Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Nizozemska za kraj, Hrvatska igra za prestiž i popravak dojma

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 26.01.22. | 10:27

Posljednju utakmicu Eura naši rukometaši igraju danas u 18.00 sati u Budimpešti

Zadnji je dan nastupa hrvatskih rukometaša na Euru u Mađarskoj i Slovačkoj, posljednji protivnik u utakmici za prestiž nam je momčad Nizozemske. Po mnogima najveće iznenađenje nesvakidašnjeg Europskog prvenstva, odigranog na rubu regularnosti zbog pandemije koronavirusa.

Susret s Nizozemcima počinje u 18 sati i MVM Dome Areni u Budimpešti, obje su reprezentacije izgubile šansu da se bore za medalje i za peto mjesto koje izravno vodi na sljedeće Svjetsko prvenstvo.

Nizozemci su svoje na ovom Euru već napravili, nitko nije očekivao da će se plasirati u drugi krug, a oni su izbacili ni manje ni više nego domaćine Mađare u prvom krugu natjecanja. Minimalno su izgubili od Islanda (28:29), isto tako minimalno pobijedili Portugal (32:31), a u drugom krugu su s 34:30 pobijedili Crnu Goru te izgubili uvjerljivo od Francuske (24:34) i Danske (23:35).

Kao ni Hrvatsku nije ih zaobišao koronavirus, ali problemi s pozitivnim nalazima počeli su im nešto kasnije nego nama, u drugom krugu. Ostali su bez gotovo cijele prve postave u proteklim danima, najboljeg strijelca Eura Kaya Smitsa koji je u prvih pet utakmica zabio čak 45 golova, pa zatim dvojice vratara, pivota i krila. Popunjavali su se u hodu, s relativno nepoznatim igračima jer muški rukomet u Nizozemskoj nije odveć jak. Ali, očito je da napreduju, igraju brzo, lepršavo, energično.

„Najveće su iznenađenje prvenstva, igraju brzo i moderno, agresivno u obrani. Odlični su u tranziciji, zabijaju dosta lakih golova i sigurno nas čeka teška utakmica. Nismo najspremniji, korona nas je poremetila, a čeka nas fizički zahtjevna utakmica. Naravno, idemo po pobjedu, bez obzira na sve“ rekao je izbornik Hrvoje Horvat.

Kad smo dobili Islanđane dokazali smo da nešto vrijedimo čak i u postavi koja nikada nije igrala zajedno. Obrana nam je bila dobra u zadnjoj utakmici, vratar Pešić odličan i sad to treba ponoviti protiv neugodnih Nizozemaca. Tradicija i povijest su debelo na našoj strani, ali ovaj Euro nije uobičajeno rukometno natjecanje već improvizacija diktirana koronavirusom. Nismo mu se uspjeli oduprijeti kao neke druge reprezentacije, nećemo braniti srebro sa zadnjeg EP i još nas čekaju teške kvalifikacije za Svjetskog prvenstvo.

Ova nam utakmica može poslužiti kao uigravanje za te kvalifikacije, danas igramo za popravak dojma i ipak ljepši pogled na Euro. Uvijek je natjecanje bolje završiti pobjedom nego porazom, to je svima jasno.

Neće danas u postavi biti trojice igrača koji su malo ili ništa igrali u dvoboju s Islandom, Šime Ivić, Vlado Matanović i Ivan Slišković dobili su dozvolu izbornika da se vrate u svoje klubove. Jučer nije bilo ni koronavirusa u našim redovima, svi igrači i članovi stožera su bili negativni na testu. Šteta što se to nije dogodilo dva tjedna ranije, možda bi sutra igrali za prolazak u polufinale.


Tagovi

hrvatska rukometna reprezentacijaHRS

Ostale Vijesti