut zabio je Dika Mem, odmah je na drugoj strani uzvratio Ivan Martinović za 1:1. Ponudila se našoj reprezentaciji potom šansa da dođe do prednosti, ali Leon Šušnja nije bio precizan u polukontri, s šest metara promašio je vrata. To su Francuzi odmah kaznili brzim napadom i golom Lennea s desnog krila, a raspoloženi Mem je potom asistirao Maheu na cepelin za 1:3. Hrvatska se u napadu mučila, mladi Gadža je pokušao gurati loptu na pivota Šipića, a to nije bilo dobro pa je Mem na ulasku u šestu minutu pogodio zabio kontru za 1:4. Smanjio je potom Mandić koji se ušuljao na crtu i iskoristio asistenciju Gadže, ali nakon što smo se obranili napravio je Gadža novu pogrešku u napadu pa je Mem opet otišao u čistu kontru i lako svladao Pešića. U napadu je Hrvatska teško nalazila put kroz čvrstu obranu Francuza, kada bi šut i prošao lopte je lako zaustavljao iskusni Gerard. Najviše nam je problema stvarao Mem, u devetoj minuti asistirao je Fabregasu za velikih 2:6 pa je izbornik Hrvatske Horvat pozvao minutu odmora. U kojoj je jasno i glasno istaknuo kako se mora poboljšati igra u obrani, kako se mora ginuti za svaku loptu. Sljedeći napad naših nije iskoristio Jaganjac, Gerard je upisao novu obranu pa su Francuzi novim golom Fabregasa s crte došli do 2:7 nakon prvih 10 minuta igre.

Prekršaj Mandića na Maheu za crveni karton. FOTO: Reuters/Ognen TeofilovskiPrekršaj Mandića na Maheu za crveni karton. FOTO: Reuters/Ognen Teofilovski

Jasno da je rezultat bio zabrinjavajući, ali naši su igrači poslušali izbornika Horvata, pojačali agresivnost u obrani i počeli igrati bolje. Vodila se žestoka borba, Francuzi su ostali bez gola u sljedećih osam i pol minuta zahvaljujući dobroj obrani Hrvatske, nešto je obranio Pešić pa je zaustavljen nalet favoriziranih Francuza. Kapetan Ćupić je realizirao sedmerac, Gadža zabio kad smo imali igrača više, a izbornik Horvat je brojnim izmjenama pokušavao održavati žestok ritam. Francuska je u 18. minuti preko Mahea prekinula napadačku krizu, potom je s krila pogodio Descat za 4:9, ali Hrvatska je djelovala sve bolje. Mladi Tin Lučin je hrabro ušao na poziciju lijevog vanjskog i pogodio za 5:9 u 20. minuti, mogao je potom odmah zabiti iz kontre kada je loptu oduzeo Zvonimir Srna, ali Gerard je obranio zicer. Nije to omelo naše, nakon dobre obrane Pešića u kontru je pobjegao Srna te iz teške pozicije pogodio mrežu za 6:9. Uspjeli su mladi Hrvati zatvorili sredinu obrane, ugasio se Mem, a ni Karabatić nije radio razliku. Ali, kvalitetu Francuske pokazao je Descat s lijevog krila koji je golovima održavao prednost „tricolora“. Hrvatska je golovima Ćupića i Matrtinovića u 24. minuti došla na minus dva (8:10), Descat je opet podigao prednost Francuza da bi Ivić potom propustio realizirati čistu kontru. Bila je to treća kontra koju smo promašili, Francuzi su nas kaznili golom Minnea za 8:12 u 27. minuti. Svi ti promašaji danak su neiskustva, ali hrabrosti našima nije nedostajalo, Ćupić je zabio sedmerac , potom je Mandić konačno realizirao čistu kontru pa smo opet došli na dva gola zaostatka. Do odlaska na odmor Descat je realizirao sedmerac da bi Marin Šipić u posljednjim sekundama s crte pogodio za 11:13 nakon prvih pola sata igre. Što je bio dobar rezultat za Hrvatsku, naročito nakon lošeg ulaska u utakmicu.

Lučin i Šipić žestoko su se borili. FOTO: Reuters/Ognen TeofilovskiLučin i Šipić žestoko su se borili. FOTO: Reuters/Ognen Teofilovski

Nažalost, loš je bio ulazak u drugo poluvrijeme, opet je Dika Mem pokrenuo Francuze i s dva brza gola im dao sigurnost. Brzo je mijenjao Horvat, Jaganjac nije imao svoj dan pa je na teren ušao Lučin. I odlično asistirao Šipiću koji je u 34. postigao prvi gol Hrvatske u nastavku. Igralo se potom gol za gol, jedni i drugi zabijali su s pozicije pivota pa su Francuzi održavali tri ili četiri gola prednosti. Imali su naši reprezentativci nekoliko uspješnih napada sedam na šest pa su u 44. minuti uspjeli povezati dva gola, Ćupić iz sedmerca pa Lučin u kontranapadu i opet smo imali neizvjesnu utakmicu.

Obrana naših bila je vrlo agresivna, po mišljenju sudaca previše žestoka pa je Hrvatska došla u velike probleme u 47. minuti. Najprije smo dobili dva isključenja u istom trenutku, Srna zbog prekršaja pa klupa zbog pogrešne izmjene. Atmosfera na terenu se užarila, a potom je Mandić napravio žestok prekršaj nakon kojeg su Francuzi burno reagirali, a s tribina su doletjele plastične čaše. Suci su pogledali snimku i Mandiću pokazali crveni karton te tome dodali i plavi karton što znači da će o njegovoj daljnjoj kazni raspravljati Disciplinska komisija EHF-a. Da situacija bude još gora, kad je igra krenula suci su pokazali na novi sedmerac za Francusku premda je Mihić stajao na mjestu, a Kounkoud ga zakačio i pao. Descat je realizirao sedmerac, Hrvatska je u napadu imala samo četiri igrača pa je bilo jasno da će teško do gola. Kounkoud je brzo iskoristio višak igrača za 19:23 u 49. minuti.

Bio je to nedostižan zaostatak za mladu momčad Hrvatske, koja se borila i igrala obranu na maksimumu, ali Karabatić i društvo su znali kako privesti utakmicu kraju.

Prvi strijelac utakmice bio je Hugo Descat sa sedam golova, Mem je zabio šest, Fabregas pet za Francusku. Kod Hrvatske je najviše zabio kapetan Ivan Ćupić, šest golova, a odličnu je utakmicu odigrao Tin Lučin s četiri gola. Što se tiče vratara, Gerard je imao 12 obrana, naš Pešić sedam.



Tagovi

EUROhrvatska rukometna reprezentacijaHrvatskaFrancuska rukometna reprezentacijaFrancuska

Ostale Vijesti