Guardiola i Morros (Luka Stanzl/Pixsell)
Guardiola i Morros (Luka Stanzl/Pixsell)

Opća mobilizacija: Nakon debakla na Euru, Španjolci vratili trojicu 40-godišnjaka u reprezentaciju

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 06.03.24. | 18:45

U Njemačkoj je upaljen alarm, tako da se Crvena furija vraća igračima s kojima je bila u svjetskom vrhu

Jedna od najmoćnijih svjetskih rukometnih sila - Španjolska - doživjela je bolno prizemljenje na Euru u Njemačkoj, održanom u siječnju ove godine. Španjolska je prvi put u povijesti Eura ispala u prvom krugu, a nastupili su na svih 16 EP-a do sada. Jedini su bili koji nisu nikada do sada ispali u prvom krugu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Španjolska je otvorila Europsko prvenstvo teškim porazom 29-39 od Hrvatske, a zatim je pobijedila Rumunjsku s 36-24. Za prolazak dalje bila joj je potrebna pobjeda nad Austrijom, no umjesto nje Španjolska se vratila kući s najlošijim plasmanom ikad na europskim prvenstvima.

Bio je to premijerni nastup nove, pomlađene reprezentacije Španjolske na velikim natjecanjima. Prethodnih 15-ak godina bili su najveća rukometna sila uz Francusku i Dansku, a posebno su bili dojmljivi njihovi nastupi na Europskim prvenstvima. Osvojili su zlatnu medalju 2018. i 2020. godine, dok su 2022. bili srebrni. Nakon ovogodišnjeg debakla, Španjolci su shvatili da za olimpijske kvalifikacije moraju prekinuti proces pomlađivanja i pozvati isključivo najbolje rukometaše, neovisno koliko godina imaju.

Stoga su za nadolazeći turnir u reprezentaciju vratili, pazite sad ovo, trojicu 40-godišnjaka! Sve redom legende španjolskog rukometa i imena koja u svojim riznicama imaju pregršt medalja s velikih natjecanja. Izbornik Jordi Ribera vratio je 40-godišnje Virana Morrosa i Antonija Garciju, odnosno Gedeona Guardiolu koji je u 40. godini života. U odnosu na Euro, u momčad se vraća i sjajni vratar 33-godišnji Rodrigo Corrales.

Na popisu izbornmika Ribere nalazi se ovih 19 imena:

Vratari: Gonzalo Pérez de Vargas (Barça), Rodrigo Corrales (Telekom Veszprém KC)

Srednji vanjski: Ian Tarrafeta (Pays d'Aix Université Club)

Desni vanjski: Jorge Maqueda (HBC Nantes), Álex Dujshebaev (Industria Kielce), Imanol Garciandia (OTP Bank - PICK Szeged)

Lijevi vanjski: Joan Cañellas (Kadeten Schaffhausen), Viran Morros (Pfadi Winterthur), Agustín Casado (Telekom Veszprém KC), Antonio García (Fraikin Granollers), Daniel Dujshebaev (Industria Kielce)

Desna krila: Ferran Solé (PSG Handball), Aleix Gómez (Barça)

Lijeva krila: Ángel Fernández (Limoges Handball), Daniel Fernández (TVB Stuttgart HB)

Pivoti: Adrià Figueras (C'Chartres Métropole Handball), Abel Serdio (Orlen Wisla Plock), Gedeón Guardiola (HC Erlangen), Javier Rodríguez (Barça)

Španjolci će put u Pariz tražiti na turniru u Granollersu, gdje će biti domaćini Sloveniji, Brazilu i Bahreinu. Utakmice su na rasporedu od 14. do 17. ožujka.


Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

španjolska rukometna reprezentacijaJordi Ribera

Ostale Vijesti