MOHAMED ABD EL GHANY/Action Images
MOHAMED ABD EL GHANY/Action Images

Mago di Umago za Mozzart Sport: Hrvatska mora pripremiti novu generaciju

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 05.01.22. | 09:44

Bivši hrvatski izbornik najavio je nadolazeći Euro u razgovoru za jedan od najvećih sportskih medija iz regije.

Oni kojima sport nije način života i koji ne prate sve najnovije vijesti iz svijeta istog sigurno će ostati malo iznenađeni kad budu vrtjeli programe tijekom Eura pa onda na klupi hrvatske rukometne reprezentacije vidjeli nekoga tko nije Lino Červar. Jedan od najpoznatijih i najodlikovanijih hrvatskih trenera u povijesti prepustio je reprezentaciju Hrvoju Horvatu pred kojim je sad prvo veliko natjecanje.

Hrvatska je u skupini sa Srbijom, Ukrajinom i starim znancem Francuskom, ali manje od 10 dana prije početka prvenstva dogodilo se ono što je – nažalost – postalo nešto sasvim normalno, a to je Hrvoju Horvatu poremetilo praktički sve planove i zamisli koje je imao. Naime, Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić, dva najbolja hrvatska rukometaša i nositelji Kiela, odnosno Barcelone, pozitivni su na koronavirus. Obojici opasno visi Euro, a njihovim odsustvom hrvatska bi bila upola slabija. Uostalom, zamislite samo Vatrene bez Modrića i Kovačića, tenisku reprezentaciju bez Marina Čilića i dvojca Mektić – Pavić ili košarkašku reprezentaciju bez Bogdanovića i Šarića. Eto, toliko su Cindrić i Duvnjak značajni za Kauboje.

No, koga nema bez njega se može. Preciznije, bez njega se mora. Horvat će neke stvari u svojoj igri morati promijeniti, u njegovoj glavi sad se odvija bezbroj radnji i vrte stotine akcija i situacija, ali Hrvatska je nemali broj puta bila najbolja baš onda kad je bilo najteže. Možda je baš to i ključan razlog zašto je rukometna reprezentacija sve nekako poveže.

Lino Červar godinama je bio to 'ljepilo' u reprezentaciji. Znao je kad smiriti, kad dodatno potpaliti vatru, kad ušutjeti i pustiti igrače da pričaju… Pod njegovim vodstvom Kauboji su ostvarili velike stvari.

Uoči Eura 2022, bivši hrvatski izbornik odradio je veliki razgovor s Mozzart Sportom, ponajvećim sportskim medijem iz regije. Mago di Umago pričao je o Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji… Nema što Lino ne zna! Naravno, prva je na popisu bila Hrvatska.

„U svakom slučaju, ima dosta promjena u odnosu na prethodno prvenstvo i kvalifikacije koje smo igrali. Otvaramo novi ciklus, tako da su ciljevi Hrvatske da se dobro predstavimo, da afirmiramo mlade igrače koji su željni uspjeha i koji će gledati na Olimpijske igre u Parizu, ali i na Svjetsko prvenstvo 2025. na kojem je Hrvatska jedna od koorganizatora. Moramo pripremiti novu generaciju. Na ovom Europskom prvenstvu imat ćemo spoj mladih i iskusnih rukometaša“, govori Lino za Mozzart Sport, nakon čega se osvrnuo na skupinu u kojoj se nalaze Kauboji.

„Igramo u grupi koja je prilično teška. Zašto to kažem? Poznato je da u drugo kolo idu dvije reprezentacije, a ovdje imamo tri velika rukometna imena. Ne smijemo podcijeniti Ukrajinu jer to nije dobro. Kada se neko podcjenjiuje, onda se to lako i gubi. Favoriti su tri reprezentacije u grupi, imamo Francusku kao Olimpijskog pobjednika, kao i Hrvatsku i Srbiju. Kao koordinator vidim da naši rukometaši ozbiljno shvaćaju ovo prvenstvo. Ono što nam može otežati posao je to što igramo dva derbija zaredom, prvo sa Francuskom, pa sa Srbijom, pa tek onda treća utakmica s Ukrajinom”, priča Červar pa dodaje:

„Naravno da je prva utakmica veoma važna na prvenstvu. Problem je što Francuska ima problema s koronavirusom, kao i mi, a ima problema i sa ozlijeđenim igračima. U ovom trenutku ne bih mogao dati ozbiljniji komentar oko očekivanja jer ne znam kakav će im biti sastav"



Cijeli intervju bivšeg hrvatskog izbornika za Mozzart Sport pročitajte OVDJE


Tagovi

Lino ČervarMozzart Sportintervjuintervju tjednaHRShrvatska rukometna reprezentacija

Ostale Vijesti