Legendarno hrvatsko krilo: Dvije stvari donijele su pobjedu nad Španjolcima, a Mandić je korisniji od Štrleka

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 19.01.19. | 07:34

Nikša Kaleb za Germanijak.

Još je dan odmora pred hrvatskim rukometašima nakon što su izborili drugi krug Svjetskog prvenstva koje se održava u Njemačkoj i Danskoj. Maksimalnih pet pobjeda iz pet susreta ostvarili su izabranici Line Červara, a najimpresivnija je bila posljednja, protiv Španjolske. Aktualni europski prvaci zadržani su na 19 zabijenih pogodaka, a zadovoljan je igrom bio i legendarni krilni igrač Hrvatske, Nikša Kaleb.

„Dvije stvari su bile ključne u toj utakmici. Naša obrana, koja je bila izrazito agresivna i pokretljiva, skupa sa Šegom na golu te igra u napadu. Mi smo ih u napadu pobijedili njihovom igrom – igrali smo jako duge napade, a reprezentacija Španjolske je ekipa koja inače igra vjerojatno i najduže napade na prvenstvu. Mudro smo ih pobijedili, bili smo vrlo strpljivi, a kada bi se otvorila prilika, gurali smo loptu na crtu gdje se posebno istaknuo Željko Musa“, bio je prvi komentar zlatnog rukometaša iz Portugala (2003.) i Atene (2004.).

Umirovljeni rukometaš, kojega smo uhvatili poslije ronjenja – kojim se i prije bavio iz hobija – sada kaže da je povezao ugodno s korisnim. Spojio je svakodnevni posao u Vodovodu i privatni obrt za podvodne radove te je pronašao pokoju minutu za Germanijak, odlazivši s područja gdje se gradi Pelješki most.

„Daj Bože da ostanu Kinezi, pa da bude i poštene mirovine za 20 godina“, kaže Kaleb zafrkantski, aludiravši na investiciju kineske tvrtke China Road and Bridge Corporation-a.

Brzo smo se vratili na rukomet. Osvrnula se 45-godišnja legenda na svog nasljednika u reprezentaciji, Davida Mandića. Mladić koji je u rujnu prošle godine napunio 21 godinu, odlično igra na nekadašnjoj Kalebovoj poziciji, također na obje strane, a oduševio je čvrstinom i mirnoćom, poglavito kada je zabio gol u krucijalnim trenucima utakmice.

„Svi me pitaju za njega i ja ću po stoti put ponoviti ako treba. Jako mi je drago zbog njega i njegovih igara, nadam se da će nastaviti ovako. I koliko god meni Štrlek bio drag, i kao igrač i kao bivši suigrač, oni igrači koji mogu igrati i obranu i napad korisniji su momčadi od igrača koji može zabiti 10 golova, ali igra samo napad“, objašnjava svoj stav Kaleb, koji je poput Mandića, neumorno igrao i napad i obranu.

Duvnjakova igra u obrani je odlična tijekom cijelog turnira, ali to ga dosta troši i u napadu. U utakmici sa Španjolcima pogodio je samo 2 udarca od 9, ali 'Kina' naglašava kontekst tih udaraca i važnost cjelokupne njegove uloge na terenu.

„Bez obzira što mu možda jučer nije najbolje išao šut, treba uzeti u obzir da smo igrali duge napade, a kad god su ruke bile u zraku, Dule je kao vođa preuzimao šuteve na sebe. Od tih nekoliko promašenih šuteva, dosta ih je bilo pod pritiskom pasivnog napada ili neizrađenih akcija, ali sve što on radi za reprezentaciju je fantastično“, rekao je Kaleb, potom se okrenuvši Brazilcima s kojima igramo prvu utakmicu drugog kruga, u nedjelju u 18 sati.

„Oni su višestruki svjetski prvaci – ali u nogometu. Uz dužno poštovanje, unatoč tome što imaju nekoliko dobrih igrača koji igraju u Europi, mi smo tu favoriti i to trebamo pobijediti“, kaže uvijek dobro raspoloženi bivši igrač Metkovića i Zagreba. Međutim, nakon Brazilaca, idu nam dva klasika – susret s Njemačkom, a potom i sa Francuskom: „Koliko god bili favoriti protiv Brazila, to je i dalje jedina utakmica koja nam smije biti u glavi. Treba ići polako. Mi smo nacija koja voli poletjeti, a toga se treba čuvati. Mi prvo moramo pobijediti Brazil, a onda neka se Španjolska potuče s Francuzima i Nijemcima. Ukoliko ih Španjolci pobijede, nama tada igra i jedan remi u preostale dvije utakmice“.

Iako je rano još za gledati prema polufinalu i finalu, izgledno je za očekivati da ćemo tamo vidjeti dvije skandinavske reprezentacije. Danci i Šveđani su prenijeli po 4 boda, a Norvežani su tu još koji iskaču kvalitetom.

„Danci su definitivno favoriti za ulazak u polufinale, dobro igraju i još su domaćini, a Šveđani su aktualni viceprvaci Europe koji igraju vrlo brz rukomet te su kvalitetom trenutno ispred Norveške. I bez obzira koju oni obranu igrali, ako prođemo dalje, vjerujem da Stepančić, Cindrić, Duvnjak ili tko god bude igrao mogu s njima izaći na kraj“, kaže Kaleb i napominje što bi nam moglo biti glavno oružje u nastavku turnira: „Mi se prvenstveno trebamo koncentrirati na obranu – svakoga možemo pobijediti. Ako smo na visokoj razini u obrani, znači da ćemo dobiti i koju priliku da zabijemo poneki brz i lagan pogodak. Ako izmorimo protivnike kada smo mi u fazi obrane, bit će nam puno lakše i bit ćemo jači psihološki“.

Iako je Hrvatska bila tek među rubnim kandidatima za medalju, zanimalo nas je – pogotovo nakon dobre igre sa Španjolcima – možemo li je ipak uzeti?

„Najbolje bi bilo reći da ne možemo. Tako ćemo smanjiti pritisak i na mlađe igrače, i pustiti ih da igraju kako znaju“, završio je 'pilom naopako', ali s očitim optimizmom, Nikša Kaleb.

(Foto: Pixsell)


Tagovi

izdvajamoSvjetsko prvenstvo u rukometuhrvatska rukometna reprezentacijaŽeljko MusaMarin ŠegoDomagoj DuvnjakDavid MandićNikša Kaleb

Ostale Vijesti